Likra kaçığı Likra, yerleşmiş adıyla bilinen elastik ipliğin kopması veya örgüye uygun şekilde girmemesi ile oluşur. Kumaşta enine ize sebep olur.
b) Uçuntu (Elyaf Topağı)
İlmeğe karışmış lif birikintilerinin kumaş içerisinde kalınlık yapması uçuntuya neden olmaktadır. Örgü sahasının temizliği sağlanarak bu sorunun giderilmesi mümkündür. Lif uçuntuları boyama sırasında da renk tonu farklılığı olarak kendini gösterebilmektedir.
İğne ağzının yamulması veya açılmasından dolayı örme kumaşta oluşan hatalardır. Makinenin ayarsız olmasından ön ve arka plakadaki iğnelerin çarpışmasından örme kumaşta oluşan hatadır. İpliğin kopmasından dolayı parçanın düşmesi. Örme makinesinin öne arkaya transferi sırasındaki iğnenin bozukluğundan kaynaklanır.
Dokuma kumaşlarda oluşabilecek hatalara ise; dokuma makinesinden kaynaklanan hatalar,cımbar izi, ayak kaçığı, duruş izleri, kopuk, bozuk, yırtık kenar, patlak, delik örnek verilebilir.
Kumaş yüzeyine bakılınca bu ilmekler diğer ilmeklerden farklı olarak gözükürler. Genellikle platinlerin eskimiş veya platin yatağının aşırı kirlenmiş olmasından kaynaklanır (platin izi).
İlgili 45 soru bulundu
Likra kaçığı
Likra, yerleşmiş adıyla bilinen elastik ipliğin kopması veya örgüye uygun şekilde girmemesi ile oluşur. Kumaşta enine ize sebep olur.
Uçuntu: Eğirme sırasında meydana gelen iplik yapısındaki bozukluk.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz.
– Atkı kaçığı: Bir atkı ipliğinin, tüm kumaş eninde eksikliğinden dolayı kumaşta bir aralık oluşması şeklinde görülür. Hatalı atkı bobinleri, hatalı tefe, düzgünsüz atkı ipliği nedeniyle oluşur. Hatanın önlenmesi için, atkı bobinleri ve makine ayarları kontrol edilmelidir.
Su geçirmeyen kumaşın halk arasındaki ismi poşet, paraşüt kumaşıdır. Bazı kesimler bu kumaşa su geçirmez kumaş ismi vermişlerdir. İngilizcede Waterproof Fabric ismi ile tabir edilir.
Özellikle D vitamini, Kalsiyum, Omega ve kollejenler kırığı iyileştirmek adına faydası vardır. D vitamini en doğal haliyle güneş ışınlarından alınabilir. Yoğurt, süt gibi kalsiyum içeren gıdalar da kaynamayı hızlandıran faktörlerdendir.
Penye, Jarse, İpek, Şifon, Tül ve saten dikimi için uygundur.
İplik abrajı, genellikle farkı numarada ve farklı partilerdeki ipliklerin bir arada kullanılmasıyla oluşan hatalardır. Kumaş üzerinde enine düzgün bantlar halinde görünürler. Ayrıca ipliklerin üretildiği ham madde (harman) karışıklıklarında da iplik abrajına neden olmaktadır.
Şardonlu kumaş yapısı, kalın yapıya yani ipliğe sahip kumaş türlerinin üzerinde tüylendirme yapıldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu yapının ortaya çıkabilmesi içinde kumaş içinde liflerin çekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kumaş türleri daha tüylü yani şardonlu bir yapıya sahip olmaktadır.
Özet olarak hav yüksekliği, halınızın yerden yüksekliğidir. Hav, halınızın yüzeyinde gördüğünüz ipler, hav yüksekliği ise, bu iplerin yüksekliğini ifade etmektedir.
Örme kumaşlarda ilmeklerin üst üste sıralanmasıyla oluşan kumaşın boyuna yönündeki çubuklara ilmek çubuğu veya piyasa tabiriyle may çubuğu adı verilir. Örme işlemi sırasında kumaşta, cinsine göre 1 veya 2 iğne çıkarılarak may çizgisi oluşturulur. Kumaş otomatik olarak bu çizgiden kesilir.
Öncelikle bilinmelidir ki atkıların uzunlukları 2 metre civarındadır. Bu da yaklaşık olarak 2.5 yumak ipe tekabül etmektedir. 2.5 yumak ip ile atkı nasıl örülür şişle mi diye merak ediyorsanız doğru cevap evettir.
Ortalama olarak, atkılar yaklaşık 60 "uzunluğunda olacaktır. Kısa olanların çoğu 55" uzunluğunda, orta boylar yaklaşık 70 "uzatılmış ve uzun atkılar yaklaşık 82" uzunluğundadır.
Kumaşlarda farklı zamanlarda yapılan aynı renkteki boyama tekniğinden meydana gelen ton farkı. Halk arasındaki adı kazan farkıdır.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
% 100 pamuklu kumaşlar yıkandığı zaman çekme yapmaktadır. Bu nedenle piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görülmektedir. Fakat pamuk karışımı olmayan, yani % 100 pamuktan üretilen kumaşların çekmeme ihtimalleri yoktur. Bu nedenle yıkamadan önce kullanım talimatlarına uymak bu anlamda çok önemlidir.
Bunun haricinde keten gömlek çeker mi gibi sorular da yıkama öncesinden cevaplanmak ister. Nitekim keten gömlek son derece dayanıklıdır. Bu yüzden çekmesi söz konusu olmaz.
Mostra: Üst yaka.
Çift plakalı yuvarlak örme sistemlerinin en gelişmiş makinalarının marifeti ile yapılan ribana kumaşlar kısaca, belirttiğimiz örme makinalarında silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen kumaş cinsidir.
liza : pamuklu kumaşlarda üzeri yumuşak hisi extre verilen bir uygulamadır. Renk : Reaktif ( hamda bezimiz vardır. Siparişe göre boyanır. )
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri