Oturulduktan sonra tekrar “Allahü ekber” denilerek secdeye gidilir ve “Sübhâne rabbiye'l-â'lâ” denilir. Sonrasında ise Allahü Ekber denilerek oturulur. Oturunca sırasıyla Ettehiyyatü, Salli- Barik ve Rabbena duaları okunur. Selam verilir ve sonlanır.
Sonra tekbir getirilerek oturulur, tekrar “Allahü ekber” denilerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne rabbiye'l-a'lâ” denilir ve “Allahü ekber” denilerek oturulur. Bu oturuşta, “Ettehiyyâtü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ...” duaları okunarak önce sağa, sonra sola selâm verilir.
Hanefîler'e göre sehiv secdesinin yapılışı şöyledir: Namazın sonundaki oturuşta Tahiyyat ve Salli-Bârik duaları okunduktan sonra iki tarafa selâm verilir, sonra arka arkaya bilinen şekliyle iki defa secde yapılır, oturulup Tahiyyat duası okunur, ardından iki tarafa selâm verilerek namazdan çıkılır.
Namazın son oturuşunda tahiyyât duası okunarak sağ tarafa selam verilir ve hiç ara vermeksizin, tekbir getirilerek secdeye varılır. Burada üç kere “Sübhâne rabbiye'l-â'lâ” denilir.
Ek: Sehiv secdesinin sebebi olan farzın tehiri oldu ama hatırlandığında gereği yapıldı da en son sehiv secdesi unutulduysa sehiv secdesi unutulsa bile namaz sahihtir. -4 rekatlık bir farz namaz da hem üç rekat kılındı hem de 4. rekat kılınmadı ve sehiv secdesi de yapılması unutulduysa namazın iadesi gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
İmam, sehiv secdesini bilerek veya bilmeyerek terk ederse memum bu secdeyi yerine getirir. Çünkü sevih/hata yapıldığında namazı eksilir. İmam bunu telafi etmese de memum telafi eder.
İki kez secdeye gidildikten sonra salli, bârik ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir.
Namazda farzla ilgili yapılan hatalardan, namaz içinde kazası mümkün olanlar kaza edilir. Sonra sehiv secdesi yapılır. Namaz içinde kazası mümkün olmayan hatalar, namazı ifsad ederler. Bu durumda namaz yeniden kılınır.
Buna göre kişi namazında yaptığı hata için sehiv secdesi yapsa, sonra selam vermeden önce konuşma vb. bir sebeple bir daha hata yapsa veya sehiv secdesini yanlışlıkla iki kere değil de üç kere yapsa bir daha sehiv secdesi yapmasına gerek yoktur.
Buna göre, bir imam dört veya üç rek'atlı farz namazların ilk iki rek'atında, Fâtiha'dan sonra bir sûre veya bir miktar âyet okumamışsa, bu sûre veya âyetleri üçüncü ve dördüncü rek'atlarda Fâtiha'dan sonra okusa da okumasa da sehiv secdesi yapması gerekir.
Şu da var ki: Mâlikîlere göre selâmdan önce yapıldığı takdirde sehiv secdesi için niyete gerek yoktur. Bunlara göre sehiv secdesi, namazın cüzlerinden biri olduğu için, namaz niyeti secdeye de yeterli olur. Secde, selâmdan sonra yapıldığı takdirde, namaz dışında kaldığından dolayı niyet gerekli olur.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Namazda kaç rek'at kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır? Yapılan ibadet ve amellerin her türlü şüpheden uzak olması gerekir. Kıldığı namazın kaç rek'at olduğunda, erginlik çağından itibaren ilk defa şüphe eden kimsenin bu namazı yeniden kılması gerekir.
Yapılması gereken sehiv secdesini yanılarak veya unutarak terk eden bir kimse, eğer selâm verdikten sonra gülmek, konuşmak, yönünü kıbleden çevirmek gibi namaza aykırı bir işte bulunursa veya sehiv secdesi yapmaya vakit kalmaz ise bu kimseden sehiv secdesi düşer. Namazı iade etmesi de gerekmez.
Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz. Namazda veya Kur'ân'da bilmeden yanlış okumakla bir amelin makbul olmayacağını çıkarmak da doğru değildir.
Namaz kılarken niyet etmek farzdır.
Niyetin yanlış yapılmasından dolayı namaz geçersiz olur.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını namaz sonunda okumak ise sünnettir. Okunuşu ve ezberlemesi oldukça kolay olan Rabbena Duası namazlarda son oturuşta okunur. Namaz sonunda bu iki duayı okumak ise sünnettir.
Değerli kardeşimiz, Son oturuşta Tahiyyât okunduktan sonra, imam olan kimse sadece sağ tarafına, yalnız kılan ise iki tarafına da selâm verir ve hemen ardından "Allahü Ekber" diyerek iki defa secdeye varır. İkinci secdeden sonra doğrulup oturur ve yeniden Tahıyyâtı, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir.
Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir.
Salih el-Useymîn'e -Allah ona rahmet etsin- arz edilmiş, bunun üzerine o şöyle cevap vermiştir: "Bu şüpheye aldırış etmesin ve onun için de sehiv secdesi yapmasın. Çünkü çok şüpheler, vesveselere götürür."
1240- Bir secde ile teşehhüt unutulursa, unutulan teşehhüt için iki Sahiv secdesi yapılmalıdır. Unutulan secde için sehiv secdesi yapmak daha iyi olmakla beraber gerekli değildir.
Bu durumlarda sehiv secdesi yapmanız gerekir. Dört rekâtlı bir namazda, yanlışlıkla üçüncü rekâtta teşehhüde oturan kimse, bunu hatırladığında ayağa kalkıp namazına devam eder, rekâtlerini tamamlar ve namaz sonunda sehiv secdesi yapar. Çünkü namazın farzlarından olan kıyam ertelenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri