İlçemizde ekonomik öneme sahip ürünler olarak antepfıstığı, pamuk, buğday, ve karışık sebze yetiştiriciliği gelmektedir.
ADIYAMANIN BİLİNDİK BİR MEYVESİ MEŞHUR DEİLDİR.
Adıyaman'ın en popüler yöresel yemekleri arasında:Çiğköfte, Besni Tavası, Buhara Pilavı, İçli Köfte, Kavurmalı Hıtap, Yarpuzlu Köfte, Tevenk Sarması, Adıyaman Köftesi, Dövmeç, Tırşik, Meyir Çorbası, Mahluta Çorbası, Burma Tatlısı ve Şillik Tatlısı bulunmaktadır.
Adıyaman ziyaretlerinde öne çıkan hediyelik eşyalar arasında:Cevizli Sucuk, Nemrut Dağı Koleksiyonları, Adıyaman Kilimi, Cicim, Besni Üzümü ve Bez Bebek bulunmaktadır. Tatlı yapımında sıklıkla kullanılan cevizli sucuk, hediyelik eşya açısından tercih edebileceğiniz gıdalar arasındadır.
İlgili 35 soru bulundu
Aba yakalı ve yakasız şekilleri olan bir çeşit gömlektir. Ayağa çorap ve yemeni giyilir. Şalvar ve yakalı veya yakasız gömlekle bütünleşen kıyafetin üzerine “fillik kuşak” denilen ipek, püskül, beyaz renkte bir kuşak sarılmaktadır. Ayağa ise el örgüsü çorap ve üzerine yemeni giyilir.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Adıyaman'ın En Meşhur Tatlısı: Adıyaman seyahatiniz dönüşü kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz birkaç tatlı çeşidi bulunuyor. Bunlar, tene helvası, top helvası, şilik, peynirli irmik helvası ve burma tatlısıdır. Bu ürünleri şehir merkezindeki tatlıcılarda veya pastanelerde bulabilirsiniz.
Tarım ürünleri içerisinde buğday, arpa, nohut, mercimek, pamuk, tütün, fıstık ve üzüm gibi ürünler özellikle komşu illere gönderilmektedir.
'Dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor'
Dünyada sadece ilimizde yetişen Tel Işkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılan, ticareti yapılan, tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitki olmasına rağmen bilim dünyası için yeni tür olma özelliği bilinmiyordu.
Adıyaman ilinde zeytin yetiştiriciliği Adıyaman Merkez, Besni, Kahta ve Samsat'ta yapılmaktadır. Merkez ve Samsat ilçesinde ağırlıklı olarak sof- ralık çeşitler yetiştirilirken, Besni ve Kahta'da ise yağlık çeşitler bulun- maktadır.
Adıyaman köftesi ile de meşhurdur. Adıyaman köftesinin buhara pilavı ile tüketilmesi çok daha uygun olacaktır. Etli yemek tercihinizi yarpuzlu köfte ya da kavurmalı hıtaptan yana da kullanabilirsiniz. Dilerseniz yemeklerde aperatif ya da meze olarak içli köfte ve tevenk sarmasını da tercih edebilirsiniz.
Adıyaman'ın bütün ilçelerinde Türk nüfusu vardır. Ancak oran olarak en kalabalık Türk nüfusu Gölbaşı ilçesidir. Gölbaşı ilçesinin merkezi dahi köylerinde de Türkler çoğunluktadır. Türk nüfusu içerisinde Türkmenler ve Karapapak Türkleri yer almaktadır.
Adıyaman ili 370 25' ile 380 11' kuzey enlemi, 370 ve 390 doğu boylamı arasında yer alır. Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır.
Domatesin suyuyla pişmeli. Çok lezzetli bu yemeğin yanına pirinç pilavı ve cacık yapmanızı öneririm. Yerken de mutlaka çıtır köy biberi ile yemelisiniz.
Güneşin en güzel doğduğu yer Nemrut Dağı, Kommagene'nin mirası Arsamia Ören Yeri, Nemrut'a giriişin işareti Karakuş Tümülüsü, Kahta Çayı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Cendere Köprüsü, mezarlıklar tarihi açısından tartışılmaz önemi olan Haydaran Kaya Mezarları ve Turuş Mezarları, şehrin önemli ibadet yeri Ulu ...
Bölgeye gelen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, yaptığı incelemede, Roma dönemine ait oda mezarları ve insan kemikleri olduğunu belirledi. Ekipler tarafından yapılan incelemede, 5 iskeletin 1600 yıllık kemikler olduğu saptandı. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı bölge, korumaya alındı.
Güneyi, yazları kurak ve sıcak,kışları ılık ve yağışlı; kuzeyi yazları kurak ve serin, kışları yağışlı ve soğuktur. Doğu Anadolu ile Akdeniz Bölgeleri arasında köprü konumunda olan İlin iklimi, bu özelliği dolayısıyla bölgedeki diğer illerden farklıdır.
Ekvator'a en uzak muz yetiştirilen ülke olduğu kaydedilen Türkiye'de muz üretimi son 5 yılda iki kat arttı. Mersin ve Antalya'nın öne çıktığı muz üretiminde teşvik edilince Adıyaman'dan Elazığ'a, Konya'da Afyonkarahisar'a karasal ve kurak iklime sahip birçok kentte muz yetiştiriciliği başladı.
Besni,Tut,Gölbaşı ilçeleri Türk ve Kürt vatandaşlarımızın iç içe yasadigi ilçelerdir. Samsat,Sincik,Çelikhan ilçe merkezleri ve köylerinde Kürt nüfusu diyebilirim ki % 90,95 civarıdır. Gerger ilçesi ise Zaza,Türkmen,Kırmanç insanlarin beraber yaşadığı bir ilçedir.
Adıyaman Lalesi İlimizin öne çıkmış endemik çiçekli bir bitkisidir. Endemik bitkiler, bulundukların yörelerin coğrafik işaretleridir. Hilalle uyumu, şehrimizi temsiliyeti kadar tarihi çağrışımları da zengin olan bir çiçektir, lale. Logoda bulunan iki adet lale çiçeği, su damlaları ile teşkil edilmiştir.
Adıyaman ilinin büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Kuzeyde bulunan Çelikhan ile Gerger ilçelerinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesinde, batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı da Akdeniz Bölgesi içerisinde yer almaktadır. İlin büyüklüğü 7.644 km² dir.
Gölbaşı, İnekli, Azaplı Abdulharap ise Adıyaman'ın doğal gölleridir. Atatürk barajının yapılmasıyla oluşmuş olan Atatürk Barajı gölü Adıyaman ili için deniz niteliği taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri