Genel anlamda servis minibüsleri 16+1 kişilik olup, yarım otobüsler 27 kişilik, büyük otobüsler ise 45 kişiliktir.
Yönetmelikle, küçük otobüsün (minibüs) şoförü dahil minimum 9 olan oturma yeri 10'a, maksimum 15 olan oturma yeri 17'ye yükseltildi.
16 kişilik minibüsler ülkemizde servis olarak ta adlandırılıyor. 2+1 koltuk düzenleri ve sessiz kabinleri nedeniyle şehir içi ve şehirlerarası ulaşım ihtiyaçlarında sıkça tercih ediliyor. Bu araçları bir çok marka üretiyor.
9-15 koltuklu küçük otobüs (minibüs) şeklinde belirtiliyor.
Ancak otobüsün iki türü olarak şoför dahil 9-15 koltuklu taşıtlara 'minibüs' ve 15'ten fazla koltuklu taşıtlara 'büyük otobüs' diyor ve otobüse girmeyen 9 koltuklu taşıtı 'minibüs' türü otobüse dahil ediyor.
Midibüs'ün minibüs ile arasında çok fazla farkı bulunmaktadır. Minibüsler genel olarak 16 kişilik kapasiteli olup, 19 kişiliğe kadar vardır. Ancak midibüs koltuk sayısı 27 kişiliktir. Bir çok insan otobüsün fazla gelip, minibüsün az geldiği kapasitelerde midibüs araçlar tercih etmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.
Genel anlamda servis minibüsleri 16+1 kişilik olup, yarım otobüsler 27 kişilik, büyük otobüsler ise 45 kişiliktir.
MİNİBÜS TAŞIMACILIĞI. Minibüs: Sürücü hariç azami 16 kişilik oturma yeri olan, ticari amaçla yolcu taşıyan motorlu taşıt türüdür.
Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dâhil oturma yeri onyediyi aşmayan taşıta minibüs denir. ➤ M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dâhil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır.
Örneğin 5 koltuklu bir araca şoför dışında 3 kişinin daha binmesine yani toplamda 4 kişinin binmesine izin veriliyor. Ancak şoför dışında araca binenlerin anne (veya baba) ve üç çocuğu olması durumunda şoför dışında 4 kişinin de binmesine izin veriliyor.
Oturma kapasitesi özellikle 14+1, 17+1, 18+1, 21+1 veya 27+1 kişi olan ticari modellerin tercih edildiği okul servis araçları pazarı yıllık 10 bin adeti buluyor. Her yıl okul servisi olarak kullanılmak üzere satılan 10 bin ticari aracın ortalama 4 bin adeti müşterilere sertifikalı üst yapılı olarak teslim ediliyor.
Yapılan zamla birlikte okul servis ücretleri şu şekilde olacak; En kısa mesafe olan 0-1 kilometre 660 lira, En uzak mesafe olan 23-25 kilometre ise 1585 lira oldu. En uzun mesafe olan 25 kilometreyi aşan her kilometre için 13,85 lira ücret alınacak.
Servis ücretleri okul/öğrenci taşımacılığında 0-1 Km 722 TL'den 1200 TL'ye, personelde ise 422 TL'den 640 TL'ye ulaştı. 7-11 km arası 14 TL, 11-15 km arası 14.50 TL, 15-20 km arası 15 TL oldu.
Koltuk sayısı olarak 17+1 kişi otobüs olarak geçen araçtan, 1 koltuk sökülerek 16+1 minibüse araç projesi yapılarak çevrilir. Koltuk sayısı 18+1 kişilik otobüs olan araçtan 2 koltuk sökülerek ve araç projesi çizilerek 16+1 kişilik minibüs olur.
Dayanıklılık ve Zarafet. Transit Minibüs güvenlik ve konfor hedef alınarak tasarlandı.18 kişi koltuk kapasitesi ile yolcular ve valizleri için asla yer sıkıntısı çekmeyeceksiniz.
Bu çerçevede, on iki yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1/7/2023 tarihine kadar on beş yaşından küçük olması şeklinde uygulanması kuralı getirilmiştir.
Geniş iç hacme sahip olan MPV model araçlar 7 kişilik yolcu kapasitesine kadar çıkabilmekte. Güçlü motorlara sahip olan MPV tipi araçlar kalabalık veya seyahat sever aileler için sık tercih edilir. Renault Scenic , Toyota Verso , Ford C-Max MPV tipi araçlara örnek verilebilir.
Avrupa'da 7 kişilik araba modeli arayanların bir numaralı tercihi olan MPV araçlar, ülkemizde çok sevilmese ve genellikle yolcu taşımacılığı için kullanılsa da 7 kişilik arabalarda da gövde tipi seçeneği oldukça fazla. Günümüzde 7 kişilik sedan, SUV ya da 7 kişilik elektrikli araba modellerine ulaşmak çok daha kolay.
Minibüsler, 3.5 – 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçlara denmektedir. Yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 10 veya sürücü dahil maksimum koltuk sayısı 17 olan taşıtları ifade eden araç türüdür.
- D1 yetki belgesi eki taşıt belgelerine, şoförü dahil en az 25 koltuk kapasitesine sahip ticari otobüsler kaydedilir.
B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.
Trafik mevzuatına uyumlu olarak sürücü dahil otomobil en fazla 9, otobüs ise 9'dan fazla oturma yeri olan taşıt şeklinde tanımlandı. Otobüslerde 10-17 oturma yeri olanlar küçük otobüs, 17'den fazla oturma yeri olan büyük otobüs olarak ikiye ayrıldı. Yine küçük otobüslerin minibüs olduğu da ifade edildi.
2+2 koltuk düzeni, koridorun sağında ve solunda 2 adet koltuklar olmak üzere konumlandırılır. 2+1 otobüslerde ise koridorun sağında yan yana 2 adet koltuk, solunda ise tek kişilik koltuklar bulunur.
403 e gelnce : yeni kasa 46 kişilik eski kasa ise ( genelde 350 denir) 55 kişilk ;) Uzama çok açık belli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri