Hastaların tamamına yakını kadındır ve yağ depolanması ergenlik çağı ile otuzlu yaşlar arası dönemde başlar (1).
Lipödem sıklıkla ergenlik dönemine giren kız çocuklarda başlamakla birlikte, yaşamın herhangi zamanında hormonal değişikliklere bağlı olarak başlayabilir.
Lipödem, vücudun alt kısmında hassas olan ve kolayca çürüme yaratan kolon benzeri belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek yağın birikmesine ve vücudun ağırlaşmasına neden olur. Vücut görüntüsünde dengesizlik yaratır. Üst beden 36 olabilirken alt beden 42 şeklinde görülebilir.
Lipödem genetik bir hastalıktır, daima kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Lipödemin, bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir. Lipödeme hormon bozuklukları ve bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir.
Lipödem özellikle kadınların bacak bölgesindeki cilt altı yağ dokusunun kalınlaşmasına ve ciddi şişliklerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum ise hastalarda ağrı ve bazı kısıtlılıklara yol açmaktadır. Ancak çeşitli tedavi yöntemleri ile lipödeme bağlı oluşan şikâyetler başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Yani selülit çok şişman olmayan kişilerde de görülebilir. Lipödem, genişlemiş bacaklar ve kalçalar ile karakterize edilen genellikle simetrik görünen bir hastalıktır. Lipödemde selülitten farklı olarak bacakların, kolların, kalçaların ve gövde ile orantısız olması tipiktir.
Lipödem tek bacakta olmaz. Simetriktir ve aynı anda iki bacakta mevcuttur. Kalın bacaklarınız varsa etek, elbise ya da dar pantolon giymekten imtina ediyor iseniz lipödem hastalığınız olabilir. Lipödem tanısı fizik muayene ile konur.
Lipödem diyet listenizde hazır yiyeceklere yer vermemelisiniz. Hazır ve paketli gıdalar ilave şeker, tuz soya, sağlıksız yağlar, glüten ve katkı maddesi içerdiği için lipödem diyet uygulayan kişilere fayda sağlamayacaktır.
Lipödem tedavi edilmez ise lipödem kademeli olarak genişlemeye devam etmekte ve çok ilerlediğinde hastaları yatağa bağımlı hale getirmektedir. Şişliklerin cilt kıvrımları arasında bakteriyel ve mantar enfeksiyonları gelişebilmektedir.
Lipödem tanısı öykü, fizik muayene, klinik bulgular ve dışlanacak durumlar dikkate alınarak konur. Her zaman bilateral simetrik olması, üst ve alt vücut orantısızlığı, basıyla ağrı hissedilmesi, hematomların mevcudiyeti, ayak/el tutulumunun olmaması, gode bırakmaması ve subkutis kalınlığı tanıda önemli ve gereklidir.
Lipödem tanısı tamamen bu konuda uzman ve deneyimli bir plastik cerrahın fizik muayenesi ile koyulmaktadır. Genetik geçişi olan ve sadece kadınlarda görülen bu hastalık ile ilgili belirtiler görüldüğünde ileri evreleri beklemeden muayene olmanız bundan sonra atacağınız adımların en önemlisi olacaktır.
Liposuction estetik amaçlı yapılan bir operasyon olduğu için SGK bu işlemi karşılamamaktadır.
Öyle ki Lipödem masajlarının yapılması ile birlikte vücuttaki tüm şişkinlik ve ödem oluşumlarının da kolayca ortadan kaldırılması sağlanmaya başlanmış olur. Sadece ödem ve şişkinlikle sınırlı kalmayarak vücutta meydana gelen selülit, varis gibi konularda da Lipödem masajı yapılır.
Aşırı yemenin sebep olduğu obezite uygun bir diyete cevap verir ancak lipödem vermez. Hastalar ne kadar diyet yaparlarsa yapsınlar şikayetlerinde belirgin bir azalma söz konusu değildir.
Şişme: Lipödem bacaklarda orantısız şişliğe neden olurken, obeziteden kaynaklanan aşırı yağlanma genellikle daha tüm bacakta benzer şekilde gözlenir. Morarma: Lipödemi olan kişilerin bacaklarında sıklıkla ufak bir basınçla morarma olurken obeziteye bağlı yağlanmada böyle bir durum söz konusu değildir.
Liposuction ameliyatında genel ya da spinal anestezi uygulanabilmektedir. Ancak genellikle, alınacak yağ miktarı, hasta konforu ve işlemin 3 ila 6 saat arasında sürmesi göz önünde bulundurularak genel anestezi yapılmaktadır.
Genellikle kol ve bacakta şişmelere yol açan lenfödem hastalığının net tanısı ultrason görüntülemesiyle konulabilir. Lenfödem hastalarının kol bölgesinde ağırlaşma, ağrı ve kolu rahat hareket ettirememe gibi belirtiler meydana gelebilir.
Katı yağlardan (kuyruk yağı, margarin, tereyağı), kaymak, krema, mayonez, hazır soslardan uzak durunuz. Çok tuzlu besinleri (turşu, salamura, konserve vb.) tüketmekten kaçınınız. Yağlı etler, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, çok yağlı-tuzlu peynirlerden uzak durunuz.
Bu sayede lenfödem ve lipödem (yağlı ödem) bulgularını hafifletebilirsiniz. Beslenme düzeninizde hayvansal ürünleri ve tuzlu yiyecekleri sınırlayın. Bununla birlikte, kefir ve yoğurt dışındaki süt ürünlerinden uzak durmak, yağlı ödemde oldukça önemlidir. Doğal besin maddeleri ideal besin kaynağıdır.
Lipödem hastalarına özel olarak manuel lenfatik drenaj adlı bir işlem yapılır. Bu işlem sayesinde kişinin dokularında biriken fazla sıvı lenf damarlarından boşaltılır. Lipödem hastalığının cerrahi yöntemle de tedavi edilmesi mümkündür. Bunun için asıl olarak liposuction ve azaltıcı cerrahi yöntemleri kullanılır.
Su aerobiği, lipödemli hastalar için ideal bir egzersizdir. Su aerobiği, suyun sağladığı direnci kullanarak kasları güçlendirebilir ve lenfatik drenajı artırabilir. Ayrıca, su aerobiği, eklem ve kas ağrısını azaltabilir ve hastaların hareket kabiliyetini artırabilir.
“Lipödem ilerleyici bir hastalıktır. İlerlemesi genellikle yavaştır, ancak zamanla tedavi edilmezse hareket kısıtlılığı ve ağrı gibi semptomlarda artış görülebilir. Lipödem hızla 4. Evreye ilerleyebilir ve daha sonra Lenfödem'e (Lipo-lenfödeme) dönüşebilir.”
Bacak inceltme hareketleri birçok sporda yer alır. Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Bacakların boyu, kadının boyunun yarısından 10 cm uzunsa o bacaklar ideal boyda kabul ediliyor.
Östrojen hormonunun vücuttaki yağ metabolizmasıyla etkileşimi bilinmektedir. Östrojen hormonu yüksekliğinin bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokusunun kalınlaşması ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri