LPG Ayar (Kalibrasyon) LPG ECU'su ile benzin ECU'sunun değerleri karşılaştırılır ve değerlerin birbirine eşit olması sağlanır. Yani LPG ECU'su benzin ECU'sunu taklit eder. Her LPG sisteminin bir yazılımı ve ECU ile bilgisayar arasında bağlantı kurmak için kullanılan ara bağlantı kablosu mevcuttur.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Lpg regülatörü üzerinde çok fazla ayar yapılmaya ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu sebeple de sadece basınç ayarının sağlanmasını sağlayan bir vida bulunmaktadır. Bu ayarın yapılması için ise alyan anahtarı yeterli olmaktadır. Vidanın sağa çevrilmesi ile basınç artarken sola çevrilmesi ile basınç düşecektir.
Karbüratörlü araçlar, direkt olarak lpg'de çalışırlar bu sebeple herhangi bir geçiş ayarı söz konusu değildir. Fakat yakıt hava ayarı vardır. Bu ayarlar ise lpg regülatörü üzerinde bulunan vidalar ile yapılır. Lpg ayarının düzenli olarak kontrol edilmesi, yakıtı daha verimli olarak kullanmanızı sağlar.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu bakımlar sırasıyla şu şekildedir: Gaz ayarının her 1.000 kilometrede bir yapılması Hava filtresi temizliğinin her 3.000 kilometrede bir kontrol edilmesi. 10.000 kilometrede bir ise LPG valf filtresi temizliği yapılması
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
LPG yakıtı, benzinde 14.7 karışımda istenen ve alınan stoichometric özellikleri ( istenen emisyon, sıcaklık, güç miktarları ) 15.5 oranında vermektedir. Yani sensörler LPG yakıtı ile kullanımda lambda 1.00 değerini verdiğinde karşımımız 15.5 olacaktır. LPG için lambda 1.00 = 15.5 AFR'ye denk gelmektedir.
Çünkü genelde LPG de çekiş sorunu gaz ayarının ve motora giren hava miktarının bilinçsiz şekilde ayarlanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Araçta yaşanılan bu basınç dengesizlikleri ise öncelikle aracın gazla giderken benzine geçmesine neden olur. Ayrıca yakıt sarfiyatının artmasına ve rölantide dalgalanmaların yaşanması da söz konusu olacaktır. Tüm bunlar ise araçların performanslarının düşmesine neden olur.
LPG AFR ayarı dediğimiz şey, LPG ayarının doğru ekipman ve yöntemlerle hem rölanti hem de sürüş esnasında, aracın motor teknolojisine ve stratejilerine göre doğru ve kapsamlı bir şekilde ayarlanmasıdır.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Hiçbir şekilde etkilemez. Araç benzin yakıtını oksijen sensöründen aldığı verilere göre ayarlar.
Sadece rölanti içindir o vida. Araç rölantide çalışırken, motor vakumu yetersiz olduğu için, sarı vidanın bağlı olduğu devre, lpg nin kendi basıncı ile çalışır. Açılınca fazla gaz verir, kapanın kısar.
AFR ayarı şeklinde olması gerekmektedir. Bunların her biri LPG'li araçlarda performans verimliliği, yakıt tüketimi, motor sağlığı açısından olmazsa olmazlardandır. Bu halkalar LPG'li bir araç için bütündür.
Araştırmalar sonucunda en ideal yakıt hava karışımının 14.7 olduğu tespit edilmiştir .. bu 14.7 oranı ideal AFR karışımı ve ideal bir yanmanın olduğunu bize gösterir..
rölanti ve sakin kullanım 15 veya 15.5 afr olursa birazcık ekonomi yapılmış olur. afr 17-18-20 olması motora çok az benzin gidiyor demektir, motor tekler patırdar veya stop edebilir. rakamın yüksek olması az benzin demek, rakamın düşük olması çok benzin demektir.
Egzozdan işlenmemiş halde yakıt atılımı da yaşanabilir. Aracınız rölanti halinde iken devir vermeye çalıştığınızda da arıza hissedebilirsiniz. Buna benzer belirtiler kesin şekilde karbüratör arızası belirtisi olacağından dolayı en yakın sürede bir uzmandan destek almanız önerilir.
Motorda herhangi bir bakım yapıldığında karbüratörün de yeniden ayarlanması lazımdır. Bu durumda karbüratör fabrika ayarlarına döndürülür. Karbüratördeki L düşük devir vidası, H ise yüksek devir vidası olarak adlandırılır. Bir karbüratörü fabrika ayarlarına getirirken bu vidaların ayarlanması gerekir.
Arkadaşlar nerede bu hava ayar vidası? Manifoltun girişine bakın. Bir tarafında; -Rölanti ayar vidası (Uğraştığınız vidaya benzemiyor. )
Lpg filtresi her 10.000 km de bir değişmesi gerekir. Lpg sisteminiz yeniyse lpg filtre bakımınızı 10.000 km de bir yapabilirsiniz. Fakat sistem eskidikçe lpg tankında oluşacak tortu ve yabancı maddeler lpg filtresinin ömrünü kısaltacaktır.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri