Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
Plazma (Grekçe πλάσμα, Fransızca plasma "biçimlendirilebilir madde"), gaz haldeki maddelerin manyetik kutuplaştırmaya bağlı doğrusal noktalarda oluşan fiziksel ve kimyasal tepkimenin kontrollü etkileşim sürecine verilen genel ad. Daha kolay bir tanımla; atomun elektronlardan arınmış halidir.
Buluşla ilgili açıklama yapan fizikçi Deborah Jin, tekniğin, bilinen gaz, katı, sıvı, plazma ve 1995'te yaratılan 'Bose-Einstein yoğunlaştırması' hallerinden sonra maddenin 6. hali olarak nitelenebileceğini belirtti.
1879 yılında Sir William Corrkes gazlarda elektriksel deşarj olayı incelenirken iyonlaşmış olan gazın maddenin yeni hâli olarak belirtilmiş. Ancak plazma teriminin ilk kez kullanılması 1929 yılında Irving Langmuir tarafından olmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY).
Plazma – maddenin dördüncü hali
Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
Plazma, kimya ve fizikle iyonize oluş gaz anlamına geliyor. Mikroskobik açıdan plazma, sürekli hareket eden ve etkileşen yüklü parçacıklar topluluğu olarak ifade edilir.
20° derece sıcaklıktaki maddeleri halleri:
> Buz katı bir maddedir ve 20° sıcaklıkta eriyerek sıvı bir hale dönüşür.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka halleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi.
Güneş, yıldızlar, yıldırımlar, yıldızlar ile gezegenler arası ortam, gezegenlerin atmosferlerinin dış katmanları plazma halindedir. Doğal plazmalar; Güneş, yıldırım, uzay ve astronomik plazma, kutup ışıklarıdır.
Bu arada su oluştururlar diye örnek verdik; tahmin edersiniz ki o su molekülü de plazma halinde olacak. Ancak yeterince soğuduktan sonra bildiğimiz su buharı gibi davranmaya başlayacak. Evren'deki maddenin %99'undan fazlası bu halde olmasına rağmen, bizler günlük hayatta plazma ile pek karşılaşmayız.
Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır. Plazma hafif sarı renklidir. İçinde su, kan proteinleri, tuzlar (elektrolitler), glikoz, hormonlar, çeşitli metabolizma artıkları, lipitler bulunur. Oksijen ve karbondioksit alyuvarlardaki hemoglobin tarafından taşınır ama az miktarda plazmada da bulunurlar.
Öncelikle sıvı madde nedir bunların öğrenirim. Sıvı madde: Kolonya, süt, benzin, zeytinyağı, mazot ve meyve suyu gibi maddelere sıvı madde denir.
Maddeler doğada bulundukları hallere göre katı, sıvı, gaz ve plazma şeklinde sınıflandırılırlar. Maddeler doğada bulundukları hallere göre sınıflandırıldığında dört halden söz edilir. Maddeler bu dört arasında geçiş yapabilirler.
Maddeler doğada üç farklı hali ile bulunur. Bunlar katı ve sıvı ile gaz halleridir. Bazı durumlara ve etkilere bağlı olarak madde katı ya da sıvı veya gaz olabilir. Şimdi maddenin hallerine inceleyeceğiz ve özelliklerine bakacağız.
Sıvı Maddeler
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. 5 duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz) canlı ve cansız varlıklara denir. Madde olmayan şeyler de vardır.
Kimyasal maddeler, maddenin temel halleri olduğu üzere katı, sıvı ya da gaz maddeler olabilmektedirler. Kimyasal maddelerin özelliklerini bilerek onları kullanmalıyız. Çünkü bu özellikler bazen tehlikeli ya da bir miktar zarar verici olabilmektedir.
Oysa araştırmalar en son 16 tane madde hali tanımlarlar. Bunlar; klasik haller dışında; sıvı kristal, amorf katı, manyetik düzenli, süperiletken, süperakışkan, Bose-Einstein yoğunlaşması, Rydberg molekülü, plazma (iyonlaşmış gaz), kuark-gluon plazması, dejenere madde, süperkatı, sicimsi sıvı ve süpercamdır.
Dünya çapında yaklaşık olarak 7 milyon farklı kimyasal madde türü bulunur.
Maddenin ilk hali olarak pek çok kişinin bildiği katı hali gelmektedir.
Sıvı Hali: Parçacıkların kararlı halde bulunuduğu haldir. Moleküller arası bağlar kırıktır ve sıvı su bulunduğu kabın şeklini alır. Parçacıklar birbirine yakındır, bu nedenle sıvı sıkıştırılamaz.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri