Mesleki Eğitim Merkezi, Mesem kişilerin emek piyasasında geçerli olan işi yapmaları için gerekli olan bilgiyi ve davranışı kazanmalarını sağlar. Bir eğitim kurumu olarak tanımlanmasının yanı sıra 6764 sayılı kanunla beraber çıraklık eğitimi zorunlu eğitim içerisine alınmıştır.
Kayıt yaptırabilir. En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
Mesleki Eğitim Merkezi, (kısaca: MESEM), eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.2016 tarihinde, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim vermektedir.
Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Kaza ve hastalık sigortası devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanıyor. İlk önce işletme asgari ücretin yarısını telafi programına katılan çalışana yatırıp MESEM'e ibra ediyor. MESEM bir ay içinde devlet desteği olarak işletmeye geri ödüyor.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2.125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor.
Nakil İşlemlerini Kimler Yapabilir, Kimler Kayıt Olabilir, Nasıl Başvurulur, Hangi Belgeler Verilir, Eğitim Nasıl Yapılır. Mesleki Eğitim Merkezlerine Yaş Sınırı Bulunmadan En Az Ortaokul Mezunu Yada İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Başvurabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Kayıtlar Yıl Boyunca Alınmaktadır.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
Daha önceden Ustalık Belgesi almış ortaokul mezunu kişiler, Mesleki Lisesi Diploması alabilirler. Bunun için Mesleki Eğitim Merkezlerinde diploma fark derslerini almak yeterlidir.
MEB bu düzenlemenin kapsamını genişleterek Temmuz 2021'den önce özel eğitim meslek okulu diploması bulunanlar ile özel eğitim mesleki eğitim merkezi öğrenim belgesi bulunanlara da üniversitenin kapısını açtı. Artık bu okulların mezunları da YKS'ye başvuruda bulunabilecek.
Örgün eğitime dönüş yolu açıldı
Ancak Bakan Özer'in 2022 için 1 milyon hedefine karşın 21 Nisan 2022 Perşembe günü yapılan yönetmelik değişikliğiyle daha önce böyle bir hak olmamasına karşın mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin örgün eğitime geçişlerine onay verildi.
İş yeri devamsızlığı 30 gündür ; 31.günde öğrencinin yine okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fes edilerek sigorta çıkışı yapılır. Yukarıdaki 2 seçenekten birisi gerçekleştiğinde öğrencinin okulla ilişiği kesilir ve devamsızlıktan kalır. Örgün Eğitimde olduğu gibi MESEM'de asla devamsızlık silmek yoktur.
Devam zorunluluğum var mı? Okul günü iş yerine gidebilir miyim? Okul günü öğrencinin okula gelmesi zorunludur. İşletmeye gitmez.
Eğitim süresince işletmelere programa katılan her bir personel için asgari ücretin yarısı kadar (2750 TL) devlet katkısı ödenecektir. Eğitim sonunda yapılacak beceri sınavında başarılı olan personele ustalık belgesi düzenlenecektir.
Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir? Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
İşletmede Mesleki Eğitim yapacak öğrencilerimizin aşağıdaki linkte bulunan Başvuru Formu ve Sözleşmeyi doldurup imzalayarak işyerine de kaşeletmesi ve imzalatması, akabinde en geç 02.10.2023 tarihine kadar Müdürlüğümüze başvuru yapması gerekmektedir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Cevap-29: Mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi okul tarafında ödenmektedir. İşveren isterse ayrıca sigorta primi ödeyebilir.
Yararlanma Şartları: İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri