1974 yılında Fransız Devrimi'nin hemen öncesinde geçen filmde, XVI. Louis'in sarayından kovulduktan sonra Almanya'ya kaçan soyluların hikayesini konu ediyor. İki soylu, XVI. Louis'in sarayıdan kovulduktan sonra çareyi Almanya'ya kaçmakta bulur.
bu oyununda Hamid, alegori yöntemiyle, hem II. Abdülhamid'in şahsını, hem o dönemdeki yönetimi ve bazı devlet adamlarını, hem de uğruna mücadele verilen fikirleri sade bir şekilde işler. Hamid, sade bir Türkçe kullandığı bu oyununda, Sul- tan Hamid Türkiye'sinin dikkat çekici bir panoramasını da gözler önüne serer.
Yaşadığı devrin sosyal ve siyası olaylarına kayıtsız kalmayan şair ve tiyatro yazarı Abdülhak Hamid, Liberte isimli manzum tiyatro oyununda, Türk tarihinin bu önemli hükümdarı II. Abdülhamid'i merkeze alır.
Sahra şiiri, dünyada edebiyatında pastoral şiir örneklerinden farklı olarak, tabiatı sadece bir dekor olarak kullanmıştır. Lirik bir üslupla kaleme alınmış olan şiirde, yalnızlık, insanlardan uzaklaşma isteği ve inziva temaları işlenmiştir. Ganem sözcüğü de bu şiirde kullanılan pastoral ögelerden biridir.
Yazar bu eserinde zalim bir hükümdara başkaldırmayı anlatır; iki müstebit kardeş hükümdarın kavgalarını konu edinmişti. Konu o yıllarda abdülhamit ile beşinci murad arasında süren kavgayı çağrıştırıyor, hükümdarlardan biri halk tarafından sevilirken diğeri sevilmiyordu.
İlgili 15 soru bulundu
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
İlhan, Yabancı Dostlar, Ruhlar, Nazife, Kanuni'nin Vicdan Azabı gibi eserler aruzla yazılmış tiyatro eserleridir. Nesteren, Liberte, Cünun_ı Aşk, Hakan ise heceyle yazılmış tiyatro eserleridir. Macerayı Aşk, İçli Kız ve Sabru Sebat ise mensur olan tiyatro eserleridir.
Aruzun "mef'ûlü mefâilün feûlün" kalıbıyla yazılan eser, "aabbaacb" kafiye düzeninde her biri sekizer mısralık 294 kıtadan (2352 mısra) kurulmuş tam bir poem karakteri gösterir. Klasik mersiyeler arasında bu hacimde bir manzume olmadığı gibi nazım şekli de ilk defa Abdülhak Hâmid tarafından denenmiştir.
Hürriyet, (Fransızca: Liberté) Paul Éluard'ın yazdığı od türündeki şiirdir. Éluard, şiiri Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'yı işgali üzerine 1942 yılında yazıp aynı yıl içerisinde "Poésie et Vérite" adlı derleme içerisinde yayımlanmıştır.
Abdülhak Hamit Tarhan'ın tiyatro oyunu (1875) * Eser, oyuna adını veren içli kız yani Sabiha üzerinden ilerlemektedir.
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-7 (Macera-yı Aşk, Nesteren, Zeynep, Hakan) Bu son cilt onun ilk ve son eserini bir araya getirmektedir.
Sardanapal ise Asur tarihi ve inanışları çerçevesinde gelişen bir manzum oyundur. Hamid bu piyesinde devlet idarecileri hakkındaki görüşleri yanında kadınlar ve onların hakları hakkındaki düşüncelerini de belirtir. Eserde hem despota hem de amaçları için despotça davranan ihtilalcilere eleştiriler getirilir.
Şiir şeklindeki manzum tiyatrolarının bazılarını aruz, bazılarını hece ölçüsüyle yazmıştır. Tiyatro eserlerini sahnelemek için değil, okunmak için yazmıştır; bu nedenle bu eserleri sahne tekniğine ve diline uygun değildir. Tiyatro eserlerinde romantizm akımının etkisi görülür.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Bu bağlamda düşünüldüğünde Makber yalnızca Fatma Hanım'a yazılmış bir mersiye olmaktan çıkar, Hamit'in diğer eserlerindeki duyuş ve düşüncelerinin toplamını, insanın ölüm karşısındaki acizliğini ve isyanını anlatan, Tanzimat Dönemi'nin hâkim zihniyeti içinde şiir söyleminin değiştiği bir eser hâline gelir.
MAKBER (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın en önemli eserlerinden birisi. Abdülhak Hâmid Tarhan, Makber' i 1885 yılında eşi Fatma Hanım'ın ölümü üzerine yazmış ve bastırmıştır. Fatma Hanım, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ilk eşidir.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
⇒ Roman, 1875 yılında yazmıştır. ⇒ "İçli Kız" romanında annesinin ölümü hariç hiçbir felakete uğramamış İçli kız Sabiha'nın hikâyesi anlatılmaktadır. ⇒ Tiyatro oyunudur. ⇒ Roman karakterleri arasında Sabiha Hanım, İzzet Bey, Mesut Efendi, Sadi Efendi, Raife Hanım yer almaktadır.
Aruz vezni olarak da adlandırılan aruz ölçüsü, uzun ve kısa hecelerin özel bir düzende yerleştirilmesi ile şiirde ahenk oluşturma tekniğidir. Arap edebiyatında ortaya çıkan aruz ölçüsü önce İran edebiyatına, 11. yüzyılda da Türk edebiyatına geçmiştir.
Özellikleri, Örnekler. 1. Serbest şiir, ölçüsüz ve uyaksız yazılan, belli kurallara bağlı olmayan şiirlerdir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Türk Roman Yazarı Nedir? İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri