İntramüsküler enjeksiyonda ilaç; derin kas dokusu içine verilir. Kas dokusunda az sayıda sinir ucu bulunduğundan, derin kas dokusuna tahriş edici etkisi yüksek ve yoğun olan ilaçlar verilebilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusuna en fazla 5 ml ilaç uygulanabilir.
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır.
IM enjeksiyonlarda 5 mlt'ye kadar sıvı verilebilir. Çocuk , yaşlı ve kaşektiklerde en fazla 2 mlt ilaç verilebilir. IM enjeksiyonunda 20-23 numaralı 2.5-3.75 cm boyunda iğne kullanılır.
Bu nedenle hasta veya yaralılar için zorlayıcı bir enjeksiyondur. Bir ml'den fazla verilen ilaçlar ağrıya neden olmakla beraber, emilemediğinden doku altında birikerek sert, ağrılı apselerin oluşumuna sebebiyet vermektedir. Zorunlu durumlarda en fazla 2 ml ilaç verilebilir.
Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır. Ayrıca enjeksiyon için tek kullanımlık veya sterilize edilmiş ekipman kullanılmazsa, iğne batması yaralanması adı verilen sorun ve bunun sonucunda bulaşıcı hastalık bulaşma riski vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi belirtileri diğer siyatik sinir belirtileri ile benzerdir. Tüm bacağa yayılan ağrı uyuşma şikayetleri ile birlikte sinirde motor fonksiyon kaybına yol açmışsa ayak bileğinde hareket kaybı/felç durumları da görülebilir.
Verilen ilacın sistemik etkisi, 10-20 dk içinde gözlenebilir. İM enjeksiyon uygulanacak bölge, çok iyi belirlenmelidir. Hasta ya da yaralının yaşı, kas yapısı, durumu ve verilecek ilaç miktarı değerlendirilmelidir. Enjeksiyon bölgesi iyice görülebilmeli ve palpe edilmelidir.
Bir ilaç intravenöz olarak uygulandığında uygulanan ilacın tamamı sistemik dolaşıma girmiş olur, yani intravenöz yolla uygulama da biyoyararlanım % 100'dür. Ağız yoluyla uygulama gibi diğer uygulama yollarında ise sistemik dolaşıma giren ilaç miktarı uygulanan ilaç miktarından daha az olabilir.
Hastaya gevşemesi ve dikkatini başka yöne çekmek için derin bir nefes alması söylenir. Enjektör kullanılan elin baş ve işaret parmağı arasında tutulur. İğnenin açık ucu üstten görülebilecek şekilde, 90 derecelik açıyla ve hızla dokuya batırılır. İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur.
Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
IM enjeksiyon sonrası komplikasyon gelişme sıklığı %0,4- 19,3 arasında değişmektedir (5,6). Görülen komplikasyonlar arasında kanama, hematom oluşumu, damar içine enjeksiyon, sinir hasarı, ağrı, apse oluşumu, doku nekrozu, skar oluşumu, eklem kontraktürü ve psödotümör gelişimi yer alır (7).
Bu kas küçük çocuklar ve sık enjeksiyon yapılan yetişkinlerde kullanılır. Enjeksiyon yerinin saptanabilmesi için, büyük trokanterin 10 cm altına ve dizde lateral femoral kondilin 10 cm üstüne, birbirine paralel iki yatay çizgi çizilir.
Bu işlem kas içine (kolun üst dış kısmı, kalçanın üst dış kısmı veya uyluğun üst ön kısmı) ilaç enjekte edilmesi işlemidir.
İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.
Şırınga 100 cc (ml) tek olarak temin edilmektedir. Şırınga 100 cc (ml) PP malzemeden üretilmiştir. Solvent, boya, reçine ve jelkotlar ile kullanıma uygundur. Enjektör haznesinin üzerindeki siyah baskılı ölçüm dereceleri hassas ölçüm yapılmasını sağlar.
İlaç uygulanan enjeksiyon bölgesindeki aşırı hassasiyet de bireyin ağrı algılamasını arttırabilir (Mitchell 1998). Fizyolojik olarak bakıldığında kas içi enjeksiyon ağrısı; enjekte edilen ilacın kimyasal yapısından kaynaklanan lokal irritasyon sonucu gelişebilir.
Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır. Bundan sonra yavaş yavaş ilaç vücuda enjekte edilmelidir. Verilecek ilacın miktarı çok ise piston ara sıra geri çekilerek ağrı azaltılabilir. İlaç tamamen enjekte edildikten sonra iğne çıkarılır.
Kas içine enjeksiyon (i.m.)(intramüsküler): Kalça ve omuz kası tercih edilir. Yağlı ve sulu çözeltiler, süspansiyonlar ve emülsiyonlar kas içine verilebilirler.
İntramusküler stimülasyon (IMS) ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi metodudur. Kuru iğneleme metodu olarakta adlandırılır. İMS çeşitli uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi esasına dayanır.
Bu uygulama öngörülen kurallara uygun yapılmadığında ilacın damara verilmesinden doğacak vahim durumların dışında, apse, nekroz, deri dökülmesi, sinir yaralanması, kronik ağrı, periyostit gibi bir takım komplikasyonlar görülebilmektedir.
Dikloron, ağrılarda ve iltihap probleminin tedavi edilmesinde uygulanan, steroid hormonu olmayan anti-inflamatuar ilaçlar kategorisinde yer alan bir ilaçtır. Etken maddesi diklofenak sodyum, bedende iltihap yapar ve ağrı oluşturan kimyasalların üretilmesini engelleyerek tedavi eder.
Orta etkili insülin: Etkisini enjeksiyondan 2 saat sonra göstermeye başlar ve 12. saatte en yüksek seviyeye ulaşır. 14 ila 24 saat içinde etkisini kaybeder. Uzun süreli insülin: Bu insülinin kana karışma hızı 1 saattir. 3 ila 14 saatte pik yapar ve etkisi bir güne kadar sürebilir.
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
En az 4 ml enjeksiyonluk su ya da izotonik sodyum çözeltisi ile çözündürülür. Gerekli doz 3 ile 5 dakika içerisinde intravenöz yolla verilir. Çözeltileri hazırlandıktan sonra 24 saat içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri