Linux'ta (.so) yani kütüphane dosyaları diğer bir değişle Windows'ta bulunan (.dll) dosyalarının benzerleri lib ve usr/lib dizinlerinde yer alır.
/bin: Yürütülebilir dosyaların bulunduğu yerdir. Bu dosyalar tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Linux çekirdek komutlarının ls, mv gibi bulunur. /boot: Önyükleyici ve önyükleme dosyalarının bulunduğu yerdir.
Linux dizin yapısı, hiyerarşik düzendedir. En tepede “/” ile gösterilen kök dizin (root) vardır,diğer tüm dizin ve dosyalar bunun altındadır.
Temel klasörler:
sisteme eklendiği klasördür. /mnt : Bir dosya sistemini geçici olarak eklemek için kullanılır. /sbin : Sistemi yöneticisiyle ilgili çalıştırabilir dosyaları tutar.
Boot, işletim sisteminin yüklenme evresidir. /boot klasörü, boot işlemi için gereken her şeyi içerir. Bilgisayarın başlangıç (boot) aşamasında gerekmeyen ayar ve yapılandırma dosyaları burada bulunmaz; başka klasörlerden gerektiği zamanlarda yüklenir.
İlgili 41 soru bulundu
Linux neden kullanılır? Linux, donanım üzerinde çeşitli yönetimsel işlemlerin kolayca yapılabilmesi için kullanılır. Örneğin; Sabit disk üzerinden bir dosya okunduğunda Linux dosyanın hangi birim ve bölümde olduğuna bakarak dosyayı bir bütün olarak kullanıma hazır hale getirir.
Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Bir disk üzerinde dosya sistemi oluşturmadan önce, o disk eski haline döndürülmeli ve gereken bilgiler diske yazılmalıdır.
Tar'ın açılımı Tape archive'dir ve bir veya birden fazla dosya ve klasörlerin sıkıştırılması için kullanılır. Çoğu durumda tar komutuyla sıkıştırılma yapıldıktan sonra bir . tar dosyası oluşur. Daha ileri sıkıştırma ise gzip kullanımı ile yapılır ve sonuç olarak .
Bir dosya veya dizin ilk yaratıldığı anda Linux tarafından öntanımlı bazı izinler verilir. Genellikle bu izin çalıştırma ve okumadır. Dosyanın oluşma anında verilen izini değiştirmek için erişim yetki kalıbı olarak da bilinen umask komutu kullanılır.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır.
“ls” komutu, bulunduğunuz dizindeki hangi dosyaların olduğunu bilmek için kullanılır. “Ls –a” komutunu kullanarak ta tüm gizli dosyaları görebilirsiniz.
Yaygınlıkları ve GNU/Linux dünyasına katkılarıyla öne çıkan bazı dağıtımlar vardır: Debian, Ubuntu, Red Hat, Fedora, Linux Mint, openSUSE,Arch Linux bunlardan birkaçıdır. Bir GNU/Linux sistemi bilgisayara kurulmadan CD-ROM veya USB Bellek üzerinden çalışabilecek şekilde de tasarlanabilmektedir.
Linux'ta her şey bir dosyadır; donanım aygıtları da öyle. USB girişleri, seri ve paralel portlar, depolama ortamları, CD-ROM'lar vb... Bütün aygıtlar /dev klasörü altında tutulan dosyalardan ibarettir. Örneğin /dev altında bulunan sda dosyası, sabit diskinizi temsil eder.
Linux shell scripting, Linux ve Unix tabanlı işletim sistemlerinde otomatik görevleri ve süreçleri gerçekleştirmek için kullanılan betik dili yazma pratiğidir. Shell, kullanıcının komutları yazarak işletim sistemiyle etkileşime girdiği bir arayüzdür.
Debian tabanlı Linux işletim sistemleri, Linux yazılım paketlerini yönetmek için Gelişmiş Paket Aracı'nı (APT) kullanır. apt komut satırı aracı, sezgisel komutlarla, ortaya çıkan davranışlarla ve güvenlik özellikleriyle son kullanıcılar için daha üst düzey bir kullanıcı arabirimi sağlar.
touch bir bilgisayar dosyasının veya dizininin son kullanım ve/veya düzenlenme tarihini güncellemek için kullanılan bir komuttur.
mount çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde bir dosyaya erişmeden önce o dosyayı dosya sistemine bindiren komuttur. mount komutu genelde SD kart, USB bellek, DVD ve diğer harici saklama birimleri için kullanılır.
ls , Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde bilgisayar dosyalarını listeleyen komuttur. ls komutu POSIX ve Tekil UNIX Şartnamesi ile düzenlenmiştir. Herhangi bir argüman verilmediğinde, geçerli dizindeki dosyaları listeler. Bu komut EFI komut satırında da mevcuttur.
Cat komutu, çoğunlukla bir metin dosyasının içeriğini ekrana dökmek için kullanılmakta. Elbette bu işlemi doğrudan metnin kendisini ya da bir parçasını seçecek şekilde gerçekleştirmek mümkün. Bu işleme ek olarak farklı metin dosyalarının içeriğini başka bir dosyaya kaydetme işlemini de gerçekleştirmekte.
Gzip (GNU zip) komutu dosyaların sıkıştırılması için kullanılan en popüler komutlardan biridir. Kullanımları kolaydır. Gzip –c “sıkıştırılacak olan dosya” ve “ sıkıştırma sonrasında alacağı adı “ şeklinde komutu yazmamız yeterli olacaktır.
Terminal, Apple bilgisayarları ve Linux işletim sistemi kullanılan bilgisayarların içerisinde yer alan, kullanıcıların bir klavye ve ekran yardımıyla işletim sistemi yada yazılımları kontrol etmesine yardımcı olan komut ekranıdır.
Linux çekirdeği kullanan sistemler masaüstü, dizüstü ve netbook bilgisayar pazarında yaklaşık olarak %2 pazar payına sahiptir. Daha çok yazılım geliştiriciler, bilgisayar uzmanları ve özgür yazılım gönüllüleri tarafından tercih edilmektedir.
Linux'ta uygulamaların sisteme yerleşme mantığı Windows'takinden farklıdır. Her şey tek bir klasör altında toplanmaz. Genelde uygulamaların başlatıcı kısayol dosyaları /usr/share/applications dizinine, uygulamaların (exe türü diyebileceğimiz) dosyaları ise /usr/bin dizini altına yerleşir.
Deb uzantılı dosyalar, Ubuntu sisteminize kolayca yüklenmek üzere önceden hazırlanmış uygulama paketleridir. İkili dosyalar. . Bin uzantılı dosyalar Linux'ta çalıştırılabilir programlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri