LPG ile çalışan motorda ortam çalışma sıcaklığı benzinle çalışan motora göre daha fazladır. Bu nedenle LPG'li motor nispeten daha yüksek sıcaklıkta çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak motor yağında buharlaşma LPG'li motorda daha çok olur. LPG'li motorda emme valfleri benzinli motora göre daha az soğur.
LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Aracın lpg,benzin,diesel olması ile yağ yakması arasında bir bağlantı söz konusu değildir, Tabi aracın motorundaki aşınmalar yağ yakmasına sebep olur. eğer yağ lambanız çalışıyorsa, ayda 2-3 kez sabah motor çalışmadan kontrol etmenizde büyük fayda var.
olursada ne kadar eksiltmesi normaldir? 15000 kmde bir yarım lt eksiltiyor.
LPG'li araçlar için önerilen motor yağı, viskozite derecesi 0W-20 veya 5W-30'dur.
İlgili 27 soru bulundu
10 40 motor yağları değişik yakıt türleri ile çalışan araçlar için de yüksek uyum gösterir. Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur.
Bu konu cevabını bulursa 20W-50 yağ kullanan ve LPG kullanan tüm otomobiller için faydalı olacak. 20W-50 yağların kullanım ömrü güncel yağlara göre biraz daha limitli.
Yağın zamanla azalması normal olarak kabul edilir. Motor yağı değiştirilmesi için beklenen sürenin kısa olması, motorda sürtünmeden kaynaklanan sorunların ortaya çıkışını hızlandırır. Motorun detaylı kontrol edilmesi ve yağ yakmaya neden olan parçaların tespit edilerek sökülmesi gerekir.
Motor yağının eksilmesi ya da motorun yağ yakmasını anlamanın en kolay yollarından biri, egzozdan çıkan duman rengidir. Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir.
Segmanların veya Subap Keçelerinin Değiştirilmesi: Eğer yağ yakma problemi segmanların veya subap keçelerinin aşınması veya hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyorsa, bu parçaların değiştirilmesi gerekebilir. Bu, motorun içine yağ sızmasını engelleyerek yağ yakma sorununu gidermeye yardımcı olabilir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Motor pistonlarında yer alan segmanların deforme olması, supapların zaman içerisinde aşınma sonucu zarar görmesi, emme supaplarının ve çevresinde yer alan parçaların arızalanması, uzun süre motor yağ seviyesinin olması gerekenden düşük olması motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Uzun yolculuk esnasında sürekli molalar verin, motor yağ ışığınızın yanmasını beklemeyin. Motor yağını ön kaputu açarak sürekli çubuktan kontrol edin. Yüksek devirlere çıkmanız motoru sıkıştırmadan yola devam etmeniz gerekir. Eğer bu kurallara uyar iseniz, evet gider arkadaşlar.
Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Eğer sorun basit ise ortalama 500 TL – 1,000 TL arası masrafla sorunu çözebileceksiniz. Ama pistonların sökülmesi gerekir ve subap kontrolleri yapılırsa maliyetler 5,000 TL ile 8,000 TL arası maliyetler ortaya çıkacaktır.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Örneğin 5/30 kullanıyorsanız onarıcı 10w40'a geçebilirsiniz., zaten 10 40 kullanıyor iseniz 10-50 vs gibi yağlar önerebilirim.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Su eksiltmenin lpg ile bir alakası yok. Lpgli araç su eksiltmez diye bir şey de yok. Aracı sık sık hız yaparak sıkıştırmıyorsanız, eğer tüm boru, hortum, conta, radyatör gibi alakalı parçalar da sorunsuz ise sık sık su eksiltmesi anormal bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri