Büyük Okyanus'a seferi esnasında okyanusu çok sakin gördüğü için "pasifik" (sakin) ismini veren, ayrıca Güney Amerika'da keşfettiği boğaza kendi ismi verilen Portekizli denizci Macellan, Büyük Okyanus'u aşan bir araştırma gezisi yapmış ilk insandır.
Macellan denildiğinde akla gelen ilk buluş, kuşkusuz dünyanın yuvarlak olduğu teorisidir. Macellan, hep batı istikamette yol alındında doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu teorisini ispatlamak için de Portekiz Kralı'ndan yardım istemiştir. O döneme kadar Amerika Kıtası Rio De Plata'ya kadar keşfedilmişti.
Macellan, dünyanın yuvarlak olduğuna inanan az sayıdaki insanlardan biriydi. O dönemde birçok insan, dünyanın düz bir yüzeye sahip olduğunu düşünmekteydi. Magellan, deniz yolculukları sırasında elde ettiği kanıtlar ve gözlemlerle bu teorinin yanlış olduğunu savunmuştur.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
Macellan Boğazı'nın uzunluğu 560 km, genişliği 3 ila 32 km'dir. Boğaz, 1520 yılında Macellan tarafından keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Çıkmış olduğu bu seyahat aynı zamanda "ilk dünya gezisi" olarak tarihe de geçti. Seferini tamamlayan ve başlangıç noktasına geri dönen Ferdinand Macellan aldığı notlarda saat farklılıkları ele alarak uzun hesaplamalar yaptı ve sonunda haklı mücadelesini "dünya yuvarlaktır" ispatı ile tüm insanlığı göstermiş oldu.
Macellan Boğazı
Arjantin ile Şili arasında yer alan Tierra del Fuego takım adalarını birbirinden ayırmıştır. Adını ise, 1520 yılında Magellan (Macellan) tarafından keşfedilmesiyle almıştır. Bunun yanı sıra geçiş sırasında sis etkisini göstermektedir.
Daha sonra, Macellan'ın mürettebatından geriye kalanlar yolculuklarına devam ettiler. 6 Eylül 1522'de İspanya'ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanus'un varlığı ortaya çıktı.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikri farklı kişiler tarafından ortaya atılmış ancak fiilen ilk kanıtlayan kişi Macellan'dır. Peki, Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim insanı kimdir? İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Büyük Okyanus'a seferi esnasında okyanusu çok sakin gördüğü için "Pasifik" (sakin) ismini veren, ayrıca Güney Amerika'da keşfettiği boğaza kendi ismi verilen Portekizli denizci Macellan, Büyük Okyanus'u aşan bir araştırma gezisi yapmış ilk insandır.
Juan Sebastián del Cano, sonra Elcano (d. Getaria, İspanya 1486/1487 - ö. 4 Ağustos 1526 Pasifik Okyanusu) İspanyol kâşif ve denizci. Macellan seferine katılan gemilerden Concepcion'a kumanda etti. Sefere katılan son gemiyi 1522 yılında Avrupa'ya ulaştırdı.
Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki hakimiyetindan ötürü doğudaki baharat ve ipek gibi değerli emtiaların batıya taşınabileceği güvenli bir ticaret yolu keşfetmeyi amaçlayan Kristof Kolomb 1492 yılı Ağustos ayında İspanya'dan 3 gemiyle denize açıldı.
Cevap: Ferdinand Macellan dünyanın "yuvarlak" olduğunu ispatlamıştır.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Dünya Gerçekten Yuvarlak mı? 10 Ağustos 1519'da Macellan, Sevilla'dan beş gemiyle yola çıktı. Afrika'ya doğru ilerlediler ve kıyısı boyunca güneye yol aldılar, ardından Güney Atlas Okyanusu'nu geçip Güney Amerika kıyılarına ulaştılar ve güneye doğru yol almaya devam ettiler. Yolculuk boyunca olağandışı şeyler gördüler.
Macellan, dünyadaki tüm meridyenleri gezen tek kaşiftir. Pasifik Okyanusuna sakin olduğu için Pasifik adını veren kişi de Macellan'dır. Çeşitli kayıtlara göre 270 kaşif, İspanya'dan çıkarak deniz yolculuğu yapmış ancak bunlardan 18 tanesi kadarı tekrar İspanya'ya geri dönerek keşiflerini tamamlayabilmişlerdir.
O dönemde, dünyanın düz olduğuna inananlar da vardı. Magellan'ın keşif seferi sırasında, Pasifik Okyanusu'nu keşfetmek için yola çıktı. Bu yolculuk sırasında, gemileri bir noktada geri döndüğü yerden farklı bir yöne doğru ilerledi. Bu hareketi, Dünya'nın yuvarlak olduğunu göstermektedir.
Müthiş bir kaptandı, ama mürettebatı ondan nefret ediyordu. Bu yolculuğu, dünya çevresinde yelken açma konusunda bir ilkti; ancak yerkürenin etrafını dolaşmayı bitiremedi. Hatta adı Magellan bile değildi. Bununla birlikte, Ferdinand Magellan'ın 1519 seferinin dünyayı sonsuza dek değiştirdiği oldukça açık.
MACELLAN BOĞAZI
Boğazın ayırdığı adalar Şili ve Arjantin arasında paylaşılmıştır. Ancak, Boğaz tüm uzunluğu boyunca Şili Cumhuriyeti'ne aittir.
20 Eylül 1519 günü beş gemi, 270 kişilik mürettebatıyla Sanlucar de Barrameda'dan yola çıktı. Trinidad'ın kaptanı Macellan vardı.
Dünya'nın yuvarlak olduğu coğrafi keşiflerle Magellan ve Del Kano tarafından ispatlanmıştır.
Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı. Eratosthenes geometriden yararlanarak Dünya'nın çevresini 46 bin 100 km olarak hesapladı.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri