Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Türkçe olarak tespit edilmesi gereken unvanlarında Limited Şirket ibaresinin bulunması ve faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur.
71- Yeni TTK'ya göre; limited şirketin sermayesi asgari kaç Türk Lirası olmalıdır? Limited şirketin sahip olması gereken asgari sermaye tutarı, eski TTK'da 5.000 Türk Lirası iken Yeni TTK'da bu tutar 10.000 Türk Lirasına çıkarılmıştır. Bu tutar, Bakanlar Kurulunca on kata kadar artırılabilecektir.
24 Kasım 2023 tarihli ve 7887 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Anonim şirketlerin en az sermaye tutarı000 TL'den 250.000 TL'ye; Limited şirketlerin en az sermaye tutarı000 TL'den 50.000 TL'ye; Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketlerin en az başlangıç sermayesi000 TL'den 500.000 TL'ye.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Ticaret odası kaydı yapılmayacaksa şahıs firması kurmanın maliyeti neredeyse yok gibi. Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Şirket kurma maliyetleri şirketin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
İşleri yolunda olan bir şirket (A.Ş. yada Ltd.) ise %25 kurumlar vergisi öder. Kurumlar Vergisi oranı 2021 yılında %20'den %25'e çıkmış olup bu oran 2022 yılında %23 ve 2023 yılında da %20'dir.
Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün. Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa bu işlemi online olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz. Gelin yapmanız gerekenleri adım adım inceleyelim: İlk olarak evinize ait kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisini temin edin.
Limited şirketi kurmak için en az 10.000 TL sermaye gereklidir. 10.000 TL'nin altında sermayesi olan kişiler limited şirket kuramaz. Limited şirketin bünyesinde bulunan her pay, ortakların ortaklık hakkını göstermek amacıyla eşit paylara ya da belirli paylara bölünmelidir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
5. Limited şirketlerin kurulabilmesi için 2023 yılında en az 10.000₺ tutarında bir sermaye olması zorunlu olsa da bu sermayenin şirket kurulduktan 2 yıl (24 ay) içerisinde tamamlanması yeterlidir. Yani, şirketin kuruluşu sırasında olması gereken minimum sermaye tutarının bulundurulması zorunlu değildir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Her ay Katma Değer Vergisi beyannamesi, 3 ayda bir de Kurum Geçici Vergisi beyannamesi verirler. Limited şirketler kar payı dağıttıklarında; dağıttıkları kar payı üzerinden %15 oranında Gelir Vergisi stopajı yapmakta ve verdikleri beyannamelerde maktu damga vergisi ödemekle yükümlüdürler.
Türkiye'de LTD kuran yatırımcılar, genellikle küçük veya orta ölçekli işletme sahipleridir. Genellikle basit kayıt prosedürü ve işletme kolaylığı için bu kurumsal yapı tercih edilir. Fakat popülerlik kazanmasının asıl nedeni, vergi avantajı ve ortakların sınırlı sorumluluğu gibi faydalardan kaynaklanmaktadır.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
İşe alım süreci ve ekip oluşturma da şirket kurma sürecinde kritik adımlar arasında yer alır. Sonuç olarak, kendi şirketini kurmak zor değildir, fakat özenli bir planlama gerektirir. Tüm bu adımları dikkatlice takip ederek, işi yasal düzenlemelere uygun hale getirerek ve başarıyla şirket kurmak mümkündür.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet'ten şahıs şirketi kurmak için gerekli aşamalar ise şu şekilde aktarılabilir: Sistemde işlemler kısmı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri