Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde” Işık Yurdunun insanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve Telmessos adıyla anılmıştır.
"Işık Ülkesi" anlamına gelen Likya, Antalya ve Muğla illeri ile Burdur ilinin iç kısımlarında, Akdeniz'e sınır olan bir bölgede yer alıyordu. Antik Mısır'ın Geç Tunç Çağı kayıtları ve Hitit İmparatorluğu'na ait tarihi belgelerde adından bahsedilen bir devlettir.
Likya, Yunan mitolojisinde oldukça bahsedilen önemli bir figürdür. Tarihçi Herodot, Likya soyunun bir türünü kayıt altına alır ve Likyalı vatandaşların aslen Giritli olduğunu iddia eder (1.173.3). Kökenlerini Europa'nın iki oğlu Sarpedon ve Minos arasındaki kraliyet anlaşmazlığına bağlar.
Antik Likya Uygarlığı Kentleri, Akdeniz Bölgesi'nde Teke Yarımadası'nda yer almaktadır.
Antik dönemde Likya'nın komşusu olan Karya ve Lidya Medeniyetleri de bölgenin kültürel zenginliğine zenginlik katıyor. Pek çok antik kentin birleşimiyle kimlik kazanan Likya'nın M.Ö. 168 yılında Roma İmparatorluğu tarafından bağımsız edildiği biliniyor.
İlgili 45 soru bulundu
Likya ve Likyalıların kökeni konusunda; “Likyalılar'ın kökeni eski devirlerde Yunan olmayan halkın yaşadığı Girit'ti. Europa'nın iki oğlu olan Sarpedon ve Minos tahtı ele geçirmek için mücadele etmişler ve galip gelen Minos, Sarpedon'u ve taraftarlarını ülkeden dışarı atmıştı.
Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu'ya gelen Lidyalılar önce Hititler'in daha sonra da Frigler'in egemenliği altında yaşadılar. Dil tarafından tanımlanan ve MÖ 2. bin yıla kadar uzanan kökenleri hakkında ortaya atılan sorular, dil tarihçileri ve arkeologlar tarafından tartışma konusudur.
Ancak hem MS. 541'deki veba salgını, hem de MS 7.-8. yüzyıldan itibaren başlayan Arap akınlarının yıkıcı etkileri; tüm Likya'yı olduğu gibi Patara'yı da etkilemiş, nüfusunun azalmasına ve kentin küçülmesine neden olmuştur.
Fakat en bilinen ve kabul edilen kanıya göre Likya kelime anlamı Işık Ülkesi olarak biliniyor.
Likyalılar tarafından ticaret, askeri, insan ve hayvan ulaşımı amaçlı olarak kullanılan yol, 1989'dan beri Türkiye'de yaşayan İngiliz/Türk amatör tarihçi Kate Clow tarafından tasarlandı ve 1999'da, 509 kilometre (316 mi) olarak açıldı.
Günümüzde Teke Yarımadası olarak adlandırılan, Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki Akdeniz'e uzanan yarımada antik coğrafyada Likya olarak adlandırılmıştır. Bölgenin güney sınırı Akdeniz ile belirlenmiş; doğu, batı ve kuzey sınırları ise tarihi süreç içinde dönemlere göre değişiklik göstermiştir.
Likya Yolu Muğla'nın Fethiye ilçesinde başlayan ve Antalya Geyikbayırı Köyünde sona eren uzun mesafeli yürüyüş parkurudur. Toplam uzunluğu 535 km. olup, etap etap yürünmektedir.
Likçe ya da Likya dili, Güneybatı Anadolu'da, günümüzde Teke Yarımadası'na karşı gelen Likya ülkesinin halkı olan Likyalılar tarafından kullanılmış ve M.Ö. 1. binyıl ortalarından itibaren kayda geçmiş Anadolu dili.
Teke Yarımadası'nda, Likya Birliği'ne ait daha ufak kentlerin de yer aldığı, düzenli yapılan araştırmalardan, arkeolojik kazılardan ve bu incelemeler sonucunda ele geçen buluntular sayesinde bilinmektedir. Bu kentler arasında, Andriake, Limyra, Simena, Sura, Kyaenai, Theimmusa, Trebende, Istlada, Aperlae bulunmaktadır.
Yunanca hali ile 'Lyna' yani Lina, 'zeytin tacı' anlamına gelmektedir.
Sarpedon ve Aziz Nikolaos'un Ülkesi: Tarihte Anadolu'nun yerlisi Luvi halkının yaşadığı Likya'yı, “ışıklar ülkesi” olarak adlandırıyordu.
Liya ismi Arapça kökenli bir isim olup kız çocuklarına verilmektedir.
Son zamanların en popüler isimleri içerisinde yer alan Lilya, 'Zambak çiçeği' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Lilya isminin anlamı ile sembol olarak saflığı ve temiz bir kalbi temsil eder.
Arapça kökenli bir isim olan Liya, kız çocuklarına verilmektedir. Arapça'da. Hz. Yakup'un eşinin adı Leya Hatun'dan geldiği de söylenmektedir.
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan Likya Yolu, Teke Yarımadası'nda bulunan patikaların işaretlenmesi ve ardından haritalanması sonucunda oluşturuldu. Üzerinde 20'ye yakın Likya kentinin kalıntılarına rastlanan Likya Yolu 1999 yılında yazar ve gezgin Kate Clow tarafından keşfedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılı “Troya Yılı”, 2019 yılı ise “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan edilmişti. 2020 yılı teması olarak ise Patara Antik Kenti seçildi.
Özellikle sıcak aylarda yılan ve akreple karşılaşma riski var, bunu göz önünde bulundurarak dikkatli olmak gerekiyor ama onun dışında çadırda kalmanın hiçbir tehlikesi yok. Yine de kamp kurmak zor gelirse, tüm rota boyunca hem rahat hem de ekonomik olan pek çok pansiyon seçeneği de var.
Lidya (Lidce: 𐤮𐤱𐤠𐤭𐤣𐤠 Śfarda, Grekçe: Λυδία Lȳdíā), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir.
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri