Özellikle destan kahramanlarının doğum/erginleme/kahraman olarak ortaya çıkmasında mağara önemli bir motiftir. Mağara bireyin ruhen kendisini tamamladığı, olgunlaştırdığı, gerçekleştirdiği bir mekândır. Anahtar Kelimeler: Türk, Mağara, Kült, Destan.
Destan motifleri, destan kahramanları ile iç içe bir durumdadır. En önemli rol kahramanın olduğu için motifler kahramanın eylemlerine uygun olarak gelişirler. Ayrıca toplumun inancı ve yaşantısı da motifleri şekillendirir.
Işık Motifi
Işık, destanlara aydınlık veren dini bir motiftir. Destanların büyük kahramanları ve onların evlenecekleri kadınlar çok defa kutsal bir ışıktan doğarlar. Yaratılış destanındaki Ak – Ana, ışıktan bir kadın sembolüdür. Oğuz Kağan destanında Oğuz'un evlendiği kadın gökten inen mavi bir ışıktan doğar.
KIRKLAR: Bu motif, kahramanlar etrafındaki gücü temsil eder. Kırk sayısı bazı eşya ve davranışları sınırlar. Oğuz Kağan'ın kırk günde yürümesi, konuşması gibi. Kırk sayısı görünmez âleminden gelen koruyucu, güç verici kutsiyete erişmiş şahısları da simgeler.
Türk lehçelerinde farklı söylenişleri bulunan bozkurt veya gökbörü, Türk mitolojisinde yol gösterici kurt olarak kabul edilir. Bazı Türk ve Moğol boyları ise, soylarının bu varlıktan türediğine inanır. Ergenekon ve Türeyiş Destanı'nda da bundan bahsedilir.
İlgili 19 soru bulundu
[1] Türk efsanelerine göre 100 yılda bir ya da iki kez görülen, tüyleri açık mavi, gök rengi olan kurt.
Gök, yani gökyüzü, Börü ise, yalnız kurt manasına gelmektedir. 100 yılda bir veya iki kez görüldüğü bahsedilen Gökbörü'nün, şans ve bereket getirdiğine de inanıldığı, bazı kaynaklarda yer alıyor. Ayrıca bahsi geçen Gökbörü, Oğuz Kağan destanına da konu olmuş, ve destan içerisinde yer almıştır.
Küpe/ Sandık ve Saç Bağı Motifleri
Halıyı dokuyan kişinin evlenmek istediğini ifade eden küpe motifi ise, genç kızların bu isteklerini aile büyüklerine iletmelerini sağlayan önemli bir semboldür. Sandık ise yine genç kızların çeyiz sandığı anlamına gelir. Ayrıca saç bağı motifi de açıkça evlenme isteğini ifade eder.
Anadolu Türk Sanatı'nda önemli bir yeri olan kilimlerin üzerinde görülen sembolik motiflerin neredeyse hepsi insana özgü duyguları barındırmaktadır. Bu motiflerden etkilenerek uygulaması yapılan motif Bukağı motifidir. Bu motif “bağlılığı ve aile kurumunun sonsuza kadar birlikteliğini” simgelemektedir.
Bereket Motifi
Koç, boğa, geyik gibi bazı hayvanlar, ağaçlar, bazı bitkiler, sular, dağlar ve doğada bulunan bazı varlıklar uğur ve bereketi simgeler. Doğum ve çoğalma ile ilgili olan bereket motifi, yaşamın temeli olan kadın ve erkek ilişkisi ile doğanın yeniden canlanmasını ifade etmektedir.
Akrep motifi korunma amaçlı motiflerden biridir. Bu motif şeytanın ruhunu temsil eder. Efsaneye göre akrep şöyle der : Ben ne doğal bir ruhum ne de şeytan. Bana dokunan herkese ölüm getiririm.
Yıldız motifi
Anadolu dokumalarında yıldız genellikle mutluluk ve bereketi simgeleyen motif olarak bilinmektedir.
“Hatayi”, Geleneksel Türk Süsleme Sanat- larında, özellikle de tezhip, çini, cilt ve tekstil sanatlarında yoğun olarak kullanılan bir motif çeşididir. Kökeni Orta Asya ve Çin-Türkistan'a dayanan ve tam stilize edildiği için çoğu kez hangi çiçek olduğu net anlaşılamayan motifler “hatayi” olarak isimlendirilir.
En yaygın olarak kullanılan edebi teknikler arasında yer alan “motif”, bir eserde yazar tarafından bilinçli olarak tekrarlanarak kurguyu güçlendirmesi amaçlanan ögeler şeklinde tanımlanabilir. Motifi diğer edebi tekniklerden ayırmak için kullanabileceğiniz anahtar kelime “tekrar” kelimesidir.
ÇENGEL: Nazara karşı koruyucu motiftir.
Göz motifi, “göz değmek”, “nazara gelmek” şeklinde adlandırılan doğaüstü inanışları ifade etmek amacıyla, dokumalarda yaygın olarak kullanılan bir motiftir. Halk inanışına göre, göz değmeye karşı korunmanın en kolay şekli “göz”dür.
Temelde; yaşamın, canlılığın, ölümsüzlüğün, bolluğun, bereketin, umudun, doğurganlığın, üremenin, sağlığın ve sıhhatin sembolü olarak gö- rülen ağaç, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir.
Eli belinde motifi dişiliğin sembolüdür. Yalnızca analığın ve doğurganlığın simgesi değil, aynı zamanda uğur, bereket, kısmet, mutluluk ve neşeyi de temsil etmektedir (Erbek, 2002).
En Yaygın Kullanılan 5 Anadolu Motifi
Bu sanatsal geleneklerin bir parçası olan Anadolu motifleri sosyal statü, sevgi, beklenti, inanç, evlilik, bekârlık, göç, afet, hüzün, neşe, mutluluk, özlem, ayrılık, dilek ve daha birçok olguyu ifade etmek için kullanılmıştır.
İnsan Motifi
Anadolu motiflerinde sık sık rastlanan 'insan figürü', daha çok erkek ve kız çocuğu olarak betimlenmiştir. Bu motifler dokuyan kişinin erkek ya da kız çocuk beklentisini anlatmanın yanı sıra, gurbetteki sevgiliyi de anlatır. Aynı zamanda bu motifler, çalışmanın ve yaratıcı aklın da sembolüdür.
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
Börü=kurt üzerine yapılan bu karşılaştırmalı folklor ve etnoğrafya araştırmaları gösteriyor ki bu yırtıcı yaratığın Türkçe gerçek adı börü olup Oğuzcadaki Kurt, tabu sebebiyle meydana gelen "korunma", adıdır.
Gökbörü,Bozkurt'un tüyü gök renginde(açık. mavi)olanıdır. Türk efsane ve destanlarına göre. Gökbörü,100 yılda 1 ya da 2 kez görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri