Lekad halaknel insâne fî ahseni takvîm(takvîmin). Andolsun ki Biz, insanı (nefsini), ahseni takvim içinde (nefs tezkiyesi ve tasfiyesi yaparak en güzele ulaşabilecek özellikte) yarattık.
Lekad halaknel insâne fî kebed(kebedin). Gerçekten de biz insanı sıkıntı içinde yarattık. gerçekten biz insanı acı, sıkıntı ve imtihan ile yüklü bir hayat içerisinde yarattık. Biz, insanı (yüzyüze geleceği nice) zorluklar içinde yarattık.
Biz insanı en güzel bir biçimde, en güzel duygularla, ilâhî ahlâk ile ahlâklanacak güzellikte, hayat şartlarına katlanabilecek, dünyadaki sorumluluğunu üstlenebilecek mükemmeliyette imkân ve kabiliyetlerle yarattık.
“Ahsen-i takvîm” ifadesi, “Andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık” (et-Tîn 95/4) meâlindeki âyette geçmektedir.
Summe redednâhu esfele sâfilîn(sâfilîne). Sonra da onu döndürdük, aşağıların en aşağısına attık.
İlgili 35 soru bulundu
.:: Türkçe Kur'an Mealleri ::. Sonra da onu döndürdük, aşağıların en aşağısına attık. Aşağıların en aşağısı; kocalık, akıl azlığı, zayıflık, bunaklık diye tevil edilmiştir.
Esfel-i sâfilîn: Aşağıların en aşağısı, cehennem.
Yâni eşref-i mahlûkât olan insan, hem fıtrî sermayesi ve hem de bu sermayeyi hayra veya şerre kullanmaya medâr olan cüz'î irâdesiyle, “bel hüm edal”, yâni “hayvandan da aşağı” bir mevkî ile “melekten bile üstün” bir nokta arasında yerini alır.
Hicrî takvim, Müslüman takvimi ya da İslâmî takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.
(ahsen-i takvim) en güzel kıvam. insanın, yaratılışı itibarıyla olabilecek en güzel kıvamda, en mükemmel surette yaratıldığını ifade etmek için kur'anın başvurduğu kavram.
Ahseni takvim kavramının hangi surede geçtiğini merak edenler, bunun için internete başvurmuştur. Bu kavram, Tin suresinin 1-4 ayetinde geçer ve 'en güzel biçim' anlamına gelir. Tin suresinin dördüncü ayetinde geçen bu kavram, insana Allah tarafından verilen en güzel ve kusursuz biçim ve yapıyı ifade eder.
Birçok derde derman olan bu dualar arasında Duha suresinin 5. Ayeti de yer alır. Geçim sıkıntısında, huzuru aramada, kısmet kapısı için ve sabır dilemek için bu duanın önemli bir yeri vardır. Duha Suresi 5. Ayet- Duha Suresi 5.
3.Rabbin seni terk etmedi, sana darılmadı da. 4.Muhakkak ki âhiret senin için dünyadan daha hayırlıdır. 5.Şüphesiz, Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın.
Geçim sıkıntısı, mutluluk, ferahlık, huzur, kısmet kapısı, sabır... Anlamı ve tesiriyle her birine iyi gelen sureler arasında Duha: 5. ayete sıklıkla rastlarız. O ayet şöyle buyurur: "Vakti gelidiğinde Rabbin sana gönlündekini vericek ve seni hoşnut kılıcak."
Tevbe Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):
Onlar, Allah'ın âyetlerini az bir ücret karşılığı sattılar da, böylece kendileri Allah yolundan uzaklaştıkları gibi, başkalarını da o yoldan alıkoymaya çalıştılar. Gerçekten onlar ne fenâ işler çeviriyorlar!
''Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık, [Tin, 95/4.] ''Allah size şekil verdi ve şeklinizi en güzel yaptı, [3Teğâbün, 64/3.]
Hac Suresi'nin tamamını dinle! Ve huvellezî ahyâkum summe yumîtukum summe yuhyîkum, innel insâne le kefûr(kefûrun). O, size hayat veren, sonra sizi öldürecek, daha sonra da diriltecek olandır. Şüphesiz, insan çok nankördür.
Sözlükte “doğrultmak, düzeltmek; değerini belirlemek” anlamlarına gelen takvîm kelimesi terim olarak “bir olayın belli bir başlangıca göre akıp giden zaman içerisindeki yerini, boyutlarını verme” ve “bunu veren belge” demektir.
Takvim, zamanın yüzyıl, yıl, ay, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp düzenli bir sırayla gösterildiği çizelgedir.
ahsen-i takvim / ahsen-i takvîm / اَحْسَنِ تَقْوِيمْ
İnsanın en yüksek ve câmi isti'dâd ve kabiliyetlerde ve en güzel surette yaratıldığı.
Hz. Muhammed'in doğduğu dönemde Batı dönemde Batı Arabistan'da Kameri Arabistan'da Kamerî takvim yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Bu Kamerî takvimin son şekli 12 aydan oluşmakta idi. Her Kamerî ay, Ay'ın doğuşuyla başlıyordu.
Günümüzde Ramazan ayının zamanı, Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.
Kur'an'da geçen bu sürelerin hangi takvim yılına göre olduğuna dair bir bilgi yoktur. Bu olayların hepsi Milattan ve Hicret'ten önce olduğuna göre, bunlara miladî veya hicrî bir patent tespit etmek mümkün değildir.
İslami terim olarak insanın yaratılışını anlatır. En güzel, en mükemmel ve olması gerektiği gibi anlamlara sahiptir. Ayrıca Ahsen-i Takvim yine insanın en kıvamlı ve en güzel şekilde yaratıldığını anlatmaktadır.
Mahlukların en şereflisi anlamını içeren bu tabir Osmanlıca' da " eşref-i mahlukat" olarak yazılır. İslamiyet'te insan eşref-i mahlukat olarak nitelendirilir. Yani insan yaratılmışların en şereflisi olarak kabul edilmektedir.
eşref-i mahlukat / eşref-i mahlûkat / eşref-i mahlûkât / اشرف مخلوقات Mahlukatın en eşrefi, yaradılmışların en şereflisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri