Sonuç olarak katılar ve sıvılar sıkıştırılamazken, gazlar sıkıştırılabilir.
* Katı ve sıvı halde olan maddeler sıkıştırılamaz. Gaz maddeler sıkıştırılabilir. * Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Sıvı ve gaz maddelerin yoktur.
Özgül hacmi veya yoğunluğu sabit olan maddeye sıkıştırılamayan madde denir. Sıvılar ve katıların özgül hacimleri bir hal değişimi sırasında hemen hemen sabittir, bu nedenle katılar ve sıvılar sıkıştırılamaz madde olarak değerlendirilir.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz.
- Sıvılar sıkıştırılamaz. - Sıvılar sıcaklığın etkisi ile genleşebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Sıvıların üzerine basınç uygulandığında hacimlerinde gözle görülür düzeyde bir değişim olmaz. Bu yüzden sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilir. Örneğin üzerinde delikler olan içi suyla dolu bir balona herhangi bir noktadan basınç uygulandığında su bütün deliklerden aynı hızla akar.
Peki, gazlar sıvı veya katı maddelerin aksine neden kolayca sıkıştırılır? Basit cevap: Çünkü gaz molekülleri arasında çok fazla boşluk vardır. Bu alan, gaza basınç uygulamamızı ve daha küçük bir kaba sıkıştırmamızı sağlar.
Çünkü gazlar (hava gibi) sıkıştırılabilir ve sıvılar (su gibi) sıkıştırılamaz.
Doğalgaz doğada sıvı fazında bulunmaz, kaynama noktası -161.6 °C'dir. 254 litrelik doğalgaz yüksek basınç ile sıvı hale getirilerek 22 litreye kadar sıkıştırılabilir.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, inert, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır.
Akışkanların sıkışabilme özelliği;
Akışkanlar,basınç kuvveti etkisi altında yoğunlukları değişebilir. Böyle akışkanlara sıkıştırılamayan akışkanlar denir.
Sıvılar sıkıştırılamaz kabul edilirken, hava sıkıştırılabilir bir akışkandır.
Çoğu gaz normal atmosfer basıncı altında basitçe soğutularak sıvı haline getirilebilir. Karbon dioksit gibi birkaç gaz için de ayrıca basınç altında tutma işlemi uygulanması gerekir. Sıvılaştırma gaz moleküllerinin temel özelliklerinin analizinde ve gazların depolanmasında kullanılır.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer.
Sonuç olarak katılar ve sıvılar sıkıştırılamazken, gazlar sıkıştırılabilir.
Katı maddelerin tanecikleri arasında çok az boşluk bulunmaktadır. Ancak çok yüksek basınçta az da olsa sıkıştırılabilirler.
Bu nedenle genel bir kural olarak ideal gazların akışı Mach sayısının 0,3 ve daha küçük olduğu koşullarda sıkıştırılamaz kabul Page 2 82 edilebilir. Bir başka ifadeyle havanın 102 m/s'ye kadarki hızlarında hava sıkıştırılamaz kabul edilebilir. olmaktadır.
Yine top, ayakdışı ve yer arasına takoz koyar gibi sıkıştırılmak kaydıyla kontrol altına alınır.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir.
Katılarda parçacıklar (iyonlar, atomlar ya da moleküller) sıkı sıkı bir arada tutulmuştur. Parçacıklar arasındaki bağlanma güçlüdür. Bu yüzden bu parçalar serbestçe hareket edemezler fakat titreşim oluşturabilirler.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
kullanılabilirler. Renkli gazları gözle görebilsek de, gaz taneciklerini gözle göremeyiz. Gazların fiziksel davranışını dört özellik belirler: mol sayıları, hacimleri, sıcaklıkları ve basınçları. koşullarda tepkimeye girmeyen) gazlardır.
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri