MÖ 490 yılında Pers İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan Likya. Herodot'a göre Likyalılar Girit kökenli olup, Kral Minos tarafından yurtlarından sürülen ve Minos'un kardeşi
Likya Medeniyeti ile ilgili en eski tarihi kaynaklar Mısır ve Hitit medeniyetlerine aittir. MÖ 2000'li yıllara dayanan bu kaynaklarda, “Luka” ve “Lukka” isimli halklardan bahsedilmektedir. Hitit Kralı Suppliluliuma MÖ 14. Yüzyılda kendisinin “Likya Devletini” fethettiğini söylemektedir.
Likya veya Lisiya (Likçe: 𐊗𐊕𐊐𐊎𐊆𐊖. Trm̃mis; Yunanca: Λυκία, Lykía), Anadolu'nun Teke Yarımadası'nı kapsayan antik bir bölgedir. Likya, aynı zamanda bu bölgedeki antik kentlerin oluşturduğu bir federasyon ve daha sonra da Roma İmparatorluğu'nun bir eyaletidir.
Antik Likya Uygarlığı Kentleri, Akdeniz Bölgesi'nde Teke Yarımadası'nda yer almaktadır. Antik Likya, güneyde Akdeniz, batıda Karya ve doğuda ise Pamfilya ile komşudur. M.Ö. 1. yy.'ın ortalarında ise 23 kentten oluşan “Likya Birliği” oluşturulmuştur.
Antalya İli Kaş İlçesi–Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer alan, Likya Uygarlığı dönemine ait Patara antik kenttir.
İlgili 17 soru bulundu
Likyalılar, Antik Çağda güneybatı Anadolu'daki Likya ülkesinin, günümüzde Teke Yarımadasına karşılık gelen bölgenin Antik Çağlardaki halkı.
Patara (Likçe: 𐊓𐊗𐊗𐊀𐊕𐊀, Pttara; Yunanca: Πάταρα), Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır.
802 yılında Likya ve Karya bölgesi Abbasiler tarafından ele geçirilmiştir.
Yapılan kazılar sonucunda bu bölgede yerleşimin MÖ 8. yüzyıla dayandığı belirlenmiş. Patara, Likyalıların başkenti konumundadır. Büyük İskender bu kenti de kuşatmıştır. Patara, Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş.
Likya Yolu ilk olarak 1999'da, İngiliz bir turist olan Kate Clow tarafından yürünüyor. Günümüze de hala taşınan, işaretlediği noktalar sayesinde kaybolma olasılığımız azalıyor. Sizler için oluşturduğumuz Likya Yolu yürüyüş yolu haritasından da faydalanabilirsiniz.
Karya bölgesi, günümüzde Aydın ve Muğla illerinin büyük bir bölümü ile Denizli ilinin batı uç kısmını kapsayan Anadolu'nun güneybatı ucunda yer almakta idi. Bu bölge genel olarak antik dönemde doğu ve güneydoğuda Frigya ve Likya, kuzeyde Lidya ve İyonya bölgeleri ile komşudur.
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan Likya Yolu, Teke Yarımadası'nda bulunan patikaların işaretlenmesi ve ardından haritalanması sonucunda oluşturuldu. Üzerinde 20'ye yakın Likya kentinin kalıntılarına rastlanan Likya Yolu 1999 yılında yazar ve gezgin Kate Clow tarafından keşfedildi.
Likya Yolu, Teke Yarımadası üzerinde batıda Muğla'nın Köyceğiz ilçesi, kuzeyde Burdur'un Gölhisar ilçesi ve doğuda Antalya arasında kalan bölgede bulunuyor. Buraya Likya Yolu denmesinin sebebi ise eski zamanlarda burada yaşamış olan Likyalılar.
Günümüzde Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos 4. yüzyılda Myra'nın piskoposluğunu yapıyordu. 408 ile 450 yılları arasında imparatorluğun başında olan II. Teodosius zamanında Aziz Nicholaos'ın Myra'da başpiskoposluk yaptığı ve Myra'nın Likya'nın başkenti olduğu bilinmektedir.
Kaş, M.Ö. 4.yy'da kurulan antik Likya Kenti Antiphellos'un üzerinde yer alıyor.
Apollon'un önemli bir kehanet merkezi olarak ün yapmış olan Patara aynı zamanda Anadolu'dan Roma'ya nakledilen tahılların depolandığı ve saklandığı bir limandır. Bizans Dönemi'nde de önemini devam ettiren kent Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur.
Patara Plajı
Akdeniz'in bozulmamış plajlarından biridir. Türkiye'nin en güzel plajları arasında yer alan bu plaj aynı zamanda Türkiye'nin en uzun plajı olma özelliğini taşır. Kaş ve Kalkan gibi tatil beldelerine yakın olan Patara Plajı, doğal kalmayı başarmış yerlerden biridir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılı teması olarak belirlenen ve insan yaşamına dair 6 bin yıl öncesine ait izler bulunan Patara, 2 bin yıllık antik kenti, caretta carettaların yumurtlama alanı olan kumsalları, "Noel Baba" olarak anılan Aziz Nikolas ile mitolojiye göre Apollon ile Artemis'in doğduğu yer ...
Bu yol, Fethiye, Ovacık yakınındaki Hisarönü'ünden başlayıp Antalya'dan yaklaşık 20 km (12 mi) uzaktaki Konyaaltı, Geyikbayırı'na kadar gider.
İngiliz asıllı trekkingci ve araştırmacı Kate Clow tarafından 1999 yılında rotaları belirlenerek yürüyüşe açılan ve güneyin en uzun rotası olarak bilinen Likya Yolu, 2020 yaz dönemi için yürüyüşçülerle buluşmaya başladı.
Her ne kadar sağlıklı olan herkes katılabilir denilebilirsede unutulmamalıdır ki Likya Yolu ekstrem doğa yürüyüşü parkurları barındırmaktadır. Katılımcı doğaseverlerin tecrübe ve kondisyonlu olmaları yürüyüşün ve etkinliğin kalitesini arttıracaktır. Fakat turlarımıza katılmanız durumunda sağlıklı olmanız yeterlidir.
Patara Plajı alabildiğine uzun olup, yoğun rüzgar nedeniyle deniz oldukça dalgalıdır. Yüzmeye çalışırken biraz yorulabilirsiniz çünkü dalgalar kulaç atmanıza engel olmaktadır. Denizin seviyesi girdiğinizde direkt olarak derinleşmemekte, deniz oldukça sığ bir yapıya sahiptir.
Patara'nın tarihsel varlığına ilişkin ilk verileri Apollon kehanetiyle ilgili olarak tarihçiler Herodotos ve Hekataios'tan öğrenmekteyiz. Pers komutanı Harpagos yönetiminde ordunun İ. Ö. 540 yıllarındaki Lykia seferini anlatan ilk bilgiler Herodotos'a aittir.
Patara Plajı'nın denizi genel itibariyle sığ bir yapıdadır. Bu bakımdan yüzme bilmeyenler tarafından tercih edilebilmektedir. Antalya'nın en çok rüzgar alan plajlarından biridir.
Likya Uygarlığı (Likya Birliği olarak da adlandırılır) 23 kentten oluşuyordu. Likya Uygarlığı'nda demokratik bir yasa çerçevesinde oy kullanılıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri