Lohusa giyim için mutlaka korseli ürünler tercih edilmelidir. Doğum sonrası karın ve basen bölgeleri tıpkı sünger gibi kendini bırakmaktadır. Bu nedenle derinin kendini bırakmaması ve kısa süre içinde eski haline gelmesi için korseli kıyafetlerden faydalanmak gerekmektedir.
Doğum yapan anne aralıklarla yaşadığı adet kanamaları için sürekli hijyenik ped değişimine gitmeli, bu süreçte pamuklu iç çamaşırları giymelidir. Rahimde oluşan değişim sebebiyle rahat hareket edemeyen anneler için doğum sonrası hamile lohusa gecelik tercih edilmelidir.
Pijamanın giydirilip çıkarılması her seferde zor ve yorucu olduğundan gecelik bu süreçte kurtarıcı olacaktır. Özellikle yaz doğumlarında kısa kollu veya askılı gecelikler, daha ferah ve rahat hissetmenizi sağlar. Geceliğin doğum sonrasında tercih edilmesinin en önemli sebebi pratik olmasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Doğumdan sonra loğusa kadının sütünün hemen gelmesi ve bol olması için tatlı ve sulu şeyler yedirilir ve içirilir. Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
Lohusa Külodu Kullanımı
Vücudu sıkan çamaşırlar hem rahatsızlık yaratır hem de vücudu çok sarmaları ve sıkmaları durumunda bebeğe dahi zarar verebilir. Bu yüzden annelere lohusa külodu kullanımı önerilmektedir.
Lohusa olan kadınlar bu süre içinde; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an okuyamaz, Kur'an'ı eline alamaz, Kâbe'yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar.
Hamilelik sonrası üşüme olması çok doğal bir süreçtir. Çünkü doğum sonrası kaybedilen kan nedeni ile hamilelik sonrası üşüme olmaktadır bayanlara. Eğer bu süreçte kendilerine dikkat etmezlerse başka sorunlar ortaya çıkabilir. Hamilelik sonrası 40 gün bir süreçte kadınlar kendilerine çok iyi bakması gerekmektedir.
Âdet veya lohusalık dönemi bitiminde gusül abdesti almadan ilişkiye girilir mi? Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Aldığınız sütyen ve külot, yeni vücut formunuza kolaylıkla uyum sağlayabilmelidir. Karın ve göbek kısmını sıkmayan ve rahatsız etmeyen külotlar tercih edilmeli ve cildinizi tahriş etmemelidir. Anneler aynı zamanda külot seçimi yaparken ya pamuklu külotlar ya da tek kullanımlık lohusa külotları tercih etmelidir.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Lohusalığı sona eren kadının gusletmesi farzdır. Gusletmedikçe belirtilen ibadetleri edâ edemez. Cinsel ilişkinin cevazı için nifas kanı kesildikten sonra kadının gusletmesi veya Hanefîler'e göre bir namaz vakti kadar sürenin geçmesi gerekir.
Siyah, beyaz ve ten hamile külodu seçenekleri ile her kıyafetinize de uyum sağlar. Kaşındırmayan, sıkmayan modeller için pamuklu hamile külodu kullanılması önerilir. Yüzde 100 pamuktan üretilen külotlar, nefes alabilen yapısıyla da anne adaylarının ekstra terlemesini önler. Ayrıca enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar.
baby mom lohusa pedi, özellikle sıkışma tipi idrar kaçırmalarda (urge inkontinans) rahatlıkla ve güvenle kullanılmaktadır. İçeriğindeki özel emici tanecikleri ile, yoğun kanama dönemlerinizde diğer hijyenik pedlere göre çok daha fazla emme kapasitesine sahiptir.
Baby Mom Tek Kullanımlık Lohusa Külodu, lohusa dönemindeki annelerin konfor ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanmış bir üründür. Özel olarak seçilmiş kaliteli malzemelerden üretilen bu lohusa külodu, yumuşak dokusuyla hassas cildinizi tahriş etmez ve rahat bir kullanım sağlar.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
Lohusalık döneminde, hastalığına bakmayıp sağda solda gezerse hastalığı artar. Bunun için ninelerimiz lohusayı dışarı çıkarmazlardı. Dışarı çıkmanın hiç mahzuru olmaz.
”40 gün sonra 3 kapı gezerek 40 uçurması yapılması”
Niğde Dr. Doğan Baran Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastanesi'nde Elif Su adlı torunu ile ilgilenen Sabır Kılınç (58), torunu kırk günü doldurduğunda ”kırk uçurmasını” yani evden dışarı çıkartacaklarını, bunun gelenek ve görenekleri olduğunu ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri