Görümce kelimesi özellikle evlendikten sonra akrabalık bağı şeklinde gelişen eşin kız kardeşi ve ablası anlamına gelen bir kelimedir. Görümce kelimesi günlük kullanımda gelin görümce gibi tabilerle kullanılan bir kelimedir.
Kayın; gelin ve damadın erkek kardeşlerine verilen isimdir! Günümüzde daha çok kadınlar kocalarının erkek kardeşlerinden kayın şeklinde bahsederler. Erkekler daha çok kayınbirader tabirini kullanırlar.
Halk arasında iki isim de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kayın birader ise daha resmi ortamlarda kullanılmayı tercih edilmektedir. Kayınço ve kayın birader evli kişilerinin erkek kardeşlerini tanımlamak için kullanılır. Kadın eş için kocasının erkek kardeşi, erkek eş için ise karısının erkek kardeşi anlamına gelir.
Bir kadının eşinin kız kardeşi onun görümcesidir. İki erkek kardeşin eşleri birbirlerinin eltisi olur.
Kız kardeşinin eşide eniştem oluyor. Sen erkek kardeşinin yani yengenin gorumcesi oluyorsun. Kız kardeşinin eşinin yani enişteminse baldızı oluyorsun. Evet yengesi oluyorsun fakat yaş olarak senden büyük olduğu için denmez.
İlgili 15 soru bulundu
An- nemizin ve babamızın babasına dede deriz. Annemizin kız kardeşi teyzemiz, erkek kardeşi dayımızdır. Babamızın erkek kardeşi amcamız, kız kardeşi halamız olur.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Görümce, kadına göre kocasının kız kardeşi. Görümcelik evlilik yoluyla kazanılan bir akrabalık derecesidir. Kişi, görümcesinin gelinidir.
Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Enişten olur. Kayınço, erkek için de, kadın için de eşin erkek kardeşi veya ağabeyidir.
En İyi Cevaplar
3-4-) Kocanın tüm akrabaları seninde akrabaların olmuş olur.Kocanın amca-dayı-hala-teyze-dede-nine dediğine seninde aynı hitabı kullanman icab eder. 5-) Enişten olur. 6-) Yengen olur. 7-) Kayınçosu oluyor.
Kayınbirader veya kayınço, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir. Kayın sözcüğünden oluşan kayınpeder ve kayınvalide sözcüğünden farklı olarak tek başına kayın olarak kullanıldığında da aynı anlam kastedilir.
Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda baba olarak hitap edilir.
Ablamın çocuğu benim "yeğenim" olur.
Kayınbirader ya da kayınço, damadın eşinin erkek kardeşlerine denir. Hatta erkekler kendi aralarında bu kelimeyi çok sık dile getirirler.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Eniştesi olur. Ama akrabalık yoktur. Sadece lafta manevi bir enişte.
Bacanak kime denir? Bacanak, damadın baldızının eşine verilen tabirdir. Hatta birden fazla baldız varda bunlar aralarında birbirlerine bacanak diye tabir kullanırlar. Gelinin kız kardeşleri varsa en çok duyacağız cümlelerden biri de '' Ooo bacanak nasılsın?'' olacaktır.
Hala ve teyzenin eşine enişte denir. Amca ve dayının eşine yenge denir.
Erkek kardeşim eşimin kayınçosu olur.
Kayınpeder veya kaynata: Gelin için damadın, damat için gelinin babasıdır. Kayın, valide veya kaynana: Gelin için damadın, damat için de gelinin annesidir.
Rüyada küs görümceyle kavga etmek Allah yolunda yapılan işlerin artması şeklinde yorumlanır. Rüyada küs görümceyle kavga etmek sevapların artması ve kötü işlerden uzaklaşmak demektir. Rüyada eski görümcesi ile kavga ettiğini gören kişiler özel hayatlarında bazı sıkıntılar yaşar.
Bu sözcük Eski Türkçe kör- fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için gör- maddesine bakınız. Türkiye Türkçesi özgü anlamı muhtemelen "gelin görmeye giden kişi" anlamından türemiştir. görümce: soeur de mon mari [kocanın kız kardeşi].
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; - Çocukları [ve eşleri], - Annesi [ve eşleri], - Babası [ve eşleri].
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim.
Yani bize en yakın olan insanlar ağabey ve abla ile kardeşlerimiz, anne ve babalarımızdır. Kan bağımız olan diğer insanlar ise akrabalarımız olur. Aynı zamanda akrabalarımız birbirleri ile kardeş olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri