Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
LPG'nin insan hayatını tehdit eden en temel özelliği kapalı ortamlarda boğulmaya sebep olmasıdır. Renksiz olduğu ve büyük bir hızla hacimsel genleş- meye uğradığından, fark edilmeden ortamdaki oksijen miktarını insanların ya- samı için gerekli düzeyin altına indirebilir.
LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte yapılan değişiklikler 04.11.2020 tarih 31294 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca anılan yönetmelikle LPG'li araçların alışveriş merkezlerinin otoparklarına girmesine izin verilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
LPG'li araçlar tüm muayeneleri ve izinleri tam olmasına rağmen AVM otoparklarına giremiyor. Oysa ki yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. Yani vatandaşın LPG'li araç kullanıp otoparklara girme hakkı 11 Ekim 2020 tarihinden itibaren var.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum :”Muayeneleri yapılan, uygun olan LPG'li araçlar AVM otoparklarına girebilecek.
LPG'li araçlardaki bu karışım gazların patlama ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurularak resmi gazetede yayımlanan ve günümüzü kapsayan otopark yönetmeliğine göre girmesi yasaktır.
Türkiye'deki mevcut mevzuata göre; LPG ve CNG (Sıkıştırılmış doğal gaz) yakıtı kullanan araçların, apartman ve sitelerinin, iş merkezlerinin, eğitim merkezlerinin ve diğer binaların kapalı otoparklarına girmeleri ve park etmeleri yasaktır.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
LPG Sistemi İptali İçin Adımlar
Araç ruhsatınında yakıt sistemi Benzin-LPG ibaresinin kaldırılması için araç lpg söküm tadilat projesi yaptırmamız gerekmektedir. LPG sökümü yapıldıktan sonra TSE yetkili makine mühendisine LPG söküm projesi için başvuru yapıyoruz.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Günümüzde benzinli ya da dizel motora sahip neredeyse tüm binek araçlara LPG takılabilir. Ancak çok güçlü motorlara sahip yarış arabaları ya da arazi gibi özel amaçlar için üretilmiş araçlara LPG kitlerinin takılması bir hayli pahalı olduğu ve aracın performansını düşürdüğü için pek tercih edilmemektedir.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
LPG temiz yanma sağlar. LPG motor içerisindeki pistonların, segmanların, valflerin ve bujilerin aşınmasından meydana gelecek kurşun ya da karbon atığı ortaya çıkartmaz. Motor karterini ya da motorun yanma odalarını kirletmez. Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluşturmaz dolayısıyla motor ömrünü uzatır.
Türkiye'de gerçek fabrika çıkışlı olarak satılan yaygın iki otomobil. Anlamanın çok basit bir yolu var : LPG seviye göstergesi aracın kendi konsolu içerisinde ayrıca LPG geçiş düğmeleri de konsola tümleşiktir. Motorda da ufak tefek güncellemeler yapılıyor subaplar çelik olanlarla değiştiriyorlar.
Sonuç olarak, apartman otoparkları, binanın sakinleri tarafından ortak kullanım alanı olarak kullanılmalıdır. Otopark kullanım hakkı, arsa payı oranında belirlenmeli ve genel kurul kararı ile belirlenebileceği gibi, dönüşümlü kullanıma da karar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri