Basıncı ayarlarken araç tam ısınmış olmalı, rolantide, lpg'de çalışıyor olmalıdır. Basınç değeri montajda kullanılan nozul çapına bağlı olarak 0,90- 1,20 bar arasında olmalıdır. Biz lpgkablo.com olarak basıncı her zaman 1.10 bar yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Ortalama Arter Basıncı-MAP. Normal MAP 70-100 mm Hg kadardır. Bir kardiyak siklus süresinde aorta ve proksimal arteriyel sistemdeki ortalama kan basıncının ölçütüdür (venöz basınç gözardı edilmiştir). Sistole göre diastol süresi daha uzun olduğundan MAP, diastolik kan basıcına daha yakındır.
Bilgisayarlara yüklenen bu program sayesinde regülatörün ayarı manifold basıncı olarak görmek mümkün olmaktadır. Lpg regülatörü basınç değerinin ise 1 ile 1,2 basr arasında olması gerekir.
Map Sensörü Ne İşe Yarar? İçten yanmalı araçlarda emme manifoldunda yer alan mutlak basınç sensörü, hava basıncı miktarını ölçen motor sensörüdür. Motor yükü bu sayede algılanabilir. Sensör, vakum miktarına uygun olarak motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi iletilir.
Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar.
İlgili 17 soru bulundu
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Lpg regülatörünün alt tarafında bulunan üst limit vanası sonuna kadar açılır ve araç çalıştırılır. Araç çalışmıyorsa rolanti ayar vidası yarım tur sıkılır veya gevşetilir. Bu sayede aracın çalışma devri ayarlanmış olur. Rolanti ayarı tamamlandı.
MAP sensörü, tüm araba parçaları gibi, arızalanabilir. Bu durumda: Araçta rölanti düzensizlikleri görülür. Rölanti arızası gibi titremeler, ateşlemede gecikme, devir dalgalanması gözlenebilir.
Buna ek olarak aracın ateşlemesinde gecikme, devir düzensizliği ve rölantide titreme gibi belirtiler de MAP sensörü arızasının habercisi olabilir. Ayrıca kuru yakıt yakma ve buji kirlenmesi/yıpranması gibi durumlar da mutlak basınç sensörü arızasının belirtileri arasındadır.
MAP=harita, yani LPG programı içerisindeki benzin enjeksiyon süresi x devir tablosundaki gaz enjeksiyon katsayılarının olduğu harita.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Ortalama arter basıncı (MAP), belirli bir anda hastadaki sistol ve diyastol boyunca ortalama arter basıncını ifade eder. Yani tek bir kalp döngüsü sırasında bir bireydeki ortalama kan basıncıdır.
Map sensörü tamamen bozulacağı gibi bunun yanı sıra, map sensörü kablosundaki bazı kopukluklar, soket gevşeklikleri, emme monifoldunda çatlak meydana gelmesi, ya da hortum bağlantıları arasındaki kaçaklar nedeni ile map sensöründe arıza meydana gelebilmektedir.
MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
hava basınç sensörü (MAP) veya hava kütle ölçer. (debimetre – MAF sensörü) kullanılır. Eğer turbo. motorsa (aşırı şarj); emilen havanın miktarının yanı
Bazı durumlarda map sensörünün tamamen yenilenmesi gerekmektedir. Değişme işlemi için LPG sistemi kapalı olmalıdır. Sensör soket, vida ve boru bağlantıları sökülerek çıkarılır. Mevcut sisteme uygun olarak seçilmiş yeni LPG sensörünün bağlantıları sağlanarak monte edilir.
Hava akış metresi ne işe yarar sorusunun yanıtına baktığımıza, bu parçanın motora giren havayı temizleyen filtreden gaz kelebeğine ne kadar hava aktarılacağını belirlediği sonucuyla karşılaşırız. MAF sensörü çalışmazsa ne olur, motor arıza ışığı yanar ve araba yavaşlamaya başlar.
Rölanti dalgalanmaları olur. Motor bu durumda arıza moduna geçecektir fakat çalışmaya devam edebilir. ECU, alınan hava miktarını ölçemediği için, kendi hafızasındaki daha önceden belirlenmiş bir değere göre motoru çalıştırmaya devam edecektir.
Gaz kelebeği sonuna kadar açıkken ve hava emme manifolduna hücum ederken (basınçta düşüşe neden olur),MAP sensörü motor bilgisayarına daha fazla yakıt göndermesi için sinyal verir. Gaz kelebeği kapandığında, basınç yükselir ve MAP sensöründen alınan değerler, bilgisayara motora giden yakıt miktarını azaltmasını söyler.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu ve kaynama noktası yaklaşık 0°C olduğu için oda sıcaklığında gaz fazında bulunur.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri