Mağara çeşitli inanç grupları tarafından ana rahmi olarak görülmüş ve bazı Moğol kabileleri tarafından “ehın umay” olarak adlandırılmıştır. Mağaradan çıkan her şey, yeni bir yaşama kavuşur. Mağara, mitlerin ve efsanelerin özel bir köklü mekânıdır ve yeniden doğuşu simgelemektedir.
Alegoride mağaranın toplumu, zincirin o toplumsal yapı içerisinde var olan kuralları, mağaranın duvarına yansıyan gölgelerin toplumda kabul edilen doğruları sembolize ettiği ileri sürülebilir.
Bir şekilde toplumdan daha meraklı olan bireyler, toplum ve kuralları dışındaki hayatı da öğrenmek isterler. Ancak içinde yaşadıkları ortamın dışına çıktıkları zaman bocalarlar. Sabırla yoluna devam eden birey, aslında içinde yaşadığı toplumun ve kuralların yalnızca kendi gerçeklikleri olduğunu fark eder.
Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.
Platon bu öyküsü ile, bilginin ve aydınlanmanın önemini ve aynı zamanda bilgi ve aydınlanmaya karşı direncin insanın kendi içinde olduğunu anlatmak istemiştir. Platon'un Mağarası bize öğrenme, düşünme, karar verme, etkileme ve eleştirme gibi çok önemli kavramları mükemmel bir şekilde tanımlayan bir düşünsel sistemdir.
İlgili 35 soru bulundu
Esirler, duvara yansıyan o gölgeleri bir gerçeklik olarak kabul edip gölgelerin bir ışık oyunu ya da yanılsama olduğu fikrini reddederler (Uludağ, 2020: 101). Mağara metaforu ile Platon, bazı insanların kabul ettikleri gerçekliklerin ve alışılagelen doğruların dışına çıkamamalarını eleştirmiştir.
Antik Yunan mitolojisine göre, göklerin Olimposlu hükümdarı Zeus, Zeus'un onu kızdırmasından sonra denizlerin hakimi olan kardeşi Poseidon'un gazabından kaçmak için mağaraya saklanırdı. Poseidon, gazabıyla, 3 başlı mızrağıyla çok yüksek dalgaları ve diğer tehlikeli su koşullarını serbest bırakacaktı.
Mağara adamı, popüler kültürde tarih öncesi devirlerde mağaralarda yaşayan ilkel insan anlamına gelir. Mağara adamı sözcüğü ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir: Neandertal adamı, ilkel insan türlerinden biri.
Mağara kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük
Mağara eş anlamlısı kelime "in" sözcüğüdür.
Doğal unsurlara nem, dolu yağışlar, kayaçlar, mağara çeşitleri ve dalgalar da örnek olarak gösterilebilir.
Ancak şimdi kendisine ve tüm bu hayvanların ve çiçeklerin nerden geldiğini soracaktır. O zaman gökyüzündeki Güneşe bakıp ,mağarada gölgeleri görmesini sağlayan şeyin yanan ateş olması gibi, doğadaki tüm çiçeklere, hayvanlara hayat veren şeyin de Güneş olduğunu anlayacaktır.
Böylece gölge en genel tanımıyla “varlığın kanıtı” olarak anlam kazanmaktadır. Gölge ile varlık arasındaki bu ilişki, Platon'un 'Mağara Alegorisinde ve İbn-i Arabi'nin dünyayı Allah'ın gölgesi olarak kabul ettiği düşüncesinde görülmektedir.
platon'un mağara alegorisine göre; felsefeden yoksun olanlar, bir mağarada bağlandıkları için yalnızca tek yöne bakabilen, arkalarında ateş ve önlerinde bir duvar bulunan mahkumlarla karşılaştırılabilir.
Ona göre, gerçek bilimin konusu iyi ideasıdır; tüm bilinen şeyler bilinme özelliğini İyi'den aldığı gibi iç ve dış varlıklarını da ona borçludurlar, ama İyi buna rağmen varlıktan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçekliğini, kafaya da bilme gücünü veren İyi ideası kendine eş olarak güneşi yaratmıştır.
Platon, bilgi (episteme) ile sanı (doksa) arasında ayrım yaparken, bilginin ancak mutlak, değişmez bilgi nesneleri varsa olanaklı olduğunu savunur. Duyulur nesneler varlıklarının değeri bakımından idealardan daha sonra gelirler, çünkü varlıkları idealardan pay almalarına bağlıdır.
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
Arapça ġwr kökünden gelen aynı anlama gelen maġāra(t) مغارة sözcüğünden alıntıdır.
MAĞARA KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Şu karşıki dağda derin bir mağara vardır.
Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.
Platon bunu mağara örneğiyle açıklar: Bir mağaranın girişinde durup arkası güneşe dönük olan kişi, güneşi hiç görmemiştir. Yalnızca önündeki mağara duvarına yansıyan kendi gölgesini görmektedir. Bu kişi duvardaki gölge ve ışığı gerçekliğin kendisi zanneder. Oysa gerçek, Güneş ve kendi bedenidir.
Mağaralar görev ve yapılarına göre düden veya obruk diye tarif edilir.
Suì (隧) kelimesinin Türkçe karşılığı mağara veya delik anlamına geldiği için kadın sembolü olarak da kabul edilmektedir.
Zeus Mağarası: Afrodit'in Yüzerek Güzelleştiği ve Meryem Ana'nın Suyunda Yıkandığı Efsanevi Mağarayı Keşfedin. Favorilerinize Ekleyin. Zeus Mağarası, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde Güzelçamlı beldesinde yer alan tarihi ve doğal bir alan.
Batman'ın Gercüş ilçesinde bulunan tarihi Kral Kızı Mağarası keşfedilmeyi beklerken, fotoğrafçıların uğrak yeri olmaya başladı.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri