Luviler, Batı ve Güneybatı Anadolu'nun yanı sıra Kilikya'da ve Kuzey Suriye'de de varlık göstermiş bir halktı. Anadolu'nun ilk merkezi krallığı olan Hitit devletinin M.Ö. 1200 civarında yıkılmasından sonra Hitit çivi yazısı bir daha kullanılmamak üzere ortadan kalktı.
Luvi halkı, MÖ 2. binyılda, Hitit idari yapısı içerisinde, özellikle Orta-Güney Anadolu'da yaşamış bir halktır.
Anadolu'nun Hitit öncesi tarihi henüz tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte 1906'da Hititlerin antik başkenti Hattuşaş'ta bulunan çivi yazılarının çözülmesiyle Anadolu'ya yapılan Yunan göçünden çok daha önce bu topraklarda Anadolu'nun yerlileri sayılabilecek Luvilerin yaşadığı ortaya çıkmıştır.
Antik Yunan Kültürünün Temelini Atan Kadim Anadolu Halkı: “Luviler”
Hititlerin başkenti Hattuşa'nın da deniz kavimleri ya da Anadolu'daki akıncıların saldırılarıyla yıkıldığı düşünülüyordu. Ancak yeni araştırmalar, şehrin kraliyet yönetimi tarafından bu işgallerden önce boşaltılmış olduğunu ortaya koydu.
İlgili 38 soru bulundu
Alevîler'in kökeni, Hititler'den önce Anadolu'da yaşamış olan Luviler'e dayanır. Bizans dönemindeki Pavlikenler aslında Hristiyan değil, Alevî'dirler. Pavlikenler altı dede ocağı kurmuştur. Pîr Sultan olarak bilinen kişi aslında bir Pavliken önder olan Pir Silvanus'tur.
Hititler ve Luviler Kürtlerle akraba mı diye sormuştunuz. Cevabım “evet.” Çünkü bu milletler Anadolu ve Kürdistan coğrafyasında yaygın olarak yasamaktaydılar. Kürtçeye Hitit ve Luviceden kelimeler geçmemiştir ancak ayni dil ailesinden oldukları için kelime benzerlikleri elbette vardır.
2,3 cm çapındadır. Ön yüzündeki Luvice hiyeroglif yazıtta bir katibin ismi, arka yüzde de eşi olduğu tahmin edilen bir kadının ismi vardır. Luvi mührü, Troya'da konuşulan dili ve Troyalıların hangi kültürel dünyanın bir parçası olduğuna dair ipucu vermesi açısından çok önemli kabul edilmektedir.
Luvi dili veya Luvice, Anadolu halklarından olan Luvilerin konuşulmuş Hint-Avrupa dil ailesinin Anadolu dilleri grubuna mensup bir dildir.
“Luvi kelimesi” Hitit ve Luvi dilinde “ışık insanı” anlamına geliyordu. Bu kelimenin kökeni de Luvi dilindeki “Lu” yada “Luw” dan gelmektedir. “Lu” Luvi dilinde “ışık, pırıltı, ışıldamak, aydınlık, aydınlanmak” anlamına geliyordu. Bu sözcük daha sonra birçok dile de geçerek varlığını sürdürmüştür.
Luviler, Batı ve Güneybatı Anadolu'nun yanı sıra Kilikya'da ve Kuzey Suriye'de de varlık göstermiş bir halktı. Anadolu'nun ilk merkezi krallığı olan Hitit devletinin M.Ö. 1200 civarında yıkılmasından sonra Hitit çivi yazısı bir daha kullanılmamak üzere ortadan kalktı.
Türklerin Anadolu'ya gelişini MÖ 3000-2000 yıllarına kadar çıkaranlar varsa da bu iddialar tarihçiler arasında genel kabul görmüş fikirler değildir. Anadolu'ya Türklerin ilk gelişi 4. Yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi.
Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya geldiği tahmin edilen Hititler, Kızılırmak bölgesine yerleşmiş ve Asurluların Anadolu üzerindeki hâkimiyetinin sona ermesiyle beraber bölgenin idaresini ellerine geçirmişlerdir.
Tahmini olarak milattan önce 2000-1400 yılları arasında varlığını sürdü- ren Luviler, Anadolu'nun bilinen en eski halkla- rıdır. Bu dönemdeki hâkim dil Luvi dili ve uygar- lık Luvi Uygarlığı olarak tanımlanmıştır (2).
Luvi ya da “Luwian” terimi, M.Ö. 2000- 1000 yılları arasında Batı Anadolu'da yaşayan toplumlara da verilen şemsiye bir isim. Ama aynı zamanda Anadolu topraklarında 2000 yıl boyunca konuşulan dile de Luvi dili deniliyor.
Hititçe veya Hitit dili (Hititçe: 𒉈𒅆𒇷; nešili veya nešaumnili), Tunç Çağı'nda Anadolu'da yaşamış Hititlerin veya dillerinde kendilerine verdikleri isimleri ile Neşalıların konuşmuş olduğu, Hint-Avrupa dillerinin Anadolu alt grubuna ait bir ölü dil.
Luvice hiyeroglif yazısının; Hattuşa'da, Mezopotamya çivi yazısına yerel bir alternatif olarak geliştirildiği düşünülür. Hiyeroglif Luvicesi, Orta Anadolu ile daha sonra Kuzey Suriye'de, MÖ 18. ile 13. yüzyıllar arasında konuşulmuştur.
Anadoluya gelince: Hititler çivi yazısı kullandıkları için, yakın zamanlara kadar Anadolu da çivi yazı kültürü çevresine dahil ediliyordu. Halbuki Hitit- ler çivi yazının yanında Hitit Hieroglif yazısı denilen bir çeşit resim yazısını da abideler ve mühürler üzerinde kullanıyorlardı.
Hititçe, Luvice, Urartuca, Fenikece, Sami Dilleri, Frigce, Lidce, Likçe, Karca, Sidece, Persçe, Grekçe ve Latinceden oluşan bu dillerden bazılarının kulağa nasıl geldiğine dair seslendirmeler de var.
Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. TESLİM ALMA: Madde 8 – İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir.
Bundan başka Peygamber Efendimizin sırtındaki mühre de “hâtem” denilmektedir. Peygamberlerin sonuncusu anlamındaki “hâtemu'l-enbiya” ve “hâtemu'n-nebiyyîn” ifadeleri de Onun vasıflarındandır.
Mühr-i Süleyman (İbranice: חוֹתָם שְׁלֹמֹה, romanize: Khotam Şlomoh; Arapça: خاتم سليمان Khātam Sulaymān), Orta Çağ Yahudi geleneğinde, çeşitli İslam ve Batı okültizminde Kral Süleyman'a atfedilen mühür damgasıdır. Çoğunlukla pentagram veya heksagram şeklinde tasvir edilmiştir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
Anadolu dışında ise Rumeli, Balkanlar ve Arnavutluk'ta yaşayan Bektâşîler'in yanı sıra, Batı İran, Luristan ve Kuzey Irak'ta ise Yâresânîlik (Ehl-i Hak), Kakai, ve Ali İlâhîlik gibi isimlerle anılan ve kendilerini "Alevî-Kürtler" olarak tanımlayan gruplar da bulunmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri