Çocuklar 16 saat din dersine teslim edilmiş durumdalar. LİSELERDE 34 SAAT ZORUNLU DİN DERSİ: Liselere gelince olay biraz daha büyüyor. 9-10-11-12. sınıflarda 30 ile 34 saat arasında zorunlu din dersi uygulaması ile karşı karşıya kaldık.
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi - 2 Saat. Tarih - 2 Saat. Coğrafya - 2 Saat. Matematik - 6 Saat.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı. Ortaöğretimde ise din derslerinin 16 saate kadar çıkabilmesinin önü açıldı. Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders eklendi.
Anayasanın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer almaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Din Dersleri Arttırıldı!
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde yaptığı değişiklik, iktidarın tercih ve yönelimlerini bir kez daha gözler önüne serdi.
2017'de yapılan değişiklikle ortaokullarda ve liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatleri iki ders saati olarak belirlenip bazı temel derslerin saatleri düşürülürken haftada en az iki saat "din dersi" verilmesi zorunlu tutulmuştu.
2017'de yapılan değişiklikle ortaokullarda ve liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatleri “iki ders saati” olarak belirlendi. Bazı temel derslerin saatleri düşürülürken haftada en az iki saat din dersi verilmesi zorunlu tutuldu.
Din Kültürü ve Ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
Yani 8 saat zorunlu din dersine 8 saat zorunlu din dersi daha eklendi. Böylece ortaokulda din dersi 16 saate çıkarıldı.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
ANADOLU LİSESİ / DERS SAATLERİ Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
2022-2023 eğitim-öğretim yılı okulumuz ders başlangıç saatleri Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 9. madde hükmü gereğince, öğrenci temsilcisinin de katıldığı Eğitim Kurumu Zümre Başkanları Kurulu toplantısında saat 08.00 olarak belirlenmiştir.
a. Mezhebe/dine dayalı din öğretimi yaklaşımını uygulayan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz. Bu ülkelerden, Portekiz hariç hepsinde, öğrenci ya din dersini ya da alternatif bir dersi almak zorundadır.
Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayınladığı yeni haftalık ders çizelgesine göre, derslerin süresi değişmedi. Yani, ilkokulda bir ders saati 40 dakika, ortaokul ve lisede ise bir ders saati 45 dakika olarak devam ediyor.
Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan "Fen Bilimleri", "Sosyal Bilimler", "Türkçe- Matematik" ve "Yabancı Dil" alanları kaldırıldı.
(5) (Ek:RG-14/2/2018-30332) Ortaöğretim kurumlarında, destekleme ve yetiştirme kursları açılabilir. Bu kurslarla ilgili usul ve esaslar, Bakanlıkça belirlenir. MADDE 9- (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
İSTANBUL – Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 itibariyle yayımladığı yeni çizelgeye göre, okullarda din derslerinin saati artacak. Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi.
b) İşitme ve konuşma engelli olduklarını, Sağlık Kurulu Raporuyla belgelendirenler yabancı dil dersinden, c) Müslümanlıktan başka diğer dinlere mensup olanlar, beyanlarına göre isterlerse "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi" dersinden, muaf tutulurlar.
Buna göre ortaokullardaki öğrencilere, “insan, toplum ve bilim”, “din, ahlak ve değerler” ile “kültür, sanat ve spor” seçmeli ders gruplarının her birinden en az bir ders seçilmesi zorunlu tutuldu. Buna göre öğrenciler, zorunlu din derslerinin yanında, seçmeli din derslerini de almak zorunda kalacak.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 3 Eylül tarihli yazısında özel okullara din dersinin zorunlu olduğunu belirterek, bu konunun dikkate alınarak gereğinin yapılmasını istediği öğrenildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri