Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.
ÖZNE: Yüklemde işi yapan kişidir. NESNE: Yüklemden etkilenen varlıktır. Ve fark budur.
Yüklem bulunduktan sonra, belirtili nesneyi bulmak için yükleme “neyi, kimi” soruları yöneltilir. Bu soruların yanıtı, belirtili nesneyi verir. Örneğin, “Her akşam haberleri izlerim.” cümlesinde “neyi izlerim?” sorusunun cevabı olan “haberleri” kelimesi, belirtiyi nesnedir.
Eylemi gerçekleştiren kişinin yani öznenin, yaptığı eylemden direkt olarak etkilenen öğelere nesneler denir. Nesneyi bulmada yükleme bir takım sorular sorulmaktadır. Bunlar; neyi, kimi ve nereyi sorularıdır.
» İsimler, zamirler, adlaşmış sıfatlar, tamlamalar, fiilimsiler, soru kelimeleri, kısaca özne olabilen bütün kelimeler, kelime grupları ve iç cümleler nesne olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır. Örneğin, ağaç bir cins isimdir. Ama bahçedeki bir elma-ağacı ya da sokaktaki bir çınar-ağacı belirli varlıklardır. Onlar, ağaç sınıfının birer nesnesidir (üyesidir).
Nesne Nedir? Nesne, içinde veri ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metotları (fonksiyon) bulunduran yazılım bileşenidir. Nesne bu tanıma uygun olarak, kendi işlevselliğini de içinde taşır. Nesneler her uygulamada tekrar tekrar kullanılabilir.
Edat Tümleci
Yükleme "ne ile, kim ile, ne için, kimin için" soruları sorulur, alınan cevap edat tümlecini verir.
Kulak, çevremizi algılamamızı sağlayan duyu organlarımızdan biridir. Etrafımızı saran hava kütlesinin içerisindeki dalgalar vasıtasıyla nesnelerin sahip olduğu sesleri onunla algılarız. Bu açıdan kulak, varlık için önemli bir değere sahiptir.
Oysa hepimiz gayet iyi biliyoruz ki, insan bir meta ya da nesne değildir. İnsan her şeyden önce otonom, yani başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme yetisine sahip bir varlıktır.
O halde özne, çeşitli oluş süreçlerinde daima imleyen, belirleyen, etkin ve aktif bir konumdadır denilebilir. Nesne, 'yüklemde bildirilen ve öznenin yaptığı işten, eylemden doğrudan etkilenen öğe'dir. Felsefede nesne, öznenin dışında var bulunan ve öznenin bilmesine konu olandır.
Türkçe buna imkân vermektedir. Ancak aynı cümlede hem belirtili hem de belirtisiz nesne bir arada olamaz. Bunu Türkçe kabul etmemektedir. Aynı şekilde Türkçe, bir cümlede birden fazla aynı türden yer tamlayıcısı ve zarf tümlecine ve bir cümlede birden fazla özne ve aynı türden birden fazla nesneye müsaade etmemektedir.
Belirtisiz nesneyi bulmak için öncelikle yükleme ne, kim ve nere sorularını sormak gerekmektedir. Çünkü belirtisiz nesne belirtme hal eki olan "-i" ekini almamıştır.
Yani yükleme sorulan soru ile beraber cümle içerisinde nesne olup olmadığı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda bir cümle içerisinde nesne olduğu zaman bu durum bir geçişli fiil olarak da ifade edilmektedir. Özne üzerinden ön plana çıkan cümlelerde nesne bulunmaz ve bu da geçişsiz fiil şeklinde ifade edilir.
Özne ya da fâil, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem vasıtasıyla hakkında bilgi verilen öğe. Özne yükleme sorulan "kim" ve "ne" soruları ile tespit edilir. Öğrenciler yerlerine oturdular. (Kim oturdu?)
Özne; yükleme sorulan kim ve ne soruları sorularak bulunur. Örnek: İnsanlar etrafta dolaşıyor. ( Kim dolaşıyor? / Ne dolaşıyor?) Dün akşam televizyon (Ne bozuldu? / Kim bozuldu?)
Buna göre nesne yalın veya belirtme durumunda bulunarak iki türlü kullanılabilir:“Ev aldı.”, “Kitap okumalı.”, “Defter; kalem getirdiniz mi?” gibi tümcelerde yalın durumda bulunan“ev”, “kitap”, “defter, kalem” sözcükleri “belirtisiz nesne” adını alırlar.
Oyuncak; genellikle çocuklar tarafından oyun oynarken kullanılan her türlü nesnedir. Pek çok oyuncak gerçek bir varlığın taklidi şeklindedir; ancak oyuncaklar, çeşitli anlamlar yüklenmiş basit nesneler de olabilir.
"Güneş cansız bir varlıktır." Canlı varlıklar, doğup, büyüyen, üreyen ve ölen varlıklara verilen isimdir.
Belirtili nesne, eyleme neyi, kimi, nereyi sorularından en az birini sorduğumuzda bize cevap veren kelimedir. Bu kelime ya da kelime öbeği genellikle belirtme -i hal ekini almış olur. Yani belirtme -i hal eki alan her kelime bize belirtili nesne öğesini vermektedir.
Tümleç, cümlenin yüklemi hakkında detaylı bilgiler veren ögelerdir. Bir eylemin ne zaman, nerede, kiminle ya da ne için yapıldığına dair bilgi verir. Cümlede Tümleç Nasıl Bulunur? Cümlede yer alan tümleçleri bulmak için yükleme sorular sorulur.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden? Sorularının cevaplarını karşılar.
Objectum, duyularla algılanabilen şey anlamına gelirken, obje cansız varlık ve nesne manasına gelir. Bu kelime çeşitli bilim dallarında terim anlamında kullanılır. Örneğin bilgi felsefesinde, temel özelliği uzayda yer kaplamak olan cisimlere özdek ya da obje denir.
Eski Türkçe ne érse "ne ise" deyiminden türetilmiştir.
Nesne ilişkileri kuramı, insan davranışını, ilişkilerini, psikopatolojisini anlamaya yönelik psikodinamik bir yaklaşımdır. Bu kuram, erken nesneler (ebeveynler, bakıcılar) ile olan ilişkilerimizin sonraki ilişkilerimizde de belirleyici olduğunu savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri