MAP=harita, yani LPG programı içerisindeki benzin enjeksiyon süresi x devir tablosundaki gaz enjeksiyon katsayılarının olduğu harita.
Basıncı ayarlarken araç tam ısınmış olmalı, rolantide, lpg'de çalışıyor olmalıdır. Basınç değeri montajda kullanılan nozul çapına bağlı olarak 0,90- 1,20 bar arasında olmalıdır. Biz lpgkablo.com olarak basıncı her zaman 1.10 bar yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Motora binen yükün algılanmasını sağlayan, oldukça önemli bir bileşendir. Vakum miktarını algılayan parça bu değere göre bir sinyal yayar. ECU olarak da bilinen motor kontrol ünitesi de mutlak basınç sensöründen geçen bu bilgileri ateşleme ve yakıt enjeksiyon sistemini ayarlamak için kullanır.
Ortalama Arter Basıncı-MAP. Normal MAP 70-100 mm Hg kadardır. Bir kardiyak siklus süresinde aorta ve proksimal arteriyel sistemdeki ortalama kan basıncının ölçütüdür (venöz basınç gözardı edilmiştir). Sistole göre diastol süresi daha uzun olduğundan MAP, diastolik kan basıcına daha yakındır.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Lpg regülatörü üzerinde çok fazla ayar yapılmaya ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu sebeple de sadece basınç ayarının sağlanmasını sağlayan bir vida bulunmaktadır. Bu ayarın yapılması için ise alyan anahtarı yeterli olmaktadır. Vidanın sağa çevrilmesi ile basınç artarken sola çevrilmesi ile basınç düşecektir.
Map Sensörü Arıza Belirtileri
Aracın ateşlemesinde gecikmeler yaşanabilir. Özellikle map sensörü arıza belirtileri sonrasında hava ve yakıt oranlarında farklılıklar gözlemlenir. Bu farklılıklar, yakıt tüketiminde artışa neden olacağından dolayı yakıta ayrılan maliyeti arttırır.
MAP=harita, yani LPG programı içerisindeki benzin enjeksiyon süresi x devir tablosundaki gaz enjeksiyon katsayılarının olduğu harita.
LPG sisteminde bulunan emme manifoldunun sağ üst köşesinden aşağı inen borunun takip edilmesiyle map sensörüne ulaşılır.
MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
MAP sensörü arızası, motorun yığılması veya aniden yüke binmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Buna ek olarak aracın ateşlemesinde gecikme, devir düzensizliği ve rölantide titreme gibi belirtiler de MAP sensörü arızasının habercisi olabilir.
Map sensörü tamamen bozulacağı gibi bunun yanı sıra, map sensörü kablosundaki bazı kopukluklar, soket gevşeklikleri, emme monifoldunda çatlak meydana gelmesi, ya da hortum bağlantıları arasındaki kaçaklar nedeni ile map sensöründe arıza meydana gelebilmektedir.
Rölanti dalgalanmaları olur. Motor bu durumda arıza moduna geçecektir fakat çalışmaya devam edebilir. ECU, alınan hava miktarını ölçemediği için, kendi hafızasındaki daha önceden belirlenmiş bir değere göre motoru çalıştırmaya devam edecektir.
Regülatör 130 KW
Sabit LPG akışı sayesinde mevsim geçişlerinde ayar ihtiyacı duymaz. Yüksek ısı ile çalışarak uygun yoğunlaşmayı sağlar. Sistem tarafından sıcaklık kontrol edilir. Kolay montaj imkanı sağlar.
Bazı kopukluk, Gevşeme, çatlak, bağlanti zayıflıkları mah sensörünün bozulmasına neden olabilir. Böyle bir durumda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar. Map sensörü arıza tespiti aşağıdaki belirtiler dahilinde alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilmelidir. Aracın rölantisi etkilenir.
LPG AFR ayarı dediğimiz şey, LPG ayarının doğru ekipman ve yöntemlerle hem rölanti hem de sürüş esnasında, aracın motor teknolojisine ve stratejilerine göre doğru ve kapsamlı bir şekilde ayarlanmasıdır.
Araştırmalar sonucunda en ideal yakıt hava karışımının 14.7 olduğu tespit edilmiştir .. bu 14.7 oranı ideal AFR karışımı ve ideal bir yanmanın olduğunu bize gösterir..
MAP ve MAF sensörleri motor yönetim sisteminin parçası haline gelmiştir. Bu sensörlerin görevi aracın motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi göndermek ve böylece motorun verimli çalışması için gereken hava-yakıt karışımını kontrol etmesini sağlamaktır.
Map sensörü yeni nesil benzinli dizel ve sıralı otogaz sistemlerinin tamamında bulunan bir parça olup benzinli ve dizel araçlarda manifold basıncını ölçer.
Öncelikle balata spreyi gibi aşındırıcı bir maddeyi kesinlikle hassas sensörlerin temizliğinde kullanmamalısınız, bu işler için özel spreyler var.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri