Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kuruluna seçildikleri tarih itibariyle başlatılacaktır. Bu tarih, şirket yetkililerince yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde Kuruma bildirilecektir.
Bilindiği gibi Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihte başlar ve bu tarih şirket yetkililerince on beş gün içinde SGK'ya bildirilmesi gerekir.
Sigorta başlangıçları ise şirket ortağı oldukları tarih olarak kabul ediliyor.
Birleşme kararının ticaret siciline tescil edilmesiyle birlikte birleşen şirketlerin ortakları, birleşme ölçüsüne göre yeni kurulan şirkette ortaklık sıfatını kazanmaktadır.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
İlgili 20 soru bulundu
Buna karşın kendi adına bağımsız çalışıp kazanç sağlayan kişiler ise işçi statüsünde kabul edilemezler. Bu kişiler herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmayan esnaf ve sanatkarlar, kolektif, komandite ve limited şirket ortakları, anonim şirket kurucu ortakları, yönetim kurulu üyeleri gibi kimselerdir.
Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.
Limited şirketlerde nakdi sermaye payları şirketin kuruluşunu takip eden yirmi dört ay içinde ödenebile- cektir. Değişiklik, sadece nakdi sermaye taahhüdü ile kurulan limited şirketlerin, sermaye şirketi olma özelliği ile bağdaşmayacak şekilde, yirmi dört ay süresince sermayesiz kalabilmesine neden olmaktadır.
Limited şirketi kurmak için en az 10.000 TL sermaye gereklidir. 10.000 TL'nin altında sermayesi olan kişiler limited şirket kuramaz. Limited şirketin bünyesinde bulunan her pay, ortakların ortaklık hakkını göstermek amacıyla eşit paylara ya da belirli paylara bölünmelidir.
konusu hüküm kapsamında 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılmışlardır. Yeni düzenleme ile sadece yönetim kurulu üyesi olan anonim şirket ortakları zorunlu sigorta kapsamına alınmış, anonim şirket kurucu ortaklarının ise 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla zorunlu sigortalı olması düzenlemesine son verilmiştir.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.
sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığı kabul edilir. ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilir. sürelerinin doldurulduğu tarih ise sırasıyla 10.07.2012, 07.09.2024 ve 02.01.2025 olacaktır. Sigortalılık süresinin başlangıcında bir istisna var!
İşverenlerin hisse devrine ilişkin bildirimleri ile katılım, birleşme ve adi şirkete yeni ortak eklenmesine ilişkin İşyeri Bildirgeleri e-Devlet üzerinden elektronik ortamda SGK'ya gönderilecektir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir.
Limited şirkette bir ortağın ortaklıktan çıkarılması iki durumda mümkündür. Bu durumlardan biri sözleşmede öngörülen sebeplerin varlığı halinde ortaklık kararıyla çıkarma, diğeri ise haklı sebebin varlığı halinde mahkeme kararıyla çıkarmadır.
Kâr payı, anonim ortaklıkta yıllık net dönem kârından ve serbest yedek akçelerden dağıtılan paydır (TTK m. 509/2). Her pay sahibi dağıtılmasına karar verilen net dönem kârına, payı oranında katılma hakkına sahiptir (TTK m.507). Kar payı avansı, ortaklara ara dönem kârı üzerinden dağıtılacak avanstır.
2- Kendi şirketlerinde SSK'lı (4/a) olarak çalışamayacak olan anonim şirketlerin kurucu ortakları ve sermaye payına sahip yönetim kurulu üyeleri, kendilerine ait olmayan başka bir işyerinde veya şirkette, 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında (SSK'lı) olarak çalışabilirler.
Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür. Lakin ana sözleşmede sermayenin ödenmesi için vade öngörülmemişse sermaye borcunu ödemeyen ortak ancak bu çağrı sonucunda temerrüde düşmüş olur.
Şirket kuruluşlarında ve nakdi sermaye artışlarında ¼'ü ödenir, kalan tutarın ise 24 ayda ödenmesi gerekir. 24 ay içinde kalan tutar ödenmez ise yaptırımı yoktur. Bir sonraki sermaye artışından önce ya da hisse senedi basımından önce ödenmemiş kısmın kapatılması ve şirket hesabına ödenmesi gerekir.
1 Ekim 2024 tarihine kadar, anonim şirketler en az 50.000 TL, limited şirketler de en az 10.000 TL ile kurulmaya devam edeceğinden; yeni sermaye tutarlarına intibak için mevcut anonim ve limited şirketlere en az 2 sene süre tanınacağını düşünmekteyiz.
Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar.
1 Ekim 2008 sonrası farklı
1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalıştığı şirkete ortak olan kişilerin ise doğrudan Bağ-Kur'lu olmaları gerekmektedir. Eğer kişinin çalıştığı şirket limitet şirketse ortak olması halinde Bağ-Kur'lu olarak sigortalanması bir zorunluluktur.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri