Lise III. sınıflarda okutulan Felsefe Grubu dersleri; a. Sosyal Bilimler ve Edebiyat kollarında 2 saat Felsefe 2 saat Sosyoloji 2 saat Mantık olmak üzere ayrı dersler olarak okutulur. b. Fen ve Matematik kollarında Felsefe, Sosyoloji, Mantık derslerinden biri zorunlu olarak seçilir.
Felsefe Dersi Öğretim Programı 10 ve 11. sınıflar düzeyinde verilecek olan felsefe dersini kapsamaktadır.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Felsefe, Yabancı Dil gibi derslerdir. 10. Sınıf Dersleri Kaç Saat?
9. sınıf felsefe konuları, öğrencilerin felsefe bilimine bilinçli bir yaklaşım sergilemesi için düzenlenmiştir. 9. sınıf felsefe müfredatı MEB internet sitesinde güncel halde bulundurulur. Her yılsonunda bakanlık tarafından müfredat çalışması ve güncellemesi yapılır.
Devlet okullarında felsefe dersi 10. sınıf ve 11. sınıflarda haftada 2 ders saati olarak zorunlu ortak dersler kategorisindedir. Psikoloji, mantık ve sosyoloji ise sadece Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu ortak ders olarak haftada 2 ders saati okutulur.
İlgili 23 soru bulundu
FELSEFE 11'İNCİ SINIFA DA GELDİ
Felsefe dersi ise 10'uncu sınıflarda zorunlu olarak okutuluyordu. Gelecek yıl 11'inci sınıflarda da 2 saat olarak zorunlu ders oldu. Ancak 12'nci sınıflarda ise yine felsefe yok.
Liselere getirilen yeni eğitim sisteminde zorunlu derslerin sayısı azaltıldı, seçmeli dersler artırıldı. Matematik, felsefe ve tarih seçmeli oldu, Din kültürü ve Ahlak bilgisi yine zorunlu.
✓ Felsefe; varlık, bilgi, ahlak, siyaset, estetik değerler gibi alanlarda sorulan sorulara kapsamlı ve tutarlı cevaplar ortaya koymaktır. ✓ Felsefi sorgulama süreci sonrasında oluşturulan ce- vaplar, insanın kendini ve evreni algılama biçimini şekillendirerek insan davranışlarına yön verir.
Felsefe, insan düşüncesinin temel sorularını, bilgi, varlık, değer, gerçeklik, ahlak, bilinç ve evren gibi konuları derinlemesine inceleyen, düşünsel bir disiplindir. Felsefe, evrenin ve insanın doğası hakkında daha iyi anlamaya çalışırken mantıklı ve eleştirel bir yaklaşımı benimser.
Böylece liselerde okutulan felsefe dersi 4 saate çıkarıldı.
TYT Felsefe sosyal bilgiler testi içinde bulunan ve farklı kazanımlara yönelik 10. ve 11. sınıf müfredatı içinden toplamda 5 soru sorulan sözel bir derstir.
Felsefe; insanın kendisi üzerine, yaşam üzerine, toplum ve evren üzerine düşünmesi sonucunda ortaya çıkmış bir disiplindir. Yani düşünce üzerine yapılan düşüncedir felsefe.
9. sınıf öğrencileri haftada toplam 40 saat ders görmektedir. Bu 40 saatin 34 saati zorunlu derslere, 5 saati seçmeli derslere ve 1 saati de rehberlik dersine ayrılmaktadır. 9. sınıf fen liselerinde seçmeli dersler 3 saat, rehberlik ve yönlendirme 1 saat, zorunlu dersler toplam 36 saattir.
Sıra Geldi Sosyal Bilimler Liselerine:
Sosyal bilimler liselerinde: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat gibi bölümler için gerekli olan; dilsel ve sosyal zekayı kazanabilirsin.
Müfredattan felsefe derslerini kaldıran Bakanlık 1594 felsefe öğretmenini 2023'e kadar ihtiyaç fazlası ilan etti.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Ahlak felsefesinin temel kavramları: İyi: Ahlaki olarak yapılması beklenen eylemlerdir. Kötü: Ahlaki olarak yapılmaması gereken davranışlardır. Özgürlük: Kişinin akıl ve iradesiyle bir davranışı bilinçli olarak seçebilmesidir.
Sorgulama: Felsefi düşüncenin en önemli özelliği sorgulayıcı olmasıdır. Bir amaca göre yönelik olarak sistemli olarak sorular sorulmasını ifade eder. Sokrates'e göre hayatın anlamı ve değeri sorgulanmasıyla başlar. Felsefeyi dogma bilgilerden uzaklaştırır.
Felsefe, hayatı ve dünyayı her boyutta eleştirel düşünce pratikleriyle anlama ve sorgulama çabalarının tümüdür. Varlık felsefesi, bilgi felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi ve sanat felsefesi gibi temel araştırma alanları vardır.
Felsefe, insanın varlığı, evreni ve kendisini anlama ve sorgulama çabası olarak değerlendirilebilir. Bu anlamda felsefe insan zihnine dayalı düşünsel bir etkinliktir. İnsanların varlığı ile birlikte düşünme faaliyetleri başladığına göre felsefenin de insanın varlığıyla birlikte başladığını kabul edebiliriz.
Felsefe; anlamı irdeleyen, akla dayanan, bilgeliği arayan sistemli bir düşünme etkinliğidir. Felsefe var olanların varlığı, anlamı ve nedeni üzerine sorularla insanın meraklı arayışı sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Felsefe eleştirel bir düşüncenin ve gözlemin konusu yapılması nedeniyle felsefe doğmuştur.
Felsefe bölümü, üniversitede sözel kısımdan tercih edebileceğiniz 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Felsefe kelime anlamı olarak Philo (sevgi) ve Sophia (bilgelik) kavramlarının birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu manasıyla felsefe “Bilgelik Sevgisi” demektir. Genel manada "bilgiyi sevmek, bilginin peşinden koşmak" anlamını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri