Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi. Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Cemâl, (Arapça: جَمَال) bir erkek ismidir ve kökeni Arapça olup, "yüz güzelliği" anlamına gelmektedir. İsim olarak Arap ülkeleri dışında birçok ülkede özellikle Afrika ve Amerika gibi ülkelerde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Yaratılıştan güzel olmak, kişinin huyu güzel olmak. Ayrıca kadınların güzelliğini dile getirmek için de kullanılır.
Mutasavvıflar Allah'ın isim ve sıfatlarını celâl ve cemâl olmak üzere ikiye ayırır ve iki türlü zuhûr* ve tecellî*den bahsederler. Allah'ın kahr ve gazabına delâlet eden isim ve sıfatlarını celâl, lutuf ve rızâsına delâlet eden isim ve sıfatlarını da cemâl tabiriyle ifade ederler.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle hem anlamı hem de İslami açıdan öne çıkan değerli isimler içerisinde gelmektedir.
CEMAL İSMİ KURAN'DA GEÇİYOR MU? Cemal ismi Kur'an-ı Kerim'de (Nahl 6. ayet) geçmektedir; ancak Cemal ismini koymak caizdir.
Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir.
Allah, Celil, Aziz, Azim, Kahhar, Müntakim, Cebbar, Kuddus, Kadim, Kayyum, Fert, Mümit, Hakem, Adl, Halık, Bari, Fatır, Deyyan gibi isimler celallî isimlerdir. Bu manalar doğrultusunda başka isimleri bulabilirsiniz.
Cemal-i İlahî, Allah'ın zatının güzelliği demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan cemal, hem letafet hem de yüz güzelliği anlamına gelir. Tasavvufta ise Allah'ın sıfatlarıyla varlık alemine tecelli etmesi manasında kullanılır. Divan şairleri de sevgilinin yüzünün güzelliğini övmek için sıklıkla cemal kelimesini kullanmıştır.
Celâlî isyanları, 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı yönetimindeki Anadolu'da Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan ve Sultan IV. Mehmet dönemine kadar devam eden zaman zarfında devlete karşı ekonomik, sosyal, askerî ve siyasi nedenlerle çıkarılan ayaklanmalara verilen addır. İsyanlar kanlı bir biçimde bastırıldı.
Celal ismi Arapça kökenlidir.
1. Nur yüzlü, parlak ve güzel yüzlü. 3. Cemal ve Nur isimleri ayrı ayrı Kuran'da geçmektedir. Bkz: Nahl 6 ve Nur suresi.
Celâl kökü iclâl (yüceltmek) masdarı ile eş anlamlı kabul edilirse celîl “müminleri yücelten, onların amellerini kabul edip mükâfatlarını arttıran” mânasına gelir. 5. İclâlin bir anlamı da “vermek” (i'tâ) olduğundan celîl “bol bol veren, lutufta bulunan” anlamını da taşır.
5 vakit namazdan sonra 1100 kere " Zü'l-Celâl-i Ve'l-İkrâm celle celâlühû " zikrine devam edenin her isteği olur, mesleğinde ilerler, geçim sıkıntısı çekmez, kısmeti açılır ve her kes tarafından sevilir.
Celal: Kelime olarak son derecede büyüklük, azamet ve kibriya manalarına gelir. İlm-i Kelamda Celal, Cenab-ı Hakk'ın kahrının ve azametinin tecellisidir. Hem celal, Cenab-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarının küllîlerdeki tecellisidir.
Arapça kökenli azamet sözcüğü bugün de halen kullanılmakta olup, görkemli, ihtişamlı demektir.
Cemal, güzellik demektir, “Cemîl” ise güzel manasına gelir ve Cenâb-ı Hakk'ın bir ismidir.
öyle güzel bir sıfat. ay yüzlü anlamına gelen sözcük. mah farsça ay , cemal arapça güzellik, yüz güzelliği anlamındadır.
İlk Anlamı: Gül yüzlü sevgili. İkinci Anlamı: Sevgilinin çehresindeki saflık, duruluk ve letafet.
Arapça kökenli bir sözcük olan Cemal ismi genellikle Celal ile birlikte kullanılır. Bu ismin sözlük anlamı yüz güzelliğidir. Ancak tasavvufta daha çok Allah'ın tüm sıfatları ve lütufları ile tecelli etmesi anlamında kullanılır.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
Celali isyanlarının adı da Şeyh Celal'den gelmektedir. Bu isyanların başında yer alan Şeyh Celal bu isyan ordusunun önderi olarak da bilinmektedir. Şeyh Celal Anadolu'da Yozgat'ta yaşayan Bozoklu bir köylü idi. Şeyh Celal ilk olarak bu isyanları Anadolu'nun Tokat yöresinde başlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri