Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
ÜRÜNÜN TANIMI: Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır karpuzları yuvarlak - oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Bakır, gümüş, takı, baharat ve el sanatı ürünleri. Gaziantep'in meşhur hediyelikleri; baklavalar, telkâri mücevherler, bakırlar ve antep fıstıkları, GAP turu dönüşünde alı... Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Neyi Meşhur?
İlgili 40 soru bulundu
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Peygamberler tarihi, uygarlığın ilk izleri hepsini bu bölgede görmek mümkün. Tarihi konakları ve manastırlarıyla Mardin, Göbeklitepe ve Balıklıgöl ile Urfa, Nemrut ile Adıyaman ve muhteşem lezzetleri ile Gaziantep… Urfa kebabı, soğan kebabı ve Ali Nazik bölgeye özgü en ünlü lezzetler.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Bahar ayları GAP turları için en uygun zaman olacaktır. Çünkü Güneydoğu'nun sıcakları sizi bunaltabilir, o yüzden Mayıs ayı ve Haziran ayı başları en keyifli zamanıdır. Mardin Hasankeyf, Diyarbakır ve Urfa 2 saatte gidebileceğiniz yerler. Özellikle Hasankeyf ve Urfa Balıklıgöl, GAP turunun olmazsa olmazı.
Uçaklı GAP Turu programı ana ulaşımının uçakla sağlanması sayesinde 4 gece 5 gün olarak planlanmaktadır.
Mevsim yaz ise, mutlaka kısa kollu ve açık renkli giysiler tercih edin. İlkbahar ya da sonbahar mevsimlerindeki tura katılıyorsanız, o halde akşam saatlerinde üşümemek için yanınızda ince bir ceket bulundurabilirsiniz. Bu önlemlere dikkat ettiğinizde harika bir GAP Güneydoğu turu deneyimi elde edebilirsiniz.
Diyarbakır'ın tarihi yerleri denince akla ilk olarak Ulu Camii geliyor. Anadolu'daki en eski camilerden biri olan Diyarbakır Ulu Cami'nin tarihi 639 yılına dayanıyor.
Bu bağlamda özellikle ciğer kebabı ile çok meşhur bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan çanak çömlek ve örgü peyniri yine meşhur kısımları içerisinde yer almaktadır. Tabii tarihi ve kültürel yapısı olarak da farklı medreseler, camiler ve antik eserler ön plana çıkar.
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Diyarbakırlıların Meşhur İçeceği "Meyan Şerbeti" Sıcaklıkların Kurtarıcısı Oluyor. Diyarbakır'da vatandaşlar, yaz aylarının kavurucu sıcaklarının verdiği harareti meyan şerbetini içerek atlatmaya çalışıyor.
Paluze tatlısı tamamen Diyarbakır'a has bir yöresel lezzet. Osmanlı mutfağından bugüne gelmeyi başarabilmiş tatlının içerisinde ceviz, üzüm ve pekmez bulunuyor. Paluze tatlısı nişasta ve şeker ile hazırlanıyor. Üzerine ise ceviz serpiştirilerek servis ediliyor.
İlkbahar ayları Doğu Anadolu'yu ziyaret etmek için en ideal dönem. Anadolu'da bahar aylarında hava ılımanlaşıyor ancak gezilemeyecek kadar sıcak olmuyor. Hele ki Muş Ovası… Doğa canlanıyor, çiçekler açıyor ve tabiat yeşile bürünüyor. Bu sayede açık hava etkinliklerini rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsin.
Gap turları, Güneydoğu bölgesinin eşsiz tarihini deneyimlemek isteyenler için düzenlenen kültür turlarıdır. Gap turu rotası genellikle Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Mardin ve Antakya şeklinde gerçekleşir.
Gap Turu şehirleri; Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Diyarbakır olarak bilinir.
GAP Turu Programı
Uçaklı Gap turunda çıkış noktası Antalya Havalimanı'dır. Tura çıkılmadan önce, her şey ayrıntılı bir şekilde planlanır. GAP turuna katılım sağlamak istediğinizde, size uygun duraklarımızdan alınırsınız tur bu şekilde başlamış olur.
Doğu Anadolu'yu ziyaret etmek için en uygun zamanı merak edenler için söylüyoruz her zaman bu yöreyi ziyaret etmek için uygun zamandır. İlkbahar ve sonbahar doğanın uyandığı ve yeşile büründüğü zaman dilimidir ve Doğu Anadolu'yu keşfetmek için çok uygundur.
Karadeniz'in muhteşem doğasını keşfetmek ve eşsiz yaylalarda unutulmaz anılar biriktirmek için en uygun zamanı, bölgenin coğrafyası, hava koşulları, doğanın canlılığı kısacası turizme uygunluğunu analiz ettiğimizde turlarımızı da düzenlediğimiz haziran ayı ortası ve eylül ayı ortası arasındaki dönem diyebiliriz.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri