CEVAP : Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
9. sınıfta genel orta öğretim eğitimi verilmekte, 10 sınıfta alan eğitimi, 11 ve 12. sınıfta ise dal eğitimi verilmektedir (MEB, 2018). Dal eğitimlerinin bir bölümü staj uygulaması olarak geçirilmektedir.
Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğine göre Anadolu Teknik Lisede okuyan öğrencilerimizin 40 iş günü (320 Saat) staj yapma zorunluğu vardır. Okulumuzda 10.sınıf öğrencilerinin staj yapmaması, 11.sınıfta staj çalışmasını yapmaları planlanmıştır.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
İlgili 33 soru bulundu
Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır.
Staj süresi toplam 40 iş günü olup bunun 15 gününe kadarı 10 uncu sınıfın sonunda yapılabilir. (Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, madde 126-127).
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Yaz Stajı Kaçıncı Sınıfta Yapılır? Yaz stajları üniversite ve liselerde genel olarak ikinci sınıf, dördüncü dönem sonrasında, eğitime ara verildiği vakit, yani yaz döneminde ve öğrencinin belirli bir eğitim sürecinden geçtikten sonra yapılması gerekmektedir.
2022 Lise Stajyeri Maaşı Nedir? Lise stajyer öğrencilerin 2022 yılında alacakları maaşı birçok liselinin gündemindedir. 2022 yılında geçerli olan yeni asgari ücretin açıklanmasından sonra stajyer ücreti 1.650,11 TL olarak ödenmekte.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
20 Şubat – 20 Nisan 2023 tarihleri arasında e-Devlet üzerinden yapılacaktır. Personel Genel Müdürlüğünce hazırlanmış olan Staj Başvuru Uygulama Kılavuzuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 172 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Stajı ders dönemi içinde yapabilir miyim? gerektirmeyen dersleri olan son sınıf öğrencileri dilekçe ile başvuru yapmak koşuluyla dönem içinde de yaz stajı kapsamında staj yapabilir. Bu durumlar dışında akademik takvimde belirtilen eğitim-öğretim döneminde (sınav dönemleri dâhil) staj yapılamaz.
TESMER Yönetim Kurulu durumu değerlendirir ve tezkiye notunu belirler. Formlar eksiksiz olarak meslek mensupları tarafından düzenlenerek, kapalı zarf ile dilekçe ekinde TESMER Şubesine/ Odaya gönderilir.
Genelde üniversite öğrencileri staj yapsa da bazen 18 yaşında küçük lise öğrencileri de staj yapabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu eğer genç arkadaşımız 18 yaşından küçük ise haftada maksimum çalıştırabileceğiniz süre 35 saat 45 değil.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri