Lipit peroksid radikalleri membran yapısındaki diğer yağ asitlerini etkileyerek yeni lipid radikalleri oluşumu- na neden olur. Bu reaksiyonda açığa çıkan hidrojeni lipid peroksit bağlayarak lipitperoksitlerine (LOOH) dönüşürler.
Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz (CAT), Glutatyon peroksidaz (GPx) ve Glu- tatyon redüktaz (GR) enzimatik savunma hattını oluşturan enzimsel antioksidanlardır (2,5,7,8).
Glutatyon peroksidaz adı verilen bir enzimin yardımıyla glutatyon, süperoksitleri, serbest radikalleri, hidrojen peroksitleri, lipit peroksitleri ve bu lipit oksidasyonuna neden olan ve sağlığınıza zarar veren peroksinitritleri durdurur. Bu şekilde glutatyon hasarı önlemeye yardımcı olur ve kalp krizi riskini azaltır.
Reaktif oksijen türleri (ROS), hücresel homeostazı düzenler ve hastalık patofizyolojisine katkıda bulunan hücresel işlev bozukluğunun ana modülatörleri olarak hareket eder.
1.4.2. Hidrojen peroksit (H2O2) Hidrojen peroksit, bir serbest radikal olmamasına rağmen yine de çok önemlidir. Çünkü biyolojik membranlara nüfuz edebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Beyazlatıcısı pamuk, yün ve ipek için faydalı, yüksek beyazlatma ve düşük elyaf hasarları veren bununla birlikte minumum atık problemleri olan bir maddedir. Günümüzde aseptik paketleme, gıda beyazlatma ve koruma, mikrobiyal kontrol, saç ürünleri ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
Hidrojen peroksit faydalı bir maddedir, ancak yalnızca harici kullanım için tasarlanmıştır. En son araştırmalara göre, %3 hidrojen peroksit solüsyonunu içmek kalp kusurlarına, solunum yolu kusurlarına ve iç organların işleyişinde bozulmalara bile yol açabilir. Etkiler ciddi sağlık sorunları ve hatta ölüm olabilir!
Amaç: Nitrik oksit (NO) vazodilatör, antioksidan ve metabolik regülatör özelliklere sahip bir gazdır.
Yaşamsal olarak çok önemli bir molekül olan oksijen, hücre içinde çeşitli reaksiyonlar sonucu suya dönüşmektedir. Bu esnada hücre kendisi için gerekli enerjiyi sağlamaktadır. Bu reaksiyonlar sırasında % 1-3 kadar oksijen suya dönüşmez, süperoksit anyonu ve hidroksil radikali oluşur (30).
Serbest radikaller öncelikle hücre duvarına zarar vermeye başlar; miktarı arttıkça DNA'ya zarar verir, yapısını bozar, kanser, alzheimer, damar sertliği … gibi hastalıklar böylece başlar. Vücudumuzda serbest radikalleri yok etmekle görevli maddeler vardır. Antioksidan etki yapan besinlerde serbest radikallerle savaşır.
Katalaz enzimi, bitki, hayvan ve mikroorganizmalar gibi birçok canlı organizmada yaygın olarak bulunmaktadır. Biyolojik ve biyokimyasal sistemlerde katalaz antioksidan etkiye sahip bir enzim olup toksik ve yükseltgen etkiye sahip hidrojen peroksidin hücrelerden uzaklaştırılmasında önemli rol oynar.
İnsanlarda karaciğer organında salgılanır.
C vitamini kendisi güçlü antioksidan özelliğe sahiptir ve serbest radikalleri tutarak glutatyon tüketimini azaltabilir. Bunun yanı sıra araştırmalar, C vitamininin glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Vücudun en güçlü antioksidanı glutatyondur, vücutta sentezlenir. Glutatyon vücudu serbest radikallerden ve onların neden oldukları oksidatif hasardan korumak için çalışan bir süper kahraman gibidir. Bazı öngörüler DNA'nın günde 10.000 oksidatif saldırı alabileceğini göstermektedir.
C vitamini en önemli antioksidan görevli vitaminlerden birisidir ve çok farklı serbest radikalleri (oksidanları) nötralize etme yeteneğine sahiptir.
Havuç, ıspanak, bezelye, mango gibi parlak renkli meyve ve sebzeler (Beta Karoten) Mısır, portakal ve papaya (lutein) Domates, karpuz gibi pembe veya kırmızı renkli meyve ve sebzeler (likopen) Pirinç, buğday, mısır, diğer tam tahıllar, yumurta, baklagiller, fındık ve peynir (selenyum)
Nitrik oksit (NO), zehirli serbest radikal bir gazdır. Organizmanın bir çok işlevinde ve birçok hastalık durumunda rol alır. Hemen hemen her hücre tarafından üretilir ve her hücre üzerine etkinlik gösterir. Bu nedenle, NO genel aracı bir moleküldür.
Serbest radikaller (ROS) ise, yapısında en az bir tane eşlenmemiş elektron bulunduran reaktif karakterdeki atom veya molekülleri ifade eder2,3. Vücuda alınan oksijenin yaklaşık %3-5'i oksijen serbest radikallerine çevrildiği için ROS hücrede devamlı üretilmektedir4.
Vücudun serbest radikallere karşı savunma olarak ürettiği antioksidanlar; katalaz, glutatyon peroksidaz, ve SOD (superoksit dismutaz) gibi enzimlerdir. Alfa tokoferol (E Vitamini) - E vitamini içinde alfa, beta, gama ve delta tokoferolleri bulunur. Bunların içinden özellikle Alfa tokoferol önemli bir antioksidandır.
Kalp, diyabet hastaları ve erektil disfonksiyon olan bireylerde nitrik oksit üretimi sınırlıdır.
Nitrik oksit içeren besinler arasında, roka, marul, maydanoz, tere, yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır. Ispanak, lahanada da vücut tarafından nitrik okside dönüşmesi sağlanan nitrat oranı çok yüksektir. Nitrik oksit vücudun doğal haliyle ürettiği çok faydalı bir molekül olarak bilinmektedir.
L-arjinin'in, kan basıncının düzenlenmesi, kardiyovasküler sağlık, mitokondriyal fonksiyon, kalsiyum taşınımı, oksidatif stres ve iskelet kası onarımı dahil olmak üzere çeşitli süreçler ve fonksiyonlar için önemli bir sinyal molekülü olan nitrik oksit üretimi için gerekli olduğu düşünülür.
Oksijenli su zararları olmayan bir maddedir.
Oksijen suyu nasıl yapılır? Oksijen su yapımı için 1 ölçek hidrojen peroksit ve 1 ölçek saf su kullanılmalıdır. Bir sprey kutusu içerisine eklenebilir. Kutu içerisinde birleştirildikten sonra iyice çalkalanmalıdır.
Hidrojen peroksit (H2O2) (Oksijenli su %3 H2O2 içerir) oksijen molekülleri arasında tek bağla oluşmuş en basit peroksit olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri