Reklamda iknayı etkili kılan üçüncü ve son etken ise logos'dur. Logos, tüketicinin mantığına ve zekasına seslenir. Reklamı yapılan ürünler muadilleriyle karşılaştırarak somut bilgiler verilir. Günümüzde bu durum genellikler fiyat karşılaştırma olarak ortaya çıkar.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Yoğun katılımın olduğu programda renkli kişiliği ile dikkat çeken ERSÖZ, Aristo'nun Ethos, Pathos, Logos üçlemesini temel alarak ikna sanatını şu sözlerle açıkladı: “Aristo'nun retorik üçgeni, ikna kavramı üzerine geliştirilen ve ikna etme yollarının basit bir bileşiminden oluşan bir üçgendir.
Ethos, Eski Yunancada “Karakter” anlamına geliyordu ve “Etik”kelimesi de aslında “Ethos”dan türemişti. Pathos ya da Empati, yani hedef kitlenin ihtiyaçlarına duyarlık göstermek ve duygularına hitap ederek ikna yolunu seçmek demekti.
Basılı Reklam: En eski ve en köklü tür olan basılı reklamlar gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesnelerin içinde yer alır. Yayın Reklamı: Geleneksel olarak radyo ve tv'lerde gördüğümüz reklamlar yayın reklamı sınıfına girer.
İlgili 38 soru bulundu
Basılı Reklam: En eski ve en köklü reklamcılık türüdür. Gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesnelerin içinde yer alır.
Retorik Üçgen, Aristoteles tarafından ikna edici yazma ve konuşmanın unsurlarını analiz etmek için geliştirilmiş bir çerçevedir. Üç temel unsurdan oluşur: Ethos, Pathos ve Logos. Ethos, konuşmacının veya yazarın güvenilirliğine atıfta bulunur, Pathos duygulara hitap eder ve Logos mantığa hitap eder.
LOGOS, Eski Yunancada “Kelime" anlamına gelirken, Aristo, bunu insanları ikna etmek için insanların mantığına hitap etmenin gerekliliği olarak açıklamaktadır. İnsanlara bir ürünü neden almaları gerektiğini, istatistiklerle ve gerçeklerle anlatmaktır. Çoğunlukla teknoloji sektöründe kullanılır.
Basitçe ifade etmek gerekirse, Ethos konuşmacının güvenilirliğine veya otoritesine dayalı iknayı, Pathos duyguya dayalı iknayı ve Logos mantığa veya akla dayalı iknayı ifade eder. Bir konuşmacı veya yazar, çok sayıda retorik araçla üç ikna yöntemini etkili bir şekilde kullanarak bir retorik ustası haline gelebilir.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
Ethos, radyoterapi tedavilerinde kullanılan yapay zeka destekli yeni bir yeni tedavi cihazıdır. Ethos radyoterapi cihazı, ortalama radyoterapi süresinin kısalmasına yardımcı olur.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür. MÖ 5. yüzyılda Herakleitos logosu evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren ussal ilke biçiminde tanımlamıştır.
Ethos (Yunanca: ἔθος yahut ἦθος "Alışkanlık, gelenek, örf, adet, karakter") bir toplum ya da bir kişinin geleneksel anlamdaki eğilimi ve duruşu. Ahlaki değerlerin bilinciyle şekillenen tutum.
Platon ile birlikte Batı düşüncesinin ve tarihin en büyük filozoflarından sayılan Aristo, ikna kavramı üzerine MÖ 3. yüzyılda bir kuram yayımlamış: Aristo'nun retorik üçgeni. Bu retorik üçgende üç temel öge bulunuyor: ethos, pathos ve logos.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Mitos, söylenen, duyulan veya hayal ürünü olan sözlerdir. İnsanların gördüklerini ve duyduklarını anlattığı aktarım ürünleri olmakla birlikte; insanoğlu kendinden de birçok ilaveler yapabilmiştir. Mitos, mitolojinin hayali olay örgüsüdür. Logos ise, "Gerçeğe dayanan söz" anlamını karşılar.
Aristoteles (Grekçe: Ἀριστοτέλης Aristotélēs, Grekçe telaffuz: [aristotélɛːs]; c. MÖ 384 – c. MÖ 322) veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge.
Pathos (Yunanca: πάθος páthos, "tecrübe, tutku") retorikte konuşmayı inanılır kılan duygu yüklü bir konuşma biçimidir. Böylesi bir konuşma genelde dinleyicinin duygularına hitap ederek onu etkilemeye çalışır.
Aristoteles kaleme aldığı Retorik adlı çalışmasında müstakil olarak hitabet sanatını ele almıştır. Bu eserde hitabetin felsefi-bilimsel bir form kazanma süreci işlenmiştir. Fârâbîde Aristoteles gibi hitabet sanatını mantık sanatları arasında ele almış ve bu sanatı yeniden yorumlamıştır.
2-Adli (Hukuki) Hitabet: Hukuki söylev, itham eder veya savunma yapar; işlenmiş bir fiilin doğru olup olmadığını değerlendirir. Adli söylev geçmişle ilgilidir. Yasada, bir davadaki taraf, geçmişle ilgilidir; yapılmış olan şeylerle ilgili olarak, biri öbürünü suçlar, öteki ise kendini savunur.
Native ya da Türkçesiyle Doğal Reklam, markaların eğitici ve eğlendirici içeriklerle müşteri- siyle etkileşime geçmesini sağlayan reklam modelidir. Temel özelliği, kullanıcının herhangi bir içeriği tüketirken, markayla reklam görüntüsünden uzak, doğal bir şekilde karşılaşmasını ve etkileşime geçmesini sağlamasıdır.
Banner'lar, reklamverenin tescilli sitesine trafik yönlendirmesi, bilinirlik yaratması ve genel marka değerlendirmesini artırması umuduyla bir web sitesinin üst, yan veya alt tarafında gösterilen, dikdörtgen biçimindeki reklam materyalidir. Bu tür görsel banner tarzı çevrim içi reklamlar bir görüntülü reklam biçimidir.
Reklamın yapıldığı coğrafi alan temelinde reklamlar, yerel reklam, bölgesel reklam, ulusal reklam, uluslararası reklam ve global reklam olarak beşe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri