Kehribar taşı çam reçinesinin milyonlarca yıl içinde fosilleşmesi sonucu oluşan bir taştır. Baltık bölgesinde bulunan özellikle Litvanya gibi ülkelerde yüksek miktarlarda bulunur. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle baltık kehribar taşına ulaşım kolaylaşmıştır.
Sürtünme testi
Kehribar'ı şarj etmek için bir beze sarmanız ve daha sonra bir süre ovmanız gerekir (20-60 saniye). Bir sonraki adımda bu taş bir saç teli yakınında tutun. Saçlarınız bu taşa doğru çekilirse, statik üretildiği ve büyük olasılıkla gerçek kehribar anlamına gelir.
Orjinal kehribar doğal reçine kokar.
İnsanların binlerce yıldır, deniz kıyılarından, akarsulardan, alüvyon ve hatta bataklıklar arasından topladıkları bu değerli taş yeryüzünden silinen onlarca farklı ağaç türünün insanlığa armağanı olmuştur. 33 tanesi de çeşitli büyüklüklerde, bir kaç milyon yaşında haşere ihtiva eden kaliningrad damla kehribar tespih.
Dünya kehribar yataklarının %90'ı Rusya'nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
* Orijinal ''KEHRİBAR'' Amber adıyla da bilinen çam reçinesinden elde edilen kehribar oldukca hafif ve yumuşaktır. * Ağaç reçineleri kendilerini salgılayan ağaçla birlikte toprağa düşmeleri ve zamanla su yoluyla deniz ortamına taşınmaktadırlar.
Şu bir gerçektir ; Ukrayna kehribarının fiyatı Baltık kehribarına oranla 3'de 1'i fiyatınındadır. Çıkan kehribarın %95'i yontulmaya elverişlidir. Yasal kaynaklara göre senede çıkarılan kehribar miktarı 4 ila 5 ton arasında değişmektedir.
Asetonu bir pamuğa damlattıktan sonra kehribarın üzerine koyun. Sonrasında asetonun buharlaşmasıyla gerçek kehribarda herhangi bir değişim görmeyeceksiniz. Fakat sahte kehribarda yüzeyin yapışkan bir hale geldiğini göreceksiniz. Bu test ile birçok sahte kehribar kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.
Kehribar daha çok baltık bölgesinden yoğun olarak çıkarılmakla birlikte, dominik bölgesinde de bölgenin kendine has özelliği bulunan kehribarlar çıkarılmaktadır. En iyi damla kehribar, tek parça kayadan elde edilen ve tercihen başta Litvanya olmak üzere Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır.
Baltık kehribar ağrı ve iltihabı hafifletir
Baltık Kehribarı başlı başına bir ağrı kesici değildir; süksinik asit, amberde bulunan ve ağrının giderilmesine yardımcı olabileceği analjezik özelliklere sahip aktif bileşiktir. Baltık kehribarı yaklaşık %3-8 süksinik asit içerir ve çağdaş tıpta yıllardır araştırılmaktadır.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar. Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise sürtünme testidir. Bu test için öncelikle kehribarı bir beze sarmanız ve yaklaşık 20-60 saniye boyunca ovmanız gerekir.
Damla kehribar tesbih taşının sarıya yakın bir rengi vardır. Güneş ışığında renk değiştirebilen bu taş kullandıkça özgün tonuna ulaşır. Ağaç reçinelerinin milyonlarca yıl içinde fosilleşmesiyle oluşan kehribar taşı, size geçmişin mucizesini sunar.
En İyi Kehribar Rengi Hangisi? En iyi kehribar, Rusya'dan çıkarılan kehribarlardır. Rusya'nın Kaliningrad bölgesinden çıkarılan en iyi kehribarlar genellikle kahverengi ve sarı renklerindedir. Rusya'nın yanı sıra Ukrayna, Polonya ve Litvanya'dan da aynı kalitede kehribarlar çıkarılmaktadır.
Baltık kehribarı en yüksek süksinik asit oranına sahip kehribardır. Baltık kehribarının yedi ana rengi olmasına rağmen 250 farklı renge kadar kehribara rastlanabilmektedir. Sıklıkla karşılaştığımız baltık kehribar renkleri kahverenginin tonları, limon sarısı, konyak ve bal rengi tonlarında olmaktadır.
Bu mavi kehribar özelliği volkanik küllerin olduğu bölgelerden çıkmasıdır, Siyah zemine konulduğunda mavi rengi gözle görmek mümkündür.. Dünya genelinde en kıymetli damla olarak gereçer ve ismi "blue amber" diye bilinir.
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Kehribarın gerçek olup olmadığını anlamanın yolu, kehribarı yakmaktan geçmez.
Doğal ürünlerin hiçbirinde uzun süreli yoğun bir koku duyamazsınız. Beyrut çakması tesbihlerin içeriğinde gerçek olduğu hissi uyandırsın diye yoğun bir çam reçinesi kokusu vardır. Oysa ki damla kehribar tesbihlerde üzerinde tesbih cilası olduğu için kullandıkça zamanla ince bir çam reçinesi kokusu gelir.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Sıcaklık Testi: Gerçek kehribar, cilde temas ettiğinde hafifçe ısınabilir. Parmaklarınızla tesbihin boncuklarına dokunarak hafif bir ısı hissedip hissetmediğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu, doğal kehribarın bir özelliğidir ve taklitlerde genellikle bu ısı hissi yoktur.
Boyu diğer tespihlere göre büyük olan kehribar tespihinin hem taş özelliği hem de tarihi özelliği antikacıların da ilgisini çekiyor. 500 TL'den başlayan tespihlerin 300 bin TL'ye kadar satıldığı tezgâhta damla kaya kehribarının gramı ise 26 dolardan satışa sunuluyor.
Kehribar Kolye ve Kehribar Bilekleriniz kesinlikle gerçek, test edilmiş Baltık Kehribar taşı olmasına çok dikkat ediniz. Baltık kehribar taşı süksinik asit olarak en yüksek orana sahip kehribardır. Kehribar kolye ve kehribar bileklik gibi takıların mutlaka %100 gerçek baltık kehribarından yapılması gerekmektedir.
Zar kehribar tesbih olarak da anılan bu modeller kehribar teşbihlerin tüm özelliklerini içerisinde barındıran modellerdir. Ağaçların fosilleşmiş reçinesi olan kehribar, iki yüzden fazla farklı renk tonunu barındırdığı için de çok çeşitli tesbih modelleri ile karşılaşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri