Özellikler Zamanla Gelişir Sorumluluk, sosyal zeka ve empati gibi hayatları boyunca sessizce diğerlerini izleyerek ve etkileşerek geliştirdikleri özellikleri vardır. Liderlik özellikleri her zaman genetik değildir.
Aslında, bir açıdan haklıdırlar; liderlik doğuştan gelen bir özelliktir ama sadece bazı kişilerde olan bir ayrıcalık değildir. Herkeste vardır. Önemli olan, doğuştan sahip olunan bu cevheri geliştirmek, parlatmak ve kullanabilmektir. Bu da, eğitim-öğretim ve pratik yapmakla mümkündür.
Doğuştan lider gibi bir tanımlama mümkün değildir. Bu sadece diğer insanları kolay etkileyebilen kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Herkes başkalarına yol gösterecek özelliklere zaten sahiptir ve lider olmak o kadar da zor değildir. Bu hedefi başarmak için eğitim ve öğrenme birlikte ilerlemelidir.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak liderlik tanımlanırken herhangi bir fiziksel sınırdan veya makamsal şarttan söz edilmez. Diğer bir ifade ile kişiyi lider kılan ve lider yapan makam değil, becerileridir. Bir kişi, kendi hayatını lider gibi yönetebilme kapasitesine sahip olmak için liderlik ve liderlikle ilgili vasıfları kazanması gerekir.
Sonuç olarak, liderlik, vizyon ve hedef belirleme, iletişim ve ikna kabiliyeti, kararlılık ve güçlü karakter, delege ve organize etme yeteneği, empati ve iş birliği kabiliyeti ve kendi gelişiminin farkında olma gibi temel beceri ve özellikleri gerektirir.
Liderlik sayesinde kişinin (çalışanın) görevi ve ilişkisel davranışları arasında doğru dengenin oluşturulması önemlidir. Lider, çalışma ortamında belli bir işin veya görevin başarılması yönünde kişileri yönlendirir. Eğer liderlik doğru biçimde geliştirilmişse, sonuçta etkili ve verimli bir çalışma ortamı oluşur.
Herkesin lider olma fırsatı olsa da, liderlik herkes için uygun ya da gerekli değildir. Liderlik belirli bir grup bireyden sorumlu olma unvanına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. İnsanlar, sadece liderlik pozisyonunda olan insanlar için başarılı olma fırsatının olduğuna inanmaktadır.
Liderlik yetenekleri, kişinin, bilgi ve becerilerini birtakım hedeflere başarıyla ulaşmak için kullanma kabiliyeti olarak tanımlanır. Bu liderlik yetenekleri sonradan kazanılabilir ve eğitimle geliştirilebilir.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Diğer bir deyişle, etik olmadan başarı da yoktur. Başarılı bir lider olmak için yeterli miktarda öz güvene sahip olmanız gerekir. Bir lider olarak, sizinle çalışan iş arkadaşlarınızın saygısını kazanmak için onlara her daim güven aşılamalı, gerekli durumlarda da atılgan tavrınızı göstermelisiniz.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Postmodern Kuramlar olarak da adlandırılabilen bu yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmakta olan temel kuramlar; Karizmatik Liderlik Kuramı, Etkileşimci Liderlik Kuramı, Tam Serbesti Tanıyan Liderlik Kuramı, Vizyoner Liderlik Kuramı ve Dönüştürücü Liderlik Kuramı olmaktadır.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Liderlik ve yöneticilik birbirleriyle bağlantılı, ancak aynı durumu ifade etmeyen iki farklı kavramdır. Aslında, her lider bir yöneticidir, fakat her yönetici lider olabilecek yeteneklere sahip değildir. Liderlik sadece üst kademelerde görev yapan kişilere özgü bir süreç değildir.
Liderliğin Tanımı
Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir.
Liderliğin en güçlü hali ikna etmek, tartışmak veya zorlamak değildir; örnek göstermektir. İnsanlar her türlü durumda kimin efektif ve dikkati dağılmadan çalışabildiğini tespit eder. Eğer o insan sizseniz diğerleri size doğal olarak takip eder ve lidersiniz demektir.
Geniş bir vizyona sahip olması Vatanını ve milletini sevmesi ve bu uğurda canını ortaya koymaktan çekinmemesi. Ön görülü birisi olması Çalışkan ve dürüst olması, çalışma disiplininden asla taviz vermemesi.
İyi bir lider her zaman gelişime önem verir. İleriyi görmek, gelişime ve yeniliklere açık olmak bir liderin beslendiği en önemli kaynaklar arasında gösteriliyor. Bir liderin vizyon sahibi olması gerekiyor. Vizyon sahibi olmak ilerlemenin ve yol alabilmenin en önemli kriterlerinden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri