Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır. Gün ışığının kaybolmadığı boşluklara kovuk adı verilir.
Kimyasal tortul kayaçların bulunduğu yerlerde lapya, dolin, uvala, polye, obruk, mağara, sarkıt, dikit, sütun ve traverten gibi karstik şekiller oluşmaktadır.
Bu karstik şekillerden biri olan Mağaralar, yüzeye açılımları olan ve en az bir insanın sürünerek girebildiği genişlik yüksekliğe sahip yeraltı boşluklarına verilen isimdir. Mağaralar birkaç metreden, kilometrelerce uzunluk ve yüzlerce metre derinlik veya yüksekliğe ulaşabilirler.
Gün ışığının kaybolmadığı boşluklara kovuk adı verilir. Yeraltı sularının tesiriyle, yer içinde meydana gelen büyük oyuklar şeklinde olanlarına yeraltı mağarası denir. Eğer su içinde teşekkül ederlerse, sualtı mağarası adını alırlar. Mağaralar görev ve yapılarına göre düden veya obruk diye tarif edilir.
Mağarayı geçici olarak ya da belli zamanlarda kul- lanan türlere yarasalar başta olmak üzere ayılar, tilkiler, kur- bağalar, yaban kedileri gibi çeşitli yırtıcı türler, çobanalda- tan ve ebabil gibi kuşlar örnek verilebilir. Devamlı mağara- da yaşayan canlılar gerçek mağara canlıları olarak tanımla- nabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır. Gün ışığının kaybolmadığı boşluklara kovuk adı verilir.
Trogloksen canlılara yarasa, ayı ve bazı kuş ve fare türleri örnek verilebilir. Örneği yarasalar gündüzleri mağara içerisinde yaşamaktadır ve geceleri beslenmek için mağara dışına çıkarlar. Ayılar ise barınmak için mağaraları kullanabilirler. Troglofil canlılara ise örümcek, böcek veya amfibiler örnek verilebilir.
Hayatta kalan tarihi ve tarih öncesi kaya sanatının büyük bir kısmı mağaralarda veya kısmen kapalı kaya sığınaklarında bulunur; bu tip aynı zamanda mağara sanatı veya paryetal sanatı olarak da adlandırılabilir. Küresel bir fenomen olan kaya sanatı, dünyanın kültürel açıdan farklı birçok bölgesinde bulunur.
Mağara kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük
Mağara eş anlamlısı kelime "in" sözcüğüdür.
Mağaralar dünyada yerleşmiş güçlerle bağlantı kurma yerleriydi ki inanışa göre, bu daha sonra orada inzivaya çekilenleri ışığa götürecekti. Mağara sembolü, aydınlanmamış dünyayı simgeler.
Farklı etnik gruplara ev sahipliği yapan Çin kültüründe mimari açıdan da coğrafi etkileri görmek mümkün. Diğer bir adıyla 'mağara evler' olarak bilinen Yaodong Evleri bir yamacın oyulması veya zeminin kazılması ile inşa ediliyor.
MAĞARA KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Şu karşıki dağda derin bir mağara vardır.
Türkiye'nin en uzun mağarası, 15 km'den fazla olan Isparta'daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin'deki Peynirlikönü Mağarasıdır.
Doğal unsurlara nem, dolu yağışlar, kayaçlar, mağara çeşitleri ve dalgalar da örnek olarak gösterilebilir.
Çengel ve kare bulmacalarda da sıklıkla çıkan in kelimesi, mağara ile eş anlamlıdır.
Ağaç kelimesinin eş anlamlısı olan kelime, dal olarak bilinmektedir.
Bu kapsamda; kabiliyet, beceri ya da kapasite yetenek ile eş anlamlı kelimeler arasında yer almaktadır.
Mağara ressamlığı, yaklaşık 40.000 yıl önce çoğunlukla tarih öncesi kökenli mağara duvarlarında boyanmış çizimlerdir. Paleolitik mağara resimlerinin kesin amacı bilinmemektedir. Kanıtlar, bulundukları mağaraların devam eden izleri bulunmadığından, sadece yaşayan alanların süslemeleri olmadığını göstermektedir.
Alegoriye göre bazı insanlar karanlık bir mağaraya zincirlenmişlerdir ve bu insanlar başlarını sağa ve sola çeviremezler sadece karşılarındakini görebilmektelerdir. Doğuştan beri bu mağarada bulunan insanlar mağaranın girişinden yansıyan nesnelerin gölgelerini görür ve bunları gerçeklikleri olarak algılarlar.
Aslında freskin tarihi, sanat amacıyla çizilmiş olmasalar da pre-historik çağlarda mağara duvarlarına yapılmış figūrlere kadar uzanmaktadır.
Grönland balinaları (Balaena mysticetus) en uzun yaşayan memelilerdir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, Arktik ve yarı arktik balinaların kesin ömrü bilinmemekte, ancak avlanan bazı bireylerde bulunan taş zıpkın uçları, 100 yıldan fazla yaşadıklarını ve 200 yıldan fazla yaşayabileceklerini kanıtlıyor.
Quahog istiridyesi Ming
Yine de 507 yıllık dramatik ömrünün sonunda onu öldüren şey bir dondurucuydu. Quahog istiridyesi Ming, Arctica Islandica, ancak araştırmacılar tarafından toplanmak üzere dondurulduktan sonra öldü.
Kuzey Çin'de şu anda tahminen 40 milyon insan yaodong adı verilen mağara evlerde yaşamaktadır. MÖ 8000'de gezegenin tamamında sadece beş milyon insanın yaşadığını düşünürsek, şu anda, insanlığın o döneminde yaşamış tüm insanların sekiz katı kadar mağara adamı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri