Spiral liflilik diye de adlandırılan Lif Kıvrıklığı, Odunsu hücrelerin (lif, trahe ve traheidler) gövde eksenine paralel olarak seyretmeyip, küçük veya büyük bir açı teşkil ederek spiral şekilde gövde etrafında dolanması ile oluşur (BERKEL 1970).
Odun hammaddesindeki görsel kusurlar; budak, çatlak, mantar ve böceklerin neden olduğu kusurlar şeklinde sıralanabilir. Bu bozukluklardan budaklar; ağacın doğal yapısı ve yaşam koşullarıyla bağlantılı olarak oluşur. Odun hammaddesi içerisinde gömülü halde bulunan budaklar büyüklüklerine göre dört sınıfa ayrılırlar.
Orta çap ise tomruğun şekline göre belirlenir. Tomruklar; dolu tomruk, konik tomruk, oval tomruk şeklinde bulunabilir. Dolu tomrukta çap her tarafta aynıdır.
c) Lif ve Yonga Odunu: Yongalevha üretiminde lif ve yonga odunu özelliklerini ihtiva eden ağaç materyalde kullanılabilmektedir. Türk Standartları Enstitüsünün T.S. 1351 Standardında buna ait bilgiler verilmiştir. Buna göre lif ve yonga odunu iğne yapraklı ve sert yapraklı olmak üzere iki grupta toplanmaktadır.
Tomruklar kayın, sarıçam, kızılçam, meşe ve karaçam gibi ağaçlardan üretilir. Orman ürünleri arasında en yüksek değerli ürün tomruktur. Tomruk nerede kullanılır, ne işe yarar? Tomruklar inşaatlık kereste ve palet tahtası imalatında kullanılır ayrıca ağaç ev yapımında tomruk ev inşa etmek için kullanılırlar.
İlgili 23 soru bulundu
Daire testere makineleri ile yapılan keskin kesiş yönteminde, hafif tomruklar ortadan ikiye bölünüp yarım olan tomruğun biçilmiş yüzeyi sipere dayandırılarak biçme işlemi gerçekleştirilir. Ağır ve büyük çaplı tomruklarda ise bir kapak alınır ve bu kısım sipere döndürülerek biçme işlenme devam edilir .
Tomruk ve el imalâtı kerestelerin birinci ve ikinci sınıflarına giren «uzun boy» tomruk ve keresteler, 5.50 metre ve (0.50 metre kademe ile) daha uzun, «Çok uzun boy» tomruk, 8.00 metre ve (0.50 metre kademe ile) daha uzun; Birinci ve ikinci sınıf maden direkleri (0.50 m. kademe ile) 1.50 - 6.00 metre.
b. Öz Çatlakları: Kesimden sonra ağaç gövdenin kuruması ve üç farklı yönde farklı çalışması dolayısıyla enine kesitlerden başlamak üzere özden itibaren çevreye doğru radyal yönde uzanan öz çatlakları meydana gelmektedir. Tomrukların kullanış değerini düşürürler.
Gövdeyi eğilmeye zorlayan bu etkiye karşı oluşturulan özel odun dokusuna reaksiyon odunu denir (Örs ve Keskin, 2001). Reaksiyon odunu iğne yapraklı ağaçlarda” basınç odunu”, yapraklı ağaçlarda ise “çekme odunu” olarak adlandırılır.
Oluklu gövde oluşumu bazı ağaç türlerinde irsel olup örneğin Gürgen, Porsuk, Servi ve Karaağaç'da gövde enine kesitinde yıllık halkalar kaba dalgalı, girintili çıkıntılı ve gövde yüzeyi olukludur.
Urlu Ağaçlar
Yıllık halkaların birbiri üzerine yığılması sonucu gövdenin dışına taşan şişkinliktir. Urlu ağaçlar masif olarak zor işlenir. Ancak kaplama üretiminde tercih edilir.
Madde 3- Bu yönetmelikte adı geçen; a) Asli Orman emvali: Her çeşit ağaç, ağaççık ve çalılardan elde edilen oduna müteallik emvaldir. Tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun lif-yonga odunu,sırık, çubuk,çıra,kök.yakacak odun ve benzerleri gibi. b) Tali Orman Emvali; Asli orman emvali dışında kalan orman emvalidir.
Orta Yüzey (Huber)Formülü:
Seksiyon ortasındaki çapa ait kesit yüzeyi, uzunlukla çarpılarak hacim elde edilir.
1 ton 1,0416 m3 etmektedir.
1 metreküp kerestenin hacmi kalınlık X en X boy X adet formülü ile hesaplanır. 1 metreküp kereste 600 kg ya da bir başka deyişle 0.6 tondur.
Özellikle uzun süre kullanılmayan veya gündelik kesim işlemlerinde yoğun olarak kullanılan tezgahlarda testere gergi basıncı mesai bitimlerinde düşürülmelidir. Şerit testere kasnaklar üzerinde çok geriye giderse veya karbür tutucu yataklara çok fazla baskı uygularsa yine kırılmalar meydana gelebilir.
Çeyrek kesim, ağacın merkezinden 90 derecelik açılarla kütüğün dört parçaya bölünmesinden ibarettir. Çeyrek kesim kereste, herhangi bir odada kullanılmakta olan modern anlamdaki yer döşemelerinde bulunan çok kuvvetli ve düzenli grenlere sahiptir. Çeyrek kesim hem yarma ve hem de çeyrek kesimli ürün yaratır.
Örneğin; Düzgün bir şeklin hacmini bulmak için uygulanan formül en(genişlik), uzunluk ve yükseklik ölçülerinin birbirleri ile çarpımıdır.
Hacim V sembolü ile gösterilir. Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.
Tanım. Hacim, belirli bir süre içinde işlem gören toplam varlık miktarıdır. Zamandaki Göreceli Hacim göstergesi, bir dönem içindeki belirli bir andaki düzenli veya kümülatif hacmi, benzer tarihsel zaman noktalarındaki ortalamasıyla karşılaştırır.
MAMUL DAMGA: Daire şeklinde, kenarları bir çerçeveli olup, çerçeve içinde Türkiye Cumhuriyeti (T.C), Orman Umum Müdürlüğü (OUM) rumuzları ve damga numarası bulunur. Damgalamada kullanılan boyanın rengi siyahtır. Bu damga; her nevi metreküple ölçülen emvalin, tek tarafına istif yerlerine taşınmadan önce uygulanır.
Tomruklar çaplarına göre ince (19-29 cm), orta (30-39 cm), kalın (40-49 cm) ve çok kalın (50 cm ve üzeri) olmak üzere dört çap grubu altında toplanmaktadır.
Emval kelimesi Arapça kökenli olup en genel tabiriyle mal, mülk ya da sahip olunan eşyalar anlamında kullanılır. Eski bir kelime olan ve Türkçe kökenli olmayan bu kelime ile birlikte birçok tamlamalar oluşturulmuştur.
Mazı, servigiller (Cupressaceae) familyasının Thuja cinsinden ağaç türlerine verilen ad. Doğu Asya ve Kuzey Amerika'nın batı bölgerinde yetişen ve odunu için ya da süs ağacı olarak başka ülkelerde de yetiştirilen kozalaklı ağaçlardır. Türkiye'de doğal olarak bulunmazlar ancak süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
traheid veya lif boyu gövdede ağaç boyunun 1/3 ile 1/2 si arasındaki yükseklikte ve dış tarafta (kabuk tarafında) bulunmaktadır. odununda görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri