Melisa çiçekleri rüzgârsız ve gölge alanları sever. Melisa çiçeğinin bir sürgün dalını su içinde bekleterek kolayca köklenebilir.
Bu ağaç türünün çoğaltılma işlemi kolaylıkla yapılmaktadır. İlkbaharın ortalarında tohum yöntemi ile çoğaltma işlemi rahatça olmaktadır. Bunun yanında köklendirme işlemi de uygulanabilmektedir. Ayrıca esnek herhangi bir dalını koparmamak şartı ile toprağın içine gömmek de bir tür çoğaltma işlevi görmektedir.
Melisa çiçeğinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir: · Ballıbabagiller familyasına ait olan bir bitkidir. · Çok yıllıklıdır. · Saksıda ve ev ortamında büyümesi mümkündür.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 5-10 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 14-28 günde çimlenir.
Melisanın çiçek kokusu çok beğenilir, Güneş battıktan sonra koku çıkarır ve Gece yarısında koku şiddeti zirveye ulaşır. Kışın sıfırın altında üç, dört dereceye kadar sorun olmaz. Biraz daha fazlasında yapraklar ve dallar kurur. En fazla -10°C soğuğa toprak üstü her parçası donup ölerek dayanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Melisa çiçeğinin toprağının da sürekli olarak nemli kalması gerekmektedir. Fakat aşırı sulamaya da kaçılmamalıdır. Melisa çiçeği sıcak havayı ve sıcaklığın yüksek olduğu ortamları seven bir bitkidir. Tropikal iklime ait olan bitki olması nedeniyle bu özelliği bulunmaktadır.
Melisa çiçeği kış aylarında eksi 5 dereceye kadar dayanabilir. Sıcaklıklar daha fazla düşerse yaprakları kurur ve sararma görülür. Bu çiçek rüzgarı çok sevmez ve rüzgarlı olan bölgelerde kurur ve sararır. Bu çiçek 80 cm boyuna kadar uzayabilir.
En fazla -10°C soğuğa toprak üstü her parçası donup ölerek dayanabilir. İlkbaharda havalar ısındığında köklerden yeni filizler çıkarır. Yurdumuzda tüm deniz etkisindeki kıyı kesimlerimizde melisa açıkta yetiştirilmeye uygundur.
Melisa çiçeğinin sulanması konusunda ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Toprağın nemli kalmaması ancak sulanırken de aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.
Ekim zamanı dış mekanda şubat,mart, nisan, mayıs,eylül,ekim aylarıdır. Çimlendirme ortamı sıcaklığı 12-22 derecedir. Tohum ocakları arası 5-10 cm arası olmalıdır. Her tohum ocağına 2-3 tohum atılmalıdır.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgeleri Melisa çiçeğinin yetişmesi için en uygun bölgelerdir. Bu çiçeğin yetişmesinde en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklığın yüksek olduğu bölgeleri fazlasıyla seven bir çiçektir. Gün içinde minimum 4 saat güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır.
Doğru iklim koşullarına sahip yerlerde ve uygun koşullarda oldukça uzun ömürlüdür. Melisa Ağacı Nerede Yetişir? Sıcak havayı ve sıcak iklim bölgelerini seven bir ağaçtır. Ülkemizde, Akdeniz ve Ege bölgesinde çoğunluklu olarak yetişmektedir.
Toplanması - Saklanması : Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanır, Eylül ve Kasımda tekrar toplanılanların ise koku ve kaliteleri düşük olur Yapraklar ezilmeden toplanmalıdır. Ezilince sararan ve kararan yapraklar ayıklanmalıdır. Havadar gölge yerlerde ince bir şekilde serilerek çabukça kurutulmalıdırlar.
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Melisa otunun mevsimi ve saklanması
Yaz mevsiminin başında büyümeye başlayan yaprakları çiçek açtıktan sonra kokusunu kaybedeceği için çiçekleri büyümeden yaprakları toplanır. Melisa otunu saklamak için toplanan yapraklar önce ayıklanmalı ve temizlenmelidir.
Mide bulantısına iyi gelmektedir. Bitkinin sahip olduğu antispazmodik ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde ajitasyon ve uykusuzluk durumlarının tedavisinde kullanılmaktadır. İrritabl kolon, gastrit, kusma, biliyer dispepsi, baş ağrısı, titreme, psikojenik baş dönmesi ve taşikardiye iyi geldiği bilinmektedir.
Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.
Melisa otu yaprağı çayı melisa otunun en yaygın kullanımıdır. Yaprakları bitki çiçek açmadan önce toplanmalıdır. Melisa bitkisi çiçek açtıktan sonra yapraklarının o kendine has limonsu kokusu kaybolur. Senede bir kez yapraklarının toplanması önerilen bitkinin yaprakları toplanırken çok dikkatli olunması gerekir.
Yaprakları hafif bir limon aroması verir.Sizlerde kendiniz evinizin önünde ve balkonlarda ve mutfaklarınızda doğal olarak yetiştirebilirsiniz. Kurutmalık için oldukça güzel bir çeşittir. Ekimini Yapabileceğiniz Alanlar:Bahçe,Duvar kenarları,Saksı,Park,Refüj vb.
- Melisa kolonya çiçeçek fidanı dikim zamanı : 12 ay sürekli dikilebilir. - Yaprak dökme özelliği : Kışın yaprak döker.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
HASAT ZAMANI
Melisa bitkisi genellikle yılda 3 kere biçim yapılabilir. En uygun biçim zamanı çiçeklenmeden hemen önceki dönemdir.
Melisa çiçekleri ince yapılı, yumuşak tüylü, beyaz çiçekleri olan limona benzer kokuda bir bitkidir. Kokusundan dolayı halk arasında kolonya ya da limon çiçeği olarak da bilinir. Arsız bir çiçektir ve hemen sürgünler vermeye başlar. Bu sürgünlerden kaliteli Melisa çiçekleri elde edilebilmektedir.
Melissa, otsu yapıda, çok yıllık bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri