Oxford ingilizce Sözlükte, lider kelimesinin varlıgının 1300'lere kadar dayandıgı ama liderlik olgusunun yeni bir kavram olup, 19.yüzyılın'ın ilk yarısında ortaya çıktıgı belirtilmektedir (Brestrich, s.40,1999).
Liderlik, hem kişisel hem de kurumsal alanda önemli bir yere sahip olan bir kavramdır. 20. yüzyıl başlarında bilim insanları tarafından incelenmeye başlanan liderlik kavramının tanımları ve bu alana olan yaklaşımlar zaman içerisinde evrimleşmiş ve geliştirilmiştir.
Kurumsal liderlik, Selznick tarafından geliştirilmiş ve fakat 1950'lerde donup kalmış gibi çok fazla incelemeye tabi tutulmamıştır. Dolayısıyla örgütlerde geleneksel liderlik fonksiyonları yanında, değer yaratma ve bunları örgüte aşılama ile etkisini gösteren bu tip liderliği yeniden ele alma zarureti hasıl olmuştur.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Liderlik teorisi yönetim ve örgütsel davranış alanında liderlerle ilgili özellikleri, davranışları ve etkileri açıklamaya çalışan kuramsal bir çerçevedir. Başlıca liderlik teorileri arasında 'büyük insan' teorisi, özellik teorisi, davranış teorisi ve durumsal teoriler bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Aslında, bir açıdan haklıdırlar; liderlik doğuştan gelen bir özelliktir ama sadece bazı kişilerde olan bir ayrıcalık değildir. Herkeste vardır. Önemli olan, doğuştan sahip olunan bu cevheri geliştirmek, parlatmak ve kullanabilmektir. Bu da, eğitim-öğretim ve pratik yapmakla mümkündür.
Liderlik, belirli şartlar altında kişisel amaçları veya grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi sürecidir (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1996: 181).
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Liderlik konusunda başlıca üç yaklaşım (teori, kuram) mevcuttur. Bunlar: Özellikler Yaklaşımı, Davranışsal Yaklaşım ve Durumsallık Yaklaşımı.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Liderlik sayesinde kişinin (çalışanın) görevi ve ilişkisel davranışları arasında doğru dengenin oluşturulması önemlidir. Lider, çalışma ortamında belli bir işin veya görevin başarılması yönünde kişileri yönlendirir. Eğer liderlik doğru biçimde geliştirilmişse, sonuçta etkili ve verimli bir çalışma ortamı oluşur.
liderlik tarzları temel değişkeni ise; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere beş alt boyutlarından oluşmaktadır.
1900-1950 yılları arasındaki liderlik tanımları yönetici ile lider kavramını aynı gören klasik yönetim anlayışından ibaretken, liderlik tanımlarında genellikle gücün merkezileşmesi ve kontrolü üzerinde durulmakta (Rost, 1993:47) ve vurgu liderin bireysel özellikleri üzerine yapılmaktaydı.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Hersey ve Blanchard'in Durumsal Liderlik Kuramı.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
Liderin en önemli rolü, gruba ait faaliyetleri koordine etmesidir. Lider genellikle yapılması gerekli işleri grubun diğer üyelerinin sorumluluğuna verir. olabilir. Lider çoğu zaman grubun amaçlarına ulaşmasının yollarını kararlaştırmak suretiyle planlama rolünü üstlenir.
İyi bir liderin özellikleri , iyi dinleyici olmaları, hakkaniyetli olmaları, sözlerinin eri olmalarıdır. En önemlisi de başarılı bir lider, zayıf yönlerinin de farkındadır ve krizleri fırsata çevirmeyi bilir. Güçlü lider özellikleri olan bir liderin yönettiği alanda şu sonuçlar ortaya çıkar: Uzlaştırma.
Lider, grubun veya örgütün amaçlarına ulaşmasında, gruptaki veya örgütteki diğer insanları etkileyen kişi olarak tanımlanabileceği gibi (George ve Jones 1999: 404), grup üyelerini saptanan amaçlar doğrultusunda başarılı kılmaya yönelten, onların çalışmalarını koordine ve kontrol eden, bu çabaları gerçekleştirmek için ...
Sonuç olarak, liderlik, vizyon ve hedef belirleme, iletişim ve ikna kabiliyeti, kararlılık ve güçlü karakter, delege ve organize etme yeteneği, empati ve iş birliği kabiliyeti ve kendi gelişiminin farkında olma gibi temel beceri ve özellikleri gerektirir.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Bu liderlik rolleri; vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, kültürel liderlik, dönüşümcü liderlik, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik ve politik liderlik seklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri