Bartın: Amasra'da maden ocağındaki grizu patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın SGK'nın resmi verilerine dayandırarak hazırladığı rapora göre, Türkiye'de 2021 yılında 75 kişi maden kazalarında ölmüştür. 2021 yılında Türkiye'de madencilik sektöründe 17 bin iş kazası yaşanmıştır.
Siirt'in Şirvan ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte, 2'si mühendis 1'i işçi 3 kişi hayatını kaybetti, 2 işçi yaralandı. Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığınca göçüğe ilişkin soruşturma başlatılırken 3 kişi de gözaltına alındı.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Armutçuk Müessesi'nde göçük meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski adı Twitter olan X platformunda yaptığı açıklamada göçük nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin yaralandığını açıkladı.
1992 Kozlu kömür madeni faciası, 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 - 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Olay sonucunda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
SOMA FACİASI NEDEN YAŞANDI? Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde vardiya değişimi sırasında, 787 işçinin bulunduğu maden giriş kısmının 400 metre altında, saat 15.10 civarında elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir yangın meydana geldi. Madenin çıkış kısmına yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başardı.
Zonguldak'ta maden ocağında göçük meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında eksi 450 kotunda tavan çökmesi sonucu göçük oldu. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine polis, sağlık, UMKE, AFAD ve TTK tahlisiye ekipleri sevk edildi.
Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir. Aksu, sürekli olarak madende ölcümler ve yeraltı sondajları yapılarak durumun tehlikeli düzeye ulaşıp ulaşmadığının anlaşılabileceğini söylüyor.
Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır.
Almanya madenlerinde 2013 Ekim ayına kadar 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm meydana gelmiyor. Ayrıca son yasa değişikliyle birlikte 2018 yılına kadar tüm maden ocaklarının kapatılması isteniyor. Bu kararın alınmasındaki neden ise 2013 yılında meydana gelen kazadaki 3 maden işçisinin ölümü.
Yaşanmış en büyük kaza 1942 yılında Çin'de gerçekleşirken tam 1549 işçi hayatını kaybetti. İkinci sırada Fransa'da, 1906 yılında gerçekleşti ve tam 1099 işçi hayata veda etti.
Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Bizim indiğimiz yer yerden 480 metre aşağıdaydı. Madenciler ise kömür çıkartmaya, daha aşağıya doğru yürüyorlar ve çalıştıkları yer 700 metre derine kadar ulaşıyor.
Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
Soma Kömürleri AŞ'nin işlettiği yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı maden ocağında 13 Mayıs 2014'te vardiya değişimi sırasında çıkan yangının ardından galerilerin dumanla dolmasıyla başlayan facianın ardından 96 saat süren arama kurtarma çalışmalarında 486 işçi kurtarılmış, 301 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı.
Holdingin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'dır. Başta kömür madenciliği olmak üzere, inşaat, gayrimenkul ve maden ekipmanları sanayisi gibi alanlarında faaliyet gösterir. 1984 yılında tarafından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin kurulmasıyla temelleri atılmıştır.
Yeraltı maden işinde 1800 gün prim ödemesi olup, yeraltı işi dışında FHZ almayan diğer işyerlerinde prim ödemesi olanlar, emeklilik için; 7200 gün prim ve 60 yaşa tabi ve yeraltı maden işinde kazandıkları FHZ de 60 yaştan indirilmektedir.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Madenler, kimin arazisinde bulu nursa bulunsun, Devlete ait sayılır. Devlete, madenleri topluma en ya rarlı şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla bir takım yetkiler tanın mıştır. Devlet, bu yetkisine dayana rak madenlerin işletilmesi için özel kişilere imtiyaz verebileceği gibi, madenleri kendi de işletebilir.
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri