KPSS Ortaöğretim Sınavı Nedir? KPSS Ortaöğretim Sınavı, lise mezunu bireylerin devlet kurumlarında çalışmak için girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav, kamu kurumlarında memur, sözleşmeli personel veya farklı statülerde görev almak isteyen adaylar için gereklidir.
Yüksek Seçim Kurulu merkez ve taşra teşkilatlarında istihdam etmek üzere lise, önlisans ve lisans mezunu memur alınacak. Başvuru yapacak adayların 2022 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavından en az 70 puan almış olmaları gerekmektedir.
KPSS ORTAÖĞRETİM
Ortaöğretim KPSS Sınavına liselerin çeşitli bölümlerinden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan fakat sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olması beklenen adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ise ortaöğretim KPSS'ye giremez.
İlgili 37 soru bulundu
Lise mezunu memur olma şartları neler? Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
Liseden mezun olanlar 13. derece ve 3. kademeden göreve başlar. En çok 3. dereceye kadar yükselebilir. İki yıllık üniversiteden mezunlar, 10. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.
KPSS Şartları arasında en çok talep edilen puanı olan 70 puan, birçok kamu kurumunda aranmaktadır. Bunlar arasında özellikle Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi birçok kurum yer almaktadır.
Bu memur alımları içinde Düz Lise mezunları için ayrılan kadrolar da yer alıyor. Ancak bu atamalarda ilk olarak bir önceki paragrafta bahsettiğimiz KPSS'den en az 70 puan almak şartı ile karşılaşacağınızın altını şimdiden çizmekte fayda görüyoruz.
Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı hizmet birimlerinde istihdam edilmek üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesi kapsamında 2.000 sözleşmeli Hemşire (Ortaöğretim / Lise) Alımı yapacaktır.
Sınavda yeterli başarıyı elde eden kişiler devlet memuru olarak atanma, kamu alanlarında personel olarak çalışma hakkı kazanır. KPSS sınavıyla alım yapılan kadrolar ise A ve B olarak iki gruba ayrılır. A sınıfı kadrolarda; müfettiş-denetmen,uzman, kaymakamlık vb. kadroları yer alır.
Devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkânı elde edilebiliyor. Sınavlara girerken herhangi bir yaş sınırlaması yok, bütün adayların şartları tamamen eşit ancak aldıkları puanlarla tercih yaparken önlerine 35 yaş engeli çıkıyor.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu 15 Eylül 2024 tarihinde uygulanacak.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Belediye Personeli maaşı aylık ortalama 24.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Belediye Personeli maaşı 19.300 TL iken, en yüksek ise 45.200 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Bugün açıklanan %64,77'lik yıllık enflasyon oranıyla zam miktarı da belli oldu. Memura ve memur emeklisine %49,25 zam yapıldı. Buna göre 2024 yılında en düşük memur maaşı 22 bin TL'den 34 bin 215 TL'ye yükseldi. En düşük memur emekli maaşı ise 9 bin 876 liradan 14 bin 739 liraya yükseldi.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 22.900 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Tıbbi Sekreter maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 27.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Türkiye'de kamu sektöründe çalışan memurlar genellikle haftanın beş iş günü, yani pazartesi ile cuma günleri arasında haftada 40 saat çalışıyor. Çalışma saatleri ise genellikle 09:00 ile 17:00 arasında ancak saatler kuruma göre değişkenlik gösterebiliyor.
Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduğu takdirde veya yıllık planlar içinde geçici olarak işlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumların teklifi ile Devlet Personel Başkanlığı'nın da görüşleri alınıp sözleşme yapılmak kaydıyla geçici olarak çalıştırılan kamu hizmetlisine sözleşmeli personel denmektedir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
Belediyelerde sözleşmeli ya da kadrolu memur olarak çalışılabilir. Bu işlerin bazılarında KPSS şartı aranırken kimilerinde ise KPSS şartı bulunmamaktadır. İŞKUR 'un kurum dışı kamu işçisi alımı ilanlarında farklı illerde belediyelere kadrolu işçi alımı yapıldığı duyurulmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri