MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ Maddenin ölçülebilir özellikleri kütle ve hacim özellikleridir. Kütle ve hacim bütün maddelerde var olan ve ölçülebilen özelliklerdir.
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür? Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir.
Maddelerin belirli bir kütlesi ve hacmi bulunur.
Bir maddenin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülebilir. Düzgün geometrik şekilli katıların hacmi matematiksel yöntemlerle hesaplanabilir. Sıvıların ve şekilsiz katıların hacmini ölçmek içinse dereceli silindir kullanılır. Aynı şartlarda farklı maddelerin yoğunlukları birbirinden farklıdır.
Dereceli silindir (mezür): Dereceli silindir ya da mezür olarak adlandırılan bu silindir şeklindeki kaplar ile, sıvı maddelerin hacmi ölçülmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ Maddenin ölçülebilir özellikleri kütle ve hacim özellikleridir. Kütle ve hacim bütün maddelerde var olan ve ölçülebilen özelliklerdir. 1) KÜTLE Madde miktarına kütle denir. Kütle birimi gram veya kilogramdır.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
Bu yüzden de sıcakta daha hafif olacaktır. Yani hacım sabit tutulup sıcaklık artarsa birim hacimdeki madde miktarı artacağından çoğu durumda cismin kütlesi de artar.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir.
Maddelerde kütle ve hacim birbiriyle doğru orantılı olduğu için kütlesi ya da hacmi artan veya azalan bir maddede özkütle değişmez.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Sabit sıcaklık ve basınç uygulanan bir madde için, kütle arttığında hacim de artar. Maddelerde kütle ve hacim birbiriyle doğru orantılı olduğu için kütlesi ya da hacmi artan veya azalan bir maddede özkütle değişmez.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir.
Kütle; – Bir cisimdeki madde miktarının ölçüsüdür – aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği dirençtir – ya da nesnel olan parçacıkların uzay zamanda belli bir hacim kaplamasına denir – skalar bir büyüklüktür ve her yerde aynı değere sahiptir. – yani cismin bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez.
Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir. Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor.
kental, 100 kilogramlık ağırlık birimi.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır.
Katı Maddelerin Hacim Ölçümü
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
Hacim, bir cismin 3 boyutlu uzayda kapladığı yerdir. Hacim, birimküp cinsinden ölçülür. Örneğin, aşağıdaki dikdörtgen prizmanın hacmi birimküptür, çünkü tane birim küpten oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri