Gastronomi Topluluğu 2019-2020 Akademik yılında kurulmuştur. Topluluk, TEDÜ ailesi için mutfak ve yemek alanında yapım atölyeleri, tadımlar, geziler, yarışmalar düzenleyip, etkinliklerde TEDÜ'lülerin keyifli vakit geçirirken bilgilenmesine ve becerilerini geliştirmesine destek olmayı hedeflemektedir.
Yemek yemeyi seven, tadımdan yapıma mutfak sanatlarının tüm incelikleriyle ve dünya mutfaklarının zenginliğiyle ilgilenen herkesi bir araya getirmek, hem eğlenceli hem doyurucu etkinlikler peşinde koşan bir topluluk olmak.
Türkiye'de son yıllarda gittikçe popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş imkanları konusunda da pek çok sektörden daha rahat bir konumda yer alıyor. Bu kişiler, mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde okuyan öğrenciler ise gıda mühendisliği, grafik tasarım veya plastik sanatlar ve resim bölümlerinden seçebilecek.
Gastronomi başka bir sınıflandırmaya göre de, uygulamalı gastronomi, teorik gastronomi, teknik gastronomi ve bilimsel gastronomi olarak dörde ayrılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Geleceğin meslekleri olarak tarif edilen kategoride, üst sıralarda seyreden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün akademik literatürde tanımı; Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçiyor.
Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Bunun yanı lisans mezunu oldukları için sınavlara girerek kamuda öğretmen, usta öğretici, memur gibi meslekler edinebilirler. Bölüm öğrencileri ve mezunları çok yönlü kazanımlar elde ettikleri için birtakım konularda yeterlilikleri vardır.
Restoran, gemi, hastane, kafe gibi çeşitli kurumlarda çalışabilirler. 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olunarak 'şef' ünvanı kazanılır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Gastronomi - Mutfak Sanatları Bölümü 2023 taban puanları en düşük 201,75965, en yüksek 460,30923'tür. Gastronomi - Mutfak Sanatları Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 816096, en yüksek 1178'dir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)
Akademisyen olmak isteyen gastronomi mezunları, 4 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra akademisyen olma yolunda ilerleyebilirler.
Mezunlar, restoranlarda, otellerde, turizm sektöründe, gıda endüstrisinde veya gastronomiyle ilgili diğer kuruluşlarda çalışabilirler. Yemek hazırlama ve sunma becerileriyle şef olarak görev alabilirler, restoran işletmeciliği yapabilir, menü planlaması ve gıda kalite kontrolü gibi görevleri üstlenebilirler.
Gastronomi bölümü sözel bir bölümdür. Ancak sayısal öğrencileri de tercih etmektedirler. Sayısal öğrencileri mutfak matematiği, mutfak kimyası gibi derslerde daha başarılı olmaktadır. Zira işin içinde gıda varsa gıda bilimi de var.
Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak çalışabilirler. Her türlü görsel ve yazılı basın kuruluşunda yemek programları, yemek fotoğrafçılığı, eleştirmen vb. görevler alabilirler. Kendi işletmelerini kurabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Mezunlar restoran zincirlerinde ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında denetçi olarak çalışabiliyorlar. Diğer yandan bu bölümü bitirenler köşe yazarlığı yapabilecekleri gibi kendi kitaplarını da yayımlayabiliyorlar.
Turizm Fakültesine bağlı olarak 2012 yılından beri gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi veren Anadolu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, eğitim kalitesini ihtiyaçlara uygun olarak farklı kanallardan öğrencilerle buluşturuyor.
Öğrencilerimiz 2. Sınıftan itibaren en az 60 günlük iki farklı işyerinde zorunlu staj yapmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; yiyecek- içecek işletmeleri, endüstriyel mutfaklar, turizm işletmesi belgeli tesislerin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri, yolcu gemilerinin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri, eğlence tesislerinin yiyecek-içecek ve mutfak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri