Yüksek lökosit seviyeleri vücudun bir enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını gösterir. Lökositler vücut boyunca dolaşır, organlar ve düğümler arasında hareket eder ve potansiyel olarak sorunlu mikropları veya enfeksiyonları izler. Varsa, sadece çok düşük seviyelerde lökositler normal olarak idrarda bulunur.
İdrarda lökosit yüksekliği, bazı kanser türlerine, kan hastalıklarına ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlemlenebilir veya idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu tıkanıklığı, böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu veya gebelik gibi durumlarda da gözlemlenebilir.
İdrarda lökosit yüksekliği, bazı kanser türleri, kan hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlense de, sıklıkla aşağıda sıralanan hastalıkların varlığında görülen bir durumdur. İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrardaki lökosit seviyesinin normal düzeyin üzerinde olmasının en sık rastlanan sebebidir.
Test sonuçları lökosit negatif olduğunda yüksek protein veya glikoza rastlanmış demektir. Bu durumda lökosit sayımı en kesin sonucu almak için tekrar yapılır.
Lökosit (Beyaz küre) ve lenfosit yüksekliği hangi durumlarda görülür? Beyaz küre ve lenfosit yüksekliği daha çok virüslere bağlı oluşan infeksiyonlarda meydana gelir. Bu nedenle üst solunum yolu infeksiyonu olarak tarif edilen her türlü nezle ve grip durumunda bu değişiklikler izlenebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yüksek lökosit seviyeleri vücudun bir enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını gösterir. Lökositler vücut boyunca dolaşır, organlar ve düğümler arasında hareket eder ve potansiyel olarak sorunlu mikropları veya enfeksiyonları izler. Varsa, sadece çok düşük seviyelerde lökositler normal olarak idrarda bulunur.
İdrarda Lökosit Kaç Olursa Tehlikeli? İdrarda lökosit seviyesinin 0 olması gerekir. İdrarda beyaz kan hücresi oranının sıfırdan fazla olması tehlikelidir, önemli sağlık problemlerini gösterir.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Lökosit seviyesinin düşebilmesi için mutlaka neden yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. Stresten uzak kalınmalı, şekerli beslenme kısıtlanmalı, sigara tüketilmemeli ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
Yetişkin bir kişinin sahip olduğu lökosit sayısı (WBC) değişkendir ancak WBC normal değeri mikrolitre başına 4 bin ila 11 bin arasındadır. Lökositler yaşa göre değişiklik gösterirler.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
İdrarda lökosit esteraz dediğimiz testin pozitif olması, nitrit dediğimiz incelemenin pozitif olması da üriner sistem yani idrar yolu enfeksiyonlarını destekler. Bu enfeksiyonlar ile ilgili yapılan en önemli hatalardan birisi kesin tanı konulmadan tedaviye başlanmasıdır.
Sağlıklı kişilerin kanlarında, 4 bin ila 10 bin mcL WBC ya da farklı bir deyişle lökosit bulunur. Yapılan kan testi sonuçlarında WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması, WBC yüksekliği olarak tanımlanabilir. Bu durum tıp dilinde lökositoz olarak tanımlanır.
Normal süreçte idrarda herhangi bir bakteri olmaz fakat eğer bakteri ya da maya denilen mikroorganizma idrar yoluna girerse o zaman sorun var demektir. Mikroorganizma idrar yolunda çoğalabilir ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Hamilelikte lökosit artışı mikrolitre başına 13.000-15.000 aralığına ulaşabilir. Bu artış büyük ihtimalle doğumdan bir hafta sonra eski değerine düşmeye başlayacaktır. Fakat mililitre başına 15.000'in üzerinde bir değerle karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.
İngilizce white blood cells (WBC), türkçe beyaz kan hücreleri (BKH) olarak da adlandırılır. Ayrıca akyuvar, beyaz küre olarak da adlandırılabilmektedir. Bir ml kanda 4-10 bin arası bulunması normaldir. İdrarda 2-3 tane görülmesi normal ancak 4 veya daha fazla görülmesi idrar yolu infeksiyonunu işaret eder.
Bu hastalıkların ve bozuklukların yanı sıra bazı ilaçlar da lökopeni nedeni olabilir. İmmunosupresif ilaçlar, antidepresanlar, bazı antibiyotikler, bazı nöroloji ilaçları gibi ilaçlar beyaz kan hücrelerinin sayısını azaltabilir ya da doğrudan oluşumunu engelleyebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
İdrarda Lökosit Esteraz Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri
Ancak pozitif sonuçlu testler, kişideki farklı hastalıkların varlığına işaret edebilmektedir. İdrarda çıkan lökositin başlıca nedenleri; böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, uzun süre idrar tutma ve bazı ilaçların olası yan etkileridir.
Enfeksiyon kaynaklı beyaz kan hücresi eksikliği durumunda ise kemik ve eklem ağrıları, gece terlemesi ve ateş ve gözlemlenebilir. Beyaz kan hücrelerinin düşük veya yüksek olması çoğu kişinin aklına kanser riskini getirse de kanserle WBC değerleri arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş yada idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
Üriner sistem enfeksiyonları olarak da adlandırılan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunun herhangi bir bölümünde, böbrekler ve üreterlerden mesaneye ve idrar yoluna kadar olan enfeksiyonlardır. Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur.
- Çinko ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, beyaz kan hücrelerini yükseltme konusunda önemlidir. - E vitamini açısından zengin olan ceviz yine beyaz kan hücrelerini arttırmak için tüketilebilir. - Çiğ veya pişmiş şekilde sarımsak yemek beyaz kan hücresi sayısını arttırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri