Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Logo Tescili nasıl alınır sorusunun cevabı için makalemizi okuyabilirsiniz. Logo patentlenemez ancak logo tescil ile korunabilir. Markanızın logosunu tescilleyerek koruma altına alabilirsiniz. Logo tescili diğer bir deyişle amblem tescili markalaşmaya giden bir işletme için oldukça önemlidir.
Türkiye'de bir logoya resmi olarak telif hakkı vermek ücretsiz değildir. Ancak işletme logosunu kaydettirmek tamamen isteğe bağlıdır. Telif hakkı yasasına göre tasarım tamamlandıktan sonra bir logo, otomatik ve ücretsiz olarak telif hakkı alır.
İlgili 15 soru bulundu
2- Şahıs Şirketi Marka Tescili Alabilir Mi? Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler.
Logo tescili şart olmamakla birlikte, markayla bütünleşmiş olması halinde tescil edilerek korunmasında fayda vardır. Markanın görseli olarak logo, Türk Patent ve Marka Kurumu'da, ilgili olunan doğru konularda başvuru yapılarak tescil işlemleri başlatılabilir.
Logo tescili nasıl yapılır diye düşünenlere bu işlem için ilk olarak gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanan evraklar ile beraber Türk Patent Kurumu'na başvuru yapılmalıdır.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Logo Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Logo tescili, firma tescili, bireysel veya kurumsal marka tescili gibi isimlerle bahsedilen marka tescili, ilgili marka tescili sınıflarının seçilmesinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan marka tescil başvurusu ile yapılmaktadır.
Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili Türk Lirası cinsinden ücretler; Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesapları, kredi kartı ve bank kart aracılığıyla tahsil edilmektedir.
Marka Başvurusu itiraz olmadığı takdirde Başvuru tarihinden İtibaren 6-8 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Marka koruma süresi 10 yıldır.
Tek Sınıflı Marka, sahip olduğunuz tek bir marka sınıfını ifade etmektedir. İfade edilen ürün, birçok kategoride olabildiği gibi; giyim, kozmetik ve teknoloji gibi alanlarla ilgili de olabilmektedir. Tek sınıflı marka ile sadece tek bir sınıf kapsamında markanız korunur.
Marka Tescil Ücreti; İşlem online olarak gerçekleşiyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir. Bu ödemeyi yaptıktan sonra 10 yıl boyunca hiçbir ödeme talep edilmez.
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir. Ticari faaliyeti olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı amaçladıkları ismi tescil etmek için başvuru yapabilir.
Diğer bir deyiş ile, şahıs şirket e-fatura zorunluluğu diye bir durum söz konusu değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri