Linyit rezervlerimizin % 46'sı bölge sınırları içinde bulunur. Adana, Mersin, Isparta ve Burdur illeri linyit yataklarına sahipse de Akdeniz Bölgesi'nin en önemli yatakları Kahramanmaraş'ın Afşin-Elbistan sınırları içinde yer alır.
Yer kabuğunda bolca bulunur. Gelişmiş ülkeler linyiti enerji ham maddesi olarak işlemektedir. Linyit ülkemizin birçok bölgesinde çıkarılır. Bunların başında; Kahramanmaraş ili Afşin ve Elbistan ilçesi, Ankara ili Nallıhan ilçesi gelmektedir.
Türkiye'de linyit madenleri aktiftir. Bakıldığında yaygın olarak her bölgede çıkarılmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ege bölgesinde bulunan linyitler için ise son derece kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Soma, Kütahya, Amasya, Erzurum gibi illerimiz çıkarım alanlarının yaygın olduğu illerdendir.
Bu bölgelerden bazıları Kahramanmaraş ili Afşin ve Elbistan ilçesi, Ankara ili Nallıhan ilçesi (Çayırhan), Kütahya ili Seyitömer ve Tavşanlı ilçesi, Manisa ili Soma ve Muğla ili Yatağan ilçesinde, Adana ili Kozan ilçesinde, Bolu ili Mengen ilçesinde çıkartılır.
İlgili 33 soru bulundu
Linyitin kullanıldığı yerlerin başını termik santraller çekmektedir. Bunun yanı sıra elektrik enerjisi, parafin, sanayi, ısınma, katran, yağ ve akaryakıt, asfalt olarak da kullanılmaktadır. Linyit Türkiye'de Nereden Çıkarılır?
Linyit, hem dünya hem de ülkemiz açısından çok önemli bir madendir. Türkiye, zengin linyit yatakları bakımından önemli bir yere sahiptir. Linyit, elektrik üretimi bakımından siyah ve kahve renge sahip olan fosil bir yakıttır.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
TAŞ KÖMÜRÜ ;
Zonguldak ilde bulunan doğal kaynakların yönlendirdiği bir ekonomik yapı göstermektedir. İl tarım dışı kesimlerin ağırlık kazandığı bir kaç ilden biridir. Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir.
Türkiye'de oldukça geniş bir alanda taş kömürü yatağı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle başta Zonguldak - Ereğli ve Kastamonu'daki İnebolu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yine Amasra ve Merzifon'da çıkarıldığını ifade etmek mümkündür.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin hemen hemen her yerinde çıkarılan bir kaynak olarak dile getirmek mümkün. Enerji açısından pek çok farklı fabrika için çok ciddi bir madde olarak öne çıkmaktadır. Fosil bir yakıt olarak Linyit enerji şeklinde kullanılmaktadır. Enerji açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir.
Linyit: Koyu kahverengi ve kolaylıkla kırılabilen bir kömürdür. Isınmada, katran, akaryakıt, yağ, parafin, stearin ve asfalt elde edilirken kullanılır. Ayrıca kok üretiminde ve elektrik enerjisi üretim santrallerinde kullanılır.
Paylaşılan bilgilere göre dünya linyit/alt bitümlü kömür rezervinin yaklaşık %3,2'si Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin linyit rezervinin yaklaşık %46'sı Afşin-Elbistan havzasında yer alıyor.
Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez.
İlk olarak milattan önceki yıllarda Çinliler tarafından kullanıldığı bilinmektedir.
Dünya antrasit ve bitümlü kömür rezervlerinin en büyük kısmı %29,1'lik payla (218,94 milyar ton) ABD'de yer almaktadır. ABD'yi; %17,9 payla Çin (135,07 milyar ton), %14,1'le Hindistan (105,98 milyar ton), %9,8'le Avustralya (73,72 milyar ton), %9,5'le Rusya (71,72 milyar ton) izlemektedir.
Herkesçe kabul gören hikaye, Ereğli'nin Kestaneci köyünden bahriye erlerinden Uzun Mehmet tarafından bulunduğudur. Bu hikayeye göre, Uzun Mehmet Köseağzı mevkiinde maden kömürünü bulur ve İstanbul'a saraya götürür. ZTSO (1933)'e göre bu olay 1829 yılında gerçekleşmiştir.
Türkiye'de kömür ve linyit çıkaran kayıtlı 740 işletme bulunuyor.
Doğal katı yakıtlar sınıfından olan ; antrasit, taşkömürü , esmer kömür ve linyit kömürü ve turba adlı yakıtlar genel olarak fosil yakıtlar olarak adlandırır. Bunlardan taşkömürü , esmer kömür ve linyit kömürü , Türkiye'de en çok kullanılan kömürlerdir.
Bataklıklarda uygun nem ve sıcaklığın oluşması, ortamın asit miktarının artması, gerekli organik maddelerin ortamda bulunmasıyla bozunmuş, çürüyen bitkilerin su altına inmesi ve bataklığın zamanla üstünün örtülmesi gibi olaylar sonucu oluşur.
Linyit kömürü kolay tutuşur. Birkaç tahta parçası ve çıra ile tutuşturulabilir. Soma linyit kömürünün içinde %30-35 oranında uçucu madde bulunmaktadır. Üstten yakma ile yanabilir özellikteki bu gazların alev içinden geçerken yakılması ve hava ile çevreye atılan zararlı gazların en aza indirilmesi sağlanmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri