Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Dönen varlıklardan düşük stoklar çıkarıldıktan sonra kalan rakam kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünür ve böylece asis test oranı (likidite oranı) elde edilir. Kısa vadeli borçların ödenme gücü bu durumda stokların durumuna bağlı olarak artar ya da azalır.
Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
Cari oranı tamamlayan, işletmenin yükümlülüklerini yerine getirmeyi ölçen daha hassas bir göstergedir. Borç verenler tarafından işletmenin 1 liralık borcuna karşılık, cebinde 1 Lirasının olması yeterli görülür.
Likidite oranı, işletmenin kısa süreli olan borçlarını ödeyebilme gücüdür. Bu oran asit test oranı olarak da ifade edilir. Likidite oranı şunları ifade eder: Hisse senedinin ve tahvillerin pazarlanabilir olması
İlgili 24 soru bulundu
Bu oranın minimum 1 olması gerekir. Yani şirketin önümüzdeki 12 ay içerisinde ödeyeceği borçlar kadar likit varlığı mutlaka bulunmalıdır. Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez.
Paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite olarak kabul edilir. Kaynağın, tüzel yada özel kişiliğe ait olması likit olma özelliğini engellemez. Örneğin; şahısa ait ev, araba gibi gayrimenkuller yada bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlerdir.
Likidite Oranları
Üç temel likidite oranı; cari oran, asit test oranı ve nakit oranı olarak isimlendirilirler. En geniş likidite ölçümü olan cari oran, firmanın dönem varlıklarının kısa vadeli borçlarını ödeyebilme kabiliyetini gösterir.
Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır.
1.2.Asit – Test Oranı (Likidite Oranı – Hazır Değerler)
Bu oran; payında paraya çevrilmesi zaman alabilecek olan değerlere yer verilmediğinden, cari orana göre daha hassas bir ölçü olarak kabul edilmektedir. Tecrübeler sonucu, bu oranın 1:1 (%100) olması, yeterli kabul edilmektedir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
a) Finansal Kaldıraç Oranı
Finansal kaldıraç oranı olarak da bilinen bu oran, toplam kaynakların ne kadarının yabancı kaynaklardan finanse edildiğini gösterir. Firmanın toplam kaynaklarının dağılımı hakkında bilgi verir. Firma için bir risk göstergesidir.
Likidite, bir varlığın veya menkul kıymetin piyasa fiyatını etkilemeden nakite dönüştürülebilme kolaylığını ifade eder. Bir başka deyişle, piyasada hızla alınıp satılabilme derecesinin tanımlanmasıdır. Nakit en likit varlık olarak kabul edilir.
Likidite, bir işletmenin borçlarını zamanında ödeyebilme yeteneğini ifade eder. Yüksek bir cari oran, işletmenin likiditesinin yüksek olduğunu ve borçlarını ödeyebileceğini gösterir.
Toplam Borçlar/Özsermaye rasyosu ki; finansal riskin göstergesi olan bu oran, finansal yapı içinde işletme borçlarının özkaynağa oranla ağırlığını yansıtmaktadır. İdeali 1,5 olan bu değerin 2'nin üzerinde olması riskin çok arttığının bir göstergesi olarak yorumlanır.
Cari Oran = Kısa Vadeli Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar
X şirketinin cari oranı 2,5 olarak hesaplanır. Bu şirketin kısa vadeli varlıkları, kısa vadeli borçlarından 2,5 katı daha fazladır.
Likidite riski, bir finansal kuruluşun nakit ihtiyacı olduğu durumda mevcut varlıklarını nakite çevirememesi sonucu ortaya çıkabilecek zarar olasılığıdır.
Bir varlık için yüksek likidite söz konusu ise bu durum, o varlığın kolayca satılabileceği ya da paraya dönüştürülebileceği anlamına gelir. Düşük likidite ise bu durumun tersidir. Varlığın bir yıldan uzun sürede paraya çevrilebileceği anlamına gelir.
Sermaye yeterliliği standart oranı (SYR), özkaynaklar toplamının kredi riskine esas tutar, operasyonel riske esas tutar ve piyasa riskine esas tutar toplamından oluşan toplam riske esas tutara (TRET) bölünmesi suretiyle bulunan yüzdesel değeri ifade etmektedir.
Finansal kaldıraç oranı hesaplanırken şirketin toplam borçları toplam varlıklara bölünür. Formül: Finansal Kaldıraç Derecesi = Toplam Borçlar / Toplam Varlıklar.
Yukarıda cari oran formülüne değinmiştik (Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar).
Finansman oranı matematiksel olarak öz sermayenin kısa Vadeli yabancı kaynaklar ile uzun vadeli yabancı kaynakların toplamına bölünerek hesaplanır.
Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlere örnektir.
Hazır değerler oranının da beklenilen değeri, nakit oranında olduğu gibi 0,20 (%20)'dir.
Cari oran'ı düşüren nedenler:
Kar dağıtımı Firmanın zarar etmesi. Kısa vadeli ortaklara borçlar kaleminin artışı Yanlış muhasebe kayıtları (Taksitli banka kredi borçlarının kısa-uzun vade ayrımı yapılmadan tüm risk bakiyesinin kısa vadeli banka borçlarında takip edilmesi)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri