Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar. Yaşam dürtülerinin davranışlarımızın çoğundan sorumlu olduğunu öne sürer ve bu kavram için Eros tanımını kullanır.. Eros kavramı, Yunan mitolojisindeki aşk, cinsellik ve şehvet tanrısı olarak tanımlanan Eros'un ta kendisidir..
Dürtü kelimesi TDK sözlüğünde kaynağı duygular olan içsel gerilim, güdü olarak açıklanmaktadır. Psikolojide Dürtü Ne Demek? Genellikle psikoloji alanında gördüğümüz dürtü, içgüdü, istemsizce yapılan ve duygulanım ile ortaya çıka davranışlar ve organizmada ortaya çıkan güç anlamındadır.
Ölüm dürtüsü (thanatos), Freud'un kendi dürtü teorisine nihai biçimini verirken icat ettiği bir kavramdır ve yaşam dürtüsünün (eros) karşıtı olarak içimizdeki ölüm, dağılma, ayrılma ve parçalanmaya yönelik temel eğilimi temsil etmektedir.
Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir. Kişinin yaşadığı durumlar karşısında harekete geçmesini sağlar. Bazı durumlarda dürtüleri kontrol etmek zorlaşır ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık boyutuna ulaşır.
İki temel içgüdü (dürtü): Libido ve Thanatos. davranışları kapsar. Thanatos, ölüm veya saldırganlık içgüdüsü Bu iki güdü birlikte hareket eder.
İlgili 34 soru bulundu
Cinsel dürtü bozukluğu aşırı seks veya mastürbasyon yapma isteğine engel olamama olarak tanımlanır. Cinsel dürtü bozukluğu olan kişiler genellikle bu isteklerini paylaşacakları kişileri seçme konusunda seçici davranmazlar.
Evet, insanlarda cinsellik ve üreme içgüdüsel bir şekilde var olan doğuştan gelen bir özelliktir. Cinsel dürtüler ve üreme içgüdüleri, insanların üreme çağına geldiklerinde otomatik olarak ortaya çıkan ve belirli davranışları tetikleyen içgüdüsel mekanizmalardır.
Eskilerin ifadesi ile “sevki tabii” olarak adlandırılan, günümüzde de “içgüdü” ya da “dürtü” olarak adlandırılan bu tip davranışlar biyoloji biliminde doğuştan gelen davranışlar olarak bilinir. İçgüdü; organizmanın türüne özgü ortaya çıkan ve bir amaca yönelik davranışlar olarak tanımlanır.
Dürtü kontrol bozukluğu olan hastaların, çevresinde zararlı olabilecek eylemleri tekrarlama dürtüsü hisseder. Arzuladığı eylemi gerçekleştirdiği sırada yüksek oranda haz duygusu hissetmesi ile karakterize bir sinir bozukluğudur. Yapmayı arzuladığı eylemin doğru olmadığını bilmesine rağmen dürtülerine engel olmaz.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır.
İçgüdü, türe özgü ve doğuştan sahip olunan içsel güleri ifade etmek için kullanılır. Etkinleşme potansiyeli taşıyan içsel güçler, içten ya da dıştan gelen uyaranların etkisiyle etkinleşirler. Bu etkinleşme bireyi içsel güçlerin isteği doğrultusunda davranmaya iter. Bu süreç güdülenme olarak adlandırılır.
SÜPEREGO (Üstbenlik)
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Ancak gerçekten bir tedavi olmadıkları sürece bu dürtü kendini tekrarlamaya devam eder. Bir kez daha aynı davranışı yapan bireyler kendilerini daha kötü ve mutsuz hissederler. Bu durum kişilerde depresyon gibi başka psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Egzersiz yap. Fiziksel egzersiz, seks yapma güdüsü de dâhil olmak üzere birçok hissi ve duyguyu kontrol altına almanın ve yönetmenin en sağlıklı yollarından biridir. Cinsel enerjinle mücadele etmek için düzenli olarak egzersiz yap veya bu hissi hissetmeye başlar başlamaz en yakın parka veya spor salonuna git.
Sigmund Freud'a göre; bireyin kendisine yaptığı libidinal yatırımın narsisistik libido olduğunu tanımlamaktadır bu narsistik libidonun zamanla gerileyip ve söndüğünü ifade eder. Libidinal yatırım ise; cinsel isteği olan şeklinde tanımlanmaktadır.
Dürtüsel bir davranış, sonuçları düşünmeden hızlıca hareket edilen durumdur. O an dışında, aklında hiçbir şey yoktur. Neden olabileceği durumlar hakkında düşünmeden harekete geçilir. DEHB'li çocuk toplum içinde davranış bozukluklarına bağlı olarak sorun yaşadığında, anne-babalar bunu kendi hataları olarak görürler.
Dürtü kontrol bozukluğu çoğu zaman her ne kadar kontrol edilemez görünse de tedavisi mümkündür. Sonuçlar durumun şiddetine ve bireyin içinde bulunduğu özel durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte prognozun genellikle pozitif olduğu düşünülmektedir.
Dürtüsellik belirtileri genellikle 4-5 yaşlarında fark edilmeye başlar.Çocuğun okul dönemi geldiğinde dürtü kontrol bozukluğu belirgin hale gelir.Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülebilir.
Birçok davranış probleminin temelinde dürtü kontrolü eksikliği olduğu için bu önemlidir. Etkili müdahale olmadan dürtüsel davranışlar normalleşebilir, alışkanlık haline gelebilir ve zamanla kötüleşebilir.
En genel tanımıyla dürtü, insanın yaşamını devam ettirmesi için giderilmesi gereken doğuştan gelen ilkel fizyolojik ihtiyaçların psikolojik boyutudur. Güdü veya motiv ise insanın davranışta bulunmasının nedenleri altında yatan ihtiyaç, dürtü, arzu, istek ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır.
İçgüdü ile dürtü arasındaki teme ayrım, nesnesidir.
İçgüdü, biyolojik yokluğun enerjisidir (yemek-içmek, uyumak, üremek) Dürtü ise biyolojik yokluğun (haz ilkesi) güdümünde ve toplumsal devinim (gerçeklik ilkesi) içinde kişinin yaşama koşulları ve çocukluk geçmişi üzerinden nesnelerini bulur, tatmine yönelir.
Dürtü Kontrol Bozukluğu; bir kişinin kendisine ve çevresine kötülük etme hususunda dürtülerine hakim olamadığı bir bozukluktur. Aynı zamanda bu bireyler sergiledikleri davranışlar esnasında haz alma duygusu barındırmaktadırlar.
Çocuklarda gözlemlenen tipik dürtüsel davranış problemleri sabırsızlık, sırada beklemede güçlük çekme, yönergeleri uygulamada problem yaşama olarak sıralanabilir. Bu çocuklar fevri ve cesur hareketler sergilemekten kaçınmazlar ve sınır tanımada zorluk çekerler. Kuralları sevmezler, otoriteye karşı gelirler.
Yetişkinlerde dürtüsellik belirtileri arasında öfke kontrolünün güçlüğü, tahammülsüzlük, tutarsızlık, düşünmeden hareket etme, kendini kontrol etmede zorluk yer almaktadır. Bunlar dışında dürtüsel davranışlara örnek olarak aşırı yemek yeme, aşırı para harcama, alkol-madde veya kumar bağımlılığı verilebilmektedir.
Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir. Kaynak, Freud'a (1905 a) göre vücutta meydana gelen bir uyarılma durumu, hedef ise bu uyarılmanın ortadan kaldırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri